KALAMATA OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Tõenäoliselt oled teadlik, et see on tervislik ning oled kuulnud, et poes tasub valida külmpressitud extra virgin oliiviõli. Võib-olla oled kuulnud ka, et see õ

Oliiviõli…Kas õliveskist või tehasest?

Tõenäoliselt oled teadlik, et see on tervislik ning oled kuulnud, et poes tasub valida külmpressitud extra virgin oliiviõli. Võib-olla oled kuulnud ka, et see õli ei sobi küpsetamiseks. Aga kas see on tõesti kõik, mida peaksid teadma?

Vaatame lähemalt, mida oliiviõli kohta tegelikult teadma peaks. Võta mõned minutid ja loe see lugu läbi.

Tööstuslik oliiviõli – see, mida leiad jaemüügikettidest

Kreekas kasvatatakse 80% oliivipuudest Konservolia sordist, mis on aretatud vastama tänapäeva kõrgtehnoloogilistele nõudmistele. Suurtööstustes ei kasutata enam traditsioonilist pressimist. Oliivid puhastatakse, püreestatakse ja tsentrifuugitakse, et saada kätte viimnegi tilk õli. Kogu toodang liigitatakse “extra virgin” oliiviõliks, sest traditsioonilist teise pressi ehk “virgin” õli praktiliselt enam ei tehta. Euroopa Liit on võrdustanud traditsioonilise pressimise ja tsentrifuugimise, seega on traditsioonid asendunud tehnoloogilise progressiga.

Tsentrifuugimisest järelejäänud oliivimass kasutatakse kosmeetikatööstuses või kuumutatakse jääkõli saamiseks, mida võib ka Eestis müügil leida. Kui aga poes näed uhkeid silte ja medaleid, tasub meeles pidada, et masstoodang võib olla hea oma kategoorias, kuid jääb siiski alla tõelisele käsitööle.

Õliveskid ja ehtne oliiviõli

Kreekas leidub endiselt palju väikeseid õliveskeid, kus toodetakse ehtsat oliiviõli. Nendes vesikites pressitakse oliivid ümbruskonna talunike ja perede poolt, kes toovad oma saagi veskisse. Moodsamad veski kasutavad hüdraulilisi presse, mis pigistavad oliivimassi nii kuivaks, et teise pressimise vajadus kaob ära. Seega on ka see õli külmpressitud ja neitsiõli kvaliteediga.

Eriti väärtuslik on aga traditsioonilisel viisil, kivi all pressitud oliiviõli. Protseduur viiakse läbi kaks korda, andes tulemuseks tõelise extra virgin õli. Kuigi märgistus võib viidata kvaliteedile, ei ole see alati määrav – kvaliteet sõltub palju ka sellest, kuidas ja milliste oliividega õli pressitud on.

Artiklit lugema!

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Koroneiki oliivid

Koroneiki oliividest saadakse üks maailma parimaid oliiviõlisid, ja just need oliivid on teadlikult valitud selleks, et pakkuda teile erakordset oliiviõli otse
ssb.ee
Koroneiki oliividest saadakse üks maailma parimaid oliiviõlisid, ja just need oliivid on teadlikult valitud selleks, et pakkuda teile erakordset oliiviõli otse Peloponnesose õliveskist. Koroneiki oliivide klastrid on küll väikesed, kuid äärmiselt vastupidavad, sisaldades kõrge väärtusega küllastumata rasvhapet – oleiinhapet. Koroneiki oliividest pressitud õlil on mahe aroom ja puuviljane, kergelt sidrunine maitse, mis eristab seda paljudest teistest oliivisortidest. Erinevalt mitmetest teistest oliivipuudest ei sobi Koroneiki puud kõrgtehnoloogiliste istanduste jaoks, mis tähendab, et nende

KALAMATA OÜ tegevusaruanne 2023

Ettevõte alustas tegevust 04.03.2019.  Kalamata OÜ sai loodud täitmaks tühja kohta Eesti turul, mis selle firma loomist ka soodustasid. Vaatamata Kreeka köögi p
ssb.ee
Ettevõte alustas tegevust 04.03.2019. Kalamata OÜ sai loodud täitmaks tühja kohta Eesti turul, mis selle firma loomist ka soodustasid. Vaatamata Kreeka köögi populaarsusele kogu maailmas, puudus Eestis praktiliselt võimalus osta sealseid ehedaid toorained. Ettevõte tarnib ehedat Kreeka talukaupa eestlaste toidulauale ühe väga lihtsa printsiibi alusel: too seda, mida tarbib traditsiooniline Kreeka perekond, kus mitu põlvkonda elab koos ühe katuse all ja kus pere ja sõpruskonnaga kokku saades kaetakse laud maa rikkalikule toidukultuurile omasid tavasid järgides. Kalamata OÜ toob kõik oma

Autentse kreeka oliiviõli saladus

Kreeka oliiviõli on maailma köökides ja söögilaudadel hinnatud oma rikkaliku maitse, toitainelise väärtuse ja sügavate kultuuriliste juurte poolest. Kreeka olii
ssb.ee
Kreeka oliiviõli on maailma köökides ja söögilaudadel hinnatud oma rikkaliku maitse, toitainelise väärtuse ja sügavate kultuuriliste juurte poolest. Kreeka oliiviõli lugu on sama vana kui Vahemere mäed ise, kus oliivipuu on olnud elu, tarkuse ja jõukuse sümbol. Oliivipuu on olnud tuhandeid aastaid põimunud Kreeka ajalooga. Muistsed kreeklased kasutasid oliiviõli oma igapäevaelus, mitte ainult toiduainena, vaid ka meditsiinis, kosmeetikas ja usulistel rituaalidel. See oli nii hinnatud, et seda kasutati isegi auhinnana sportlastele antiiksetel olümpiamängudel. Tänapäeval on Kreeka oliiviõli

Feta ziria: avastades kreeka juustude kuningat

Feta Ziria on traditsiooniline Kreeka juust, mis paistab silma piimatoodete maailmas oma rikkaliku maitse ja kõrgekvaliteedilise tootmise poolest. Tuntud oma mu
ssb.ee
Feta Ziria on traditsiooniline Kreeka juust, mis paistab silma piimatoodete maailmas oma rikkaliku maitse ja kõrgekvaliteedilise tootmise poolest. Tuntud oma mureneva tekstuuriga ja terava maitse poolest, on Feta Ziria Kreeka köögi alustala ja juustusõprade poolt sajandeid hinnatud. Feta Ziria juured ulatuvad tagasi antiik-Kreekasse, kus see oli tavaline toit mägipiirkondade elanike seas. Selle nimi on tuletatud kreeka sõnast 'viil', mis on asjakohane, arvestades traditsioonilist viisi, kuidas seda lõigatakse ja serveeritakse. Feta Ziria on teeninud tiitli 'Kreeka juustude kuningas' tänu oma

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.