TATOLI AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 6953 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 119 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja komme

TATOLI AS hetkeolukord

Juba 6953 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 119 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 6 korda.

Tegevusaruanne 2022

Üldinfo

TATOLI AS (edaspidi Tatoli) moodustati 1999. aastal. Peamiseks tegevusalaks on jätkuvalt põllumajandusmasinate ning nende varuosade müük. Ühtlasi osutatakse müüdud tehnika garantii- ja muu remondi ning hoolduse teenuseid. Samuti remonditakse muud põllumajandustehnikat ning paigaldatakse teraviljakuivateid. Tatolil on esindused Tartus, Pärnus ning Mäos, pakkudes klientidele kiiret ja kvaliteetset teenindust üle

Eesti.

Ettevõte müüb kaupa peamiselt Eestis. Põhilised lepingupartnerid on:

New Holland (CNH International) - traktorid, kombainid, heinakoristustehnika, materjalikäitlustehnika, ehitustehnika;

Alö - Quicke frontaallaadurid;

Maschio - mullaharimismasinad;

Horsch – mullaharimismasinad ja pritsid;

Akron - kuivatid;

Joskin - haagised;

McConnel - heinatehnika; mitmed teraviljakäitlusseadmeid müüvad firmad.

2022. aasta majandustulemused, mikro- ja makrokeskkond ning väljavaade 2023. majandusaastaks

Tatoli käive oli 2022. aastal 48 mln eurot, kujunedes sellega eelnenud aasta 39 mln euro suurusest käibest 23% suuremaks. Ettevõtte puhaskasum oli 2,7 mln eurot, mis on 104% rohkem kui 2021. aastal. Omakapital oli aruandeaasta lõpus 6 mln eurot, moodustades sellega 37% bilansi mahust.

Põllumajandustootjatele on olnud viimased 3 aastat kokkuvõtlikult keskmisest tulusamad, mistõttu on ka järjest kasvanud nende investeeringud tehnikasse. 2022. aastat iseloomustab sõja puhkemine Ukrainas, erinevatest teguritest tingitud kõrge inflatsioon igas valdkonnas, kaasaarvatud põllumajandustehnikas, ning jätkuvad tarneraskused. Need olukorrad vajasid aasta lõikes pidevat reageerimist kiirelt muutuvas keskkonnas, millega tuli Tatoli suures osas toime edukalt. Põllumeeste suuremad tulud kombineeritult Tatoli kollektiivi pühendumusega klientide teenindamisel aitasid 2022. aastal ettevõttel kasvatada turuosa ja ettevõtte efektiivsust, mille läbi saavutas Tatoli tegevusajaloo kõrgeima käibe ja kasumi.

COVID-19 pandeemiast vaikselt taastuvad kuid endiselt räsitud tarneahelad said järjekordse hoobi seoses veebruaris puhkenud sõjaga

Ukrainas ning Venemaale kehtestatud sanktsioonidega. Ukraina ja Venemaa on olulised metalli ning komponentide tarnijad masinatööstusele ning antud toodangu järsk lõppemine määramata ajaks tekitas probleeme tehaste töös. Teisest küljest on nii Ukraina kui ka Venemaa väga suured põllutöömasinate importijad ning suur osa 2022. aastaks plaanitud tarnetest nendesse riikidesse siiski ei toimunud, mistõttu vabanes ressurssi toota masinaid Euroopa turgudele ning teatud masinate lõikes tarne isegi paranes. Kokkuvõtlikult oli 2022. aastal tunda teatud leevendusi tarneahelates, kuid olukord polnud veel kaugeltki rahuldav ning kindlasti mõjutasid teatud tarneraskused Tatoli majandustulemusi negatiivselt. Sellegipoolest, tänu suurele varuosalaole, doonormasinatele ja asendusmasinatele, suutis Tatoli leida klientidele sobivad lahendused tarneraskuste korral.

2023. aastal ootame tarneahelate jätkuvat paranemist, kuna tehased on suuresti taastunud COVID-19 pandeemia tõttu tekkinud tootmisraskustest ning kohanenud Ukraina sõjaga oma tootmisahelates, samuti on globaalne majanduskeskkond ning üldine nõudlus nõrgenenud, mistõttu vastab tehaste tootmisvõimsus paremini nõudlusele.

Jätkuvalt mõjutab sõda Ukrainas Eesti põllumajandustootjaid otseselt läbi sisendite ning toodangu hinna arengute. Kuna Ukraina ja Venemaa on väga suured toidutootjad globaalselt, siis on vilja ja toiduainete hinnad tugevalt mõjutatud arengutest rindel ning kokkulepetest ja nende täitmisest seoses Ukrainast vilja väljavedamisega sõja tingimustes. Kui 2022. aasta esimesel poolel tõusid teravilja hinnad kiirel tempol rekordilisteks, siis aasta teises pooles toimus järkjärguline viljahinna vähenemine, mille tulemusena teenisid erinevad põllumehed väga erinevat tulukust sarnase saagi puhul, sõltuvalt sellest, millal nad otsustasid vilja müüa. Sõja tõttu olid ja on jätkuvalt tugevalt häiritud energiakandjate ning eelkõige maagaasi tarned Euroopale, mis ajasid üles kütuse, energia ning väetise hinnad ning sellel oli kindlasti negatiivne mõju juba 2022.

aastal, kuid veel negatiivsemalt mõjutab see 2023. aasta tootmise sisendhindasid. Samas on sisendite hinnad 2023. aasta alguses hakanud tugevalt kukkuma. Kuidas käituvad sisendite ja toodangu hinnad 2023. aasta jooksul edasi, on väga keeruline prognoosida, kuna need sõltuvad suurest ettearvamatutest geopoliitilistest arengutest. Arvestades, et põllumajandustootjatel on erinevad riskide hajutamise strateegiad nii toodangu hinna müümise ajastamisel kui ka sisendite hindade lukustamise ajastamisel, siis võib ka mõju olla erinevatele tootjatele väga erinev ning on keeruline öelda, millised mõjuvad osutuvad 2023. aasta hooajal tugevamaks. Siiski, kogu sektori keskmisena kujuneb peamiseks faktoriks meie hinnangul lõpuks siiski saagikus.

Võttes arvesse erinevaid äri mõjutavaid tegureid ning lepingutesse müüdud tehnika mahtu, prognoosime 2023. majandusaastal äritegevuse stabiilset jätkumist aruandeaastaga sarnases mahus.

2022. aastal tegi Tatoli tavapäraseid investeeringuid teenindusbusside ja muude töövahendite uuendamiseks, samuti arendati edasi Tartu esinduse pesulavõimekust. Lähitulevikus on peamiseks planeeritavaks investeeringuks Tatoli Pärnu ja Tartu esinduste laiendamine.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Eesti künnimeistrivõistlused 2022 Vinni vallas 9-10. september

Künnivõistluseid on peetud erinevates maades juba üle saja aasta. Esmasteks analoogideks saab pidada vanade harkatrade töötulemuste võrdlust kaasaaegsete hõlmat
eestikynniselts.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.