EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSE LIIT MTÜ

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 746 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 9 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommente

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSE LIIT MTÜ hetkeolukord

Juba 746 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 9 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 1 kord.

Tegevusaruanne 2022

SISSEJUHATUS

Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal. Toiduliit on vabatahtliku liikmeksoleku alusel tegutsev mittetulundusühing, mis ühendab toiduainete tootmise ja töötlemisega tegelevaid eri tegevusalade liite, ettevõtjaid ning teisi selle tootmisharuga seotud juriidilisi isikuid.

Vastavalt 08.04.2022 volikogu otsusega olid 2022. aasta tegevusprioriteedid järgmised: (cid:127) Tarbija ja avalikkuse usalduse tõstmine kodumaise toidutööstuse vastu (cid:127) Töö seadusandlusega ja koostöö avaliku sektoriga (cid:127) Uute liikmete värbamine (cid:127) Koostöö kolmanda sektoriga (cid:127) PRIA turuarendustoetuste raames erinevate projektide läbiviimine (cid:127) Liidu esindamine ja huvide kaitsmine rahvusvahelistes organisatsioonides (cid:127) Kutseõppe temaatikaga tegelemine

Liikmete huvide esindamiseks ja kaitseks arendati 2022. aastal jõudsalt koostööd avaliku sektoriga, eelkõige Maaeluministeeriumi,

Rahandusministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Keskkonnaministeeriumi, Välisministeeriumi ning Majandus- ja

Kommunikatsiooniministeeriumiga ja nende allasutustega. Osaleti mitmetes toidutööstusi puudutavates elektroonilistes diskussioonivoorudes ka

EL tasemel – nii FoodDrinkEurope-ga, kui ka teiste, eelkõige Põhjamaade, toiduliitude töögrupiga.

2022.aastal jätkusid mõjud seoses COVID-19 viiruse levikuga,millele lisandus veebruaris alanud sõda Ukrainas. See on toonud sektorile hulgaliselt väljakutseid eelkõige tootmiskomponentide ning energiavarustatuse vallast. Nii võib välja tuua, et sektorit tabas 2022.aastal hübriidkriis – viiruskriis jätkus, tööjõu puudus on jätkuvalt, sellele lisandusid veel energiakriis ning tootmiskomponentide tarneahelate katkemine ja uute koostööpartnerite otsingud. Kuigi tervikuna jätkab sektor tööd, oli kulude kasv kiire ja järsk ning aasta kokkuvõttes on lihatööstused ja pagaritööstused jätkuvalt kahjumis. Sektori kasumit hoiavad üleval joogitööstused. Sektori majandustulemusi mõjutasid tugevalt järsk energiakandjate hinnatõus, mis tõi kaasa sisuliselt kõikide tootmiskomponentide olulise hinnatõusu. Seega müügitulu küll kasvas, kuid kulud kasvasid veelgi kiiremini ning tarbijate hinnatundlikkusest tingituna on tootmismahud vähenenud.

Liikmesettevõtetele korraldati 2022. aastal vastavalt põhikirjale neli volikogu korralist koosolekut, millest kõik olid lahtised, kaks neist ka arendusseminarid. Volikogu koosolekutel tutvustati muuhulgas liikmetele EMÜ Toidu varustuskindluse ja toimepidevuse hindamise uuringut, tutvustati toidusektorile võimalikke toetusmeetmeid investeeeringuteks, innovatsiooniks, korraldati kohtumisi maaeluminister Urmas Kruusega ning tutvustati EAS tegevusi toidusektorile. Septembrikuine volikogu viidi läbi Tartus, Õllemaailmas, kus A.Le.Coqi juht Tarmo Noop vastuvõtu ja ekskursiooni korraldas.

Kõikidel volikogu koosolekul anti ülevaade Toiduliidu tegevustest ning põhjalik ülevaade erinevate ministeeriumide lõikes toimuvatest tegevustest, eelnõudest, regulatsioonidest, mis toiduvaldkonda puudutavad.

Ettevõtetele korraldati veebis erinevaid töökoosolekuid, ümarlaudu, infopäevi, seminare, koolitusi.

2022. aasta olulisimad projektid ja üritused olid: (cid:127) Turuarenduse toetuse raames viidi läbi järgmised projektid: (cid:127) Osaleti ettevõtetega toidumessidel – 4 välismessil (Biofach Nürnbergis, World of Private Label Amsterdami, Gastro Helsingi ja GastroNord messil), Eesti-sisestel toidumessidel osaleti SÖÖMA kobarmessil, Grillfestil ning Tallinna Toidumessil; (cid:127) Korraldati PLMA Amsterdami välimessil ettevõtetele B2B kohtumine (cid:127) Korraldati messikülastusreis SIAL Pariisi messile (cid:127) Viidi läbi uute toodete (EPT 2022) ühine meediakampaania ning osaleti mitmetel välisüritustel (cid:127) Teadmussiirde toetuse abil korraldati: sensoorse analüüsi koolitused, tootearenduspäevad; (cid:127) Märtsis – aprillis viidi läbi 28. korda konkurss „ Eesti Parim Toiduaine 2022”, 14. korda ka piirkondlik konkurss Eesti Parim Toiduaine

Piirkonna Väikeettevõttelt (cid:127) Juunis viidi läbi koostöös kaubanduskettidega läbi Eesti Parim Toiduaine 2022 võitjate ühine teavituskampaania (cid:127) Aprillis toimus XVI Toiduainetööstuse Aastakonverents 2022, kus muuhulgas autasustati tootekonkursi võitjaid ja võidutoote auhinna andis üle President Kersti Kaljulaid; (cid:127) Jätkati lipumärgi kampaaniatega „Soeta eestimaist, toeta eestimaist“, kampaania toimus ka Eesti toidu kuu raames septembris 2022

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Infopäev 16.05.2024 veebis: Toiduohutuse õigusaktid ja järelevalve

Toiduliit korraldab traditsioonilise infopäeva, kus antakse ülevaade viimasel ajal jõustunud, vastuvõtmise või aruteluetapis olevatest õigusaktidest ning suundu
toiduteave.ee

Infopäev 30.04.2024 Olustveres: Suitsutatud lihatoodete valmistamine

Koostöös Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooliga toimuval infopäeval jagatakse praktilisi teadmisi lihatoodete suitsutamise tehnoloogiast ning  kantserogeens
toiduteave.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.