EESTI METSA- JA PUIDUTÖÖSTUSE LIIT MTÜ

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 5267 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 577 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid pu

EESTI METSA- JA PUIDUTÖÖSTUSE LIIT MTÜ hetkeolukord

Juba 5267 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 577 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu missiooniks on aidata luua heaolu arendades kohalikul taastuval loodusvaral põhinevat tööstust ja ehitust ning keskkonnasõbralikku energeetikat. Eesmärgiks on Eesti metsa- ja puidutööstuste konkurentsivõime tõstmine läbi ettevõtluskeskkonna parendamise ja stabiilsuse tagamise. Liidu ülesandeks on esindada oma liikmete huve nii siseriiklikul kui rahvusvahelisel tasandil.

1. Eesti metsa- ja puidutööstussektor

Metsa- ja puidutööstus on tugevalt ekspordile orienteeritud ja üks suuremaid tööstusharusid Eestis. 2022 aastal mõjutas ettevõtluskeskkonda enim Venemaa alustatud sõda Ukrainas mis põhjustas turgudel suurt ebakindlust ning nõudluse ja hindade langust mis hakkas sektorit tugevalt mõjutama teisel poolaastal. Venemaalt ja Valgevenest pärit saematerjali import moodustas 2021 aastal 30% kogu Eesti saematerjali turust,

Metsa- ja Puidutööstuse Liit toetas sellele materjalile sanktsioonide kehtestamist tagamaks turul võrdseid ja ausaid tegutsemistingimusi. Alates sanktsioonide rakendumisest 2022 juuli kuust oleme regulaarselt edastanud meile teadaolevat infot sanktsioonidest kõrvale hiilimise kahtluste kohta ka maksu- ja tolliametile. Tänu jääkidest (puidukoor, saepuru) sooja tootmisele ja kõrgele energiatõhususele mõjutas energiakriis metsa- ja puidutööstuseid keskmisest vähem. Puidupõhiste toodete eksport 2022 aastal oli 3,07 miljardit eurot jäädes 2021 aastaga sarnasele tasemele. Puittoodete kaubandusbilanss oli 1,9 miljardi euroga positiivne panustades seeläbi oluliselt Eesti majanduse heasse käekäiku.

Sektoriga on koos kaudsete mõjudega seotud 58 000 töökohta, mis paiknevad peamiselt maapiirkondades ja moodustavad kokku 12,6% tööhõivest. Kokku luuakse sektori väärtusahelas koos kaudsete mõjudega 2,8 miljardi euro ulatuses lisandväärtust mis on 14,7% kogu Eestis loodavast lisandväärtusest.

2. Liidu liikmelisus

Mittetulundusühingu Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit liikmete arv 2022. aasta alguses oli 70 ja aasta lõpuks 71. Aasta jooksul soovis liikmelisuse vastavalt põhikirjas sätestatud võimalusele aastaseks perioodiks peatada Kaamos Timber OÜ ja liituda Viru Keemia Grupp AS seoses biotoodete tehase projektiga.

3. Liidu esinduslikkus

Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu liikmed annavad tööd pea 7000-le töötajale. Liikmete summaarne müügitulu ulatus 2,6 miljardi euroni (arvestusest on välja jäetud Eesti Energia ja Viru Keemia Grupp, kelle põhitegevus ei ole seotud metsanduse ega puidutööstusega).

4. Liidu tegevused

Tegevuse aluseks oli 2021. aasta novembris üldkogu poolt heakskiidetud tegevuskava.

Esindasime sektorit avalikes suhetes ja koostasime ning edastasime otsustajatele mõjuhinnanguid ning seisukohti seoses Euroopa Liidu roheleppe raames plaanitavate seadusemuudatustega. Tähelepanu pöörasime nii muudatusettepanekutele nii EU tasemel kui ka nende rakendamisele Eestis. Sektori kliimamõju paremaks välja toomiseks tellisime Soome uuringubüroolt AFRY OY sektori kliimamõju analüüsi.

2021 aasta lõpus kasutusele võetud uuele e-veoselehe süsteemile arendasime lisaks lihtsa kasutajaliidese. Süsteemi kasutab üle 600 ettevõtte nii ümarpuidu, puiduhakke, puidust toodete kui ka põllumajandussaaduste transportimiseks. E-veoseleht on läbi x-tee liidestatud riiklike järelvalveasutustega.

Sektori statistika paremaks koondamiseks ning presenteerimiseks ja selle protsessi efektiivsuse tõstmiseks arendasime andmeaida, kuhu koondame avalikest allikatest nii tootmismahtude, väliskaubanduse kui ka hinnainfo.

Puidukasutuse edendamise raames korraldasime teisel poolaastal kaks õppereisi ja konverentsi „Puit – homse elukeskkonna võti“. Viisime läbi traditsioonilise puitarhitektuuri konkursi ja toetasime EKA arhitektuuritudengite puitinstallatsioonide ehitamist. Puuinfo tegevustele oleme saanud toetust SA Keskkonnainvesteeringute Keskusest.

Hariduse ja teaduse tegevussuunal jätkasime Eesti Maaülikoolis metsa ja puidutööstuse valikaine läbi viimist, mille raames on tudengitel võimalik tutvuda erinevate puidutööstuste tegevustega. Jätkasime kutseandmise tegevusega. Liikmete esindajatest koosneva Teadusarenduse ja innovatsiooni töörühma töö tulemusena toimusid kohtumised ja sektori ning ülikooli vahel koostöö edendavad üritused Eesti Maaülikoolis ja

Tallinna Tehnikaülikoolis.

Toetasime Ukrainasse metsatulekahjude kustutamiseks mõeldud Päästeautode saatmist mille kulu kompenseerisime Eesti vabatahtlikele päästjatele ja tasusime ka transpordiga seotud kulud.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kutsete taastõendamine

Metsanduse kutsetunnistused on tähtajalised ning EMPL kutse andjana korraldab neile, kelle tunnistus on aegunud või aegumas, taastõendamise võimaluse. Taastõend
empl.ee

Puidutöösturi tasuta nõu minister Riisalole: palka asekantsler, kelle ainus mure on tööstuse käekäik (Eesti Päevaleht)

Mitme Eesti ametniku esmane ja ainus mure on tööstuse käekäik? Õige vastus: mitte ühtegi, küll aga tegutseb neid digimajanduse ja turismi valdkonnas. Nii...
empl.ee

Metsamees Andres Olesk: emotsioone saab kinnitada või ümber lükata ainult läbi teaduse (Maaleht)

Eesti Metsaselts taastas sel aastal traditsiooni, mis vahepeal oli hääbunud – tunnustada metsandusse panustanud isikuid ja rühmi. Metsasektori tunnustused jagat
empl.ee

Riigimetsas pannakse sel kevadel mulda 21 miljonit puud (Tööstusuudised.ee)

Soojemate ilmade saabumisega algas riigimetsas kevadine istutusperiood mullusest pisut varem, uue metsapõlve rajamiseks jõuab tänavu mulda paarkümmend miljonit
empl.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.