HEIDELBERG MATERIALS KUNDA AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 5590 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 186 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja komme

HEIDELBERG MATERIALS KUNDA AS hetkeolukord

Juba 5590 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 186 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,6 punktiga ja kommenteeritud 38 korda.

Tegevusaruanne 2022

Sissejuhatus

AS Kunda Nordic Tsement (KNT/ettevõte) on 1992. aastal asutatud ettevõte, mille põhitegevuseks on tsemendi ja killustiku tootmine ning müük. KNT omanikud on Heidelberg Materials (endine HeidelbergCement) Grupp (ka HM Grupp) 75% ja CRH Grupp 25%, mis mõlemad on rahvusvahelised juhtivad ehitusmaterjalide tootjad ja müüjad.

HeidelbergCement Grupp teatas 20.09.2022 vana kaubamärgi "HeidelbergCement" asendamisest uuega "Heidelberg Materials".

Alates 2023. a. hakatakse kaubamärgi muutmist järk-järgult rakendama kõigis konsolideerimisgruppi kuuluvates ettevõtetes.

Müük 2022 hakkas ehitusmaht Eestis inflatsiooni ja hinnatõusu surve all kahanema, vähenes ka ehitusmaterjalide müük. Kui 2022 alguses peale Covid-19 pandeemia taandumist oli majandus uuesti hoo üles saanud, siis kõrged energia hinnad ja veebruari lõpus alanud

Ukraina sõda viisid majanduse kasvu langustrendi.

Tsemendi müük kahanes võrreldes eelneva aastaga 32%, põhjuseks ehitusmahtude üldine langus ja kiire hinnatõus. Tsemendi ekspordi osakaal müügis kahanes 9%ni. Killustiku müügimaht kasvas võrreldes eelneva aastaga 33%, sealhulgas lubjakivi killustiku müük tõusis rohkem kui graniitkillustiku oma.

Alustati põlevkivi müügiga, kuna põlevkivi energeetika tootmismahud läksid seoses energiakriisiga kiiresti üles. Lisaks kaevandatud põlevkivile osteti seda ka kolmandatelt osapooltelt.

Tootmine

Tsemendi tootmine vähenes müügiga samas suurusjärgus, aga killustiku tootmine kasvas vastavalt. Tootmiskulusid kasvatas kõige rohkem kiiresti tõusev elektrienergia hind, mis saavutas tipu ebatavaliselt augustis, hakkas seejärel stabiliseeruma, aga jäi ikkagi väga kõrgeks.

Nõudlusest tingituna alustati uuesti põlevkivi kaevandamisega.

Investeeringud, projektid

Aasta investeeringute kogumaht oli 630 tuhat eurot. Suuremad projektid olid 4. tsemendiveski korpuse vahetus ja tuha doseerimissüsteem ning killustiku tehase uuendamine, mis sai ka ressursitõhususe parandamise meetme toetust.

Viidi läbi vulkaanilise tuha kuivatamise ja jahvatamise tööstuslikud katsed.

Personal

Töötervishoiule pöörati väga tõsist tähelepanu. Arendati turvalist ja tervislikku käitumiskultuuri ettevõttes: viidi läbi koolitusi, koosolekuid ning toimus tööohutuspäev.

Ühtegi tööõnnetust aruande perioodil ei olnud, ei oma töötajatega ega ka alltöövõtjatega. Me oleme märtsi 2023 seisuga üle 1500 päeva ilma tööõnnetuseta.

Ettevõttes on rakendatud integreeritud juhtimissüsteem, kuhu kuulub ISO 14001 (keskkond), ISO 9001 (kvaliteet), ISO 45001 (tööohutus) ja ISO 50001 (energia). Detsembris läbiti edukalt juhtimissüsteemide korraline audit.

Majandusaasta lõpuks jäi töötajate arv ettevõttes eelneva aasta tasemele, 88.

Tööjõukulud kokku olid 4 411 tuhat eurot (2021 4 199 tuhat eurot).

Finants

Majandusaasta põhitegevuse müügikäive oli 40 249 tuhat eurot (2021. aastal 34 299 tuhat eurot). KNT 2022. aasta ärikasum oli 1 659 tuhat eurot 2021. aastal 210 tuhat eurot).

Ettevõte on regulaarne dividendide maksja, neid maksti ka aruandeaastal.

2022.aastal mõjutasid KNT tegevust ja kasumlikkust eelmise aastaga võrreldes kaks oluliselt tõusnud börsihinda – elektri ja CO2 heitekvoodi börsihinnad. Elektri hinna tõus oli tingitud peamiselt Ukraina sõjast ja sellest tulenevalt maagaasi, aga ka CO2 heitekvoodi kõrgest turuhinnast.

KNT tegevuse kasumlikkus on tundlik energia- ja CO2 heitekvootide hinnamuutuste suhtes, kuid juhib seda riski oma lõpptoodete hinnastamise kaudu.

Riske juhitakse eelarve, HM Grupi juhendite järgimise ning erinevate õiguste ning piirmäärade seadmise kaudu. Krediidirisk on maandatud seeläbi, et laene ei anta. Likviidsusriski juhitakse rahavoo prognooside ja raha konversiooni tsükli abil.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

KUNDA NORDIC TSEMENT AS müüb Kunda sadama

HeidelbergCement Groupi kuuluv  KUNDA NORDIC TSEMENT AS  ning Baltic Maritime Logistics Groupi kuuluv  KUNDA SADAM AS  sõlmisid  lepingu Kunda sadama müügiks. K
ssb.ee
HeidelbergCement Groupi kuuluv KUNDA NORDIC TSEMENT AS ning Baltic Maritime Logistics Groupi kuuluv KUNDA SADAM AS  sõlmisid  lepingu Kunda sadama müügiks. Kunda sadama müük on osa HeidelbergCementi strateegiast keskenduda oma põhitegevusele. Tehing on planeeritud lõpule viia selle aasta viimases kvartalis, teatas ettevõte. KUNDA NORDIC TSEMENT AS -i  1994. aastal ehitatud Kunda sadam on üks seitsmest aastas üle miljoni tonni kaupu käitlevast Eesti sadamast, olles viiel viimasel aastal käidelnud 1,4-1,8 mln tonni puiste-, sega- ja vedellasti. HeidelbergCement Group on 1873. aastal

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.