AGRILAND OÜ

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 13 166 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 64 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja komm

AGRILAND OÜ hetkeolukord

Juba 13 166 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 64 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 3 korda.

Tegevusaruanne 2022

Agriland OÜ jätkas oma senise majandustegevusega, milleks on masinate ja seadmete müük põllumajandussektorile. Käesolev aruanne kajastab perioodi 01.07.2022- 30.06.2023

Majandusaasta tegevust mõjutas olulisel määral Vene-Ukraina sõda, millest tulenevalt tekkis ülikiire inflatsioon ja sealhulgas kallinesid järsult ka põllumasinate hinnad. Viimane eelkõige energiahindade mitmekordistumise tõttu ja Vene/Valgevene/Ukraina toormete ja komponentide tarnete lõppemise või vähenemise tõttu. Eelneva tagajärjel 2022 aaastal müüdavate masinate tarneajad ja hinnastamine muutus ebaselgeks.

2023 aasta kevadeks tarneajad suuresti normaliseerusid ja hinnatase platseerus 15-40% kõrgemal tasemel võrreldes 2021 aastaga(tavapärane aastane hindade tõus on 2-4%).

Ka Eestis suurenesid hüppeliselt kõik hinnad, sh. energiahinnad mitmekordistusid. Samuti on põllumajanduse valdkonnas jätkuvalt tõõjõupuudus, mida süvendas välistööjõu vähenenud pakkumine. See omakorda koos ülikiire inflatsiooniga on kergitanud tööjõukulusid meie klientidel. Suureks lisakoormaks on saanud kõikide laenude ja liisingute baasintressimäära väga järsk(6 kuu euribor on majandusaasta jooksul tõusnud 0,2.-lt kuni 3,9%ni) tõus mis on finantskulud tõstnud mitmekordseks. Kuna põllumajandussektor on väga kapitalimahukate investeeringutega valdkond ja enamasti on võetud ujuva baasintressiga laene, siis intressitõus puudutab neid eriti suures ulatuses.

Väetiste hinnad sõja mõjul 2022 sügiskülviks ja 2023 kevadkülviks 2-4 kordistusid ja kuigi ka toodangu hinnad tõusid olulisel määral siis kokkuvõtvalt ei suutnud suurenenud müügitulu seda sisendite hinnalisa kompenseerida ning sellest tulenevalt oli teraviljakasvatuse tulusus väike või lausa miinus märgiga. Taliviljad talvitusid enamasti hästi ja kevadkülv õnnestus igati, kuid siis tuli jõhker põud mis kestis mai algusest kuni juuni lõpuni. Põua tõttu kannatasid olulisel määral kõik saagid ja ei kasvanud ka rohi/hein millest loomadele sööta saaks varuda. Korra oli isegi paljudel kartus, et ollakse sunnitud karja vähendama. Selle vältimiseks paljud piimakarjakasvatajad niitsid juunis loomasöödaks(silo valmistamiseks) maha oma kasvava talivilja ja kandsid sellega seoses suuri kahjusid saamata jäänud saagi näol. Mõnedel teraviljakasatajatel osad kultuurid hävisid täielikult. Kokkuvõtvalt ei ole 2022 aasta sügisest kuni 2023 aasta lõpuni soodus periood – saagid on nigelad või ikaldunud, kulud on hüppeliselt tõusnud ja toodangu hinnad ei kata tootmiskulusid paljudel tootjatel. Samuti on 2022 aasta detsembri tipuhinnast langenud piimahind 30-40%. Põllumeestel tuleb teha tarkasid valikuid ja paljud on oma investeerimisplaanid teostanud väiksemas mahus või suisa edasi lükanud.

Agrilandi lõppenud majandusaasta polnud tavapärane: 2022 sügisperiood oli tavalisest aktiivsem ja 2023 esimene poolaasta müüsime vähem tehnikat kui tavapäraselt. Oli kohale jõudnud suur intressimäärade ja muude kulude tõus ja enda toodanguhindade langus – st. majanduslik ebakindlus mõjutas ostuotsuseid. Oma rolli mängis kindlasti ka järsk masinate hinnatõus. Kokkuvõttes meie müügitulu langes võrreldes eelneva majandusaastaga. Oleme jätkuvalt oma klientidele usaldusväärne partner ja pingutame kvaliteedi nimel igapäevaselt. Et olla oma Virumaa klientidele lähemal alustasime 2023 aasta sügisel Rakvere müügi- ja hoolduskeskuse ehitamisega Piira külla. Keskus peaks valmima 2024 aasta suve lõpuks. Soovime palgata uude esindusse esmalt 4 töötajat.

2024 aastasse vaadates prognoosime mõningast masinate müügimahtude langust ning seoses sellega ka viletsamaid majandustulemusi. Oma rolli mängib siin ka intressikulude tõus. Oleme veendunud, et vajadus ja nõudlus uue põllutehnika vastu on jätkuvalt olemas. Ootame sisendhindade stabiliseerumist, inflatsiooni taandumist, baasintressimäära langust ja toodanguhindade tõusu. Loomulikult on põllumehel vaja ka soodsaid ilmastikutingimusi ja head saaki mis kindlasti elavdab ka masinaturgu.

Peamised finantssuhtarvud ja nende arvestamise metoodika konsolideeritud aruande põhjal:

Näitaja/arvestusmetoodika 30.06.2023 30.06.2022

Lühiajalise võlgnevuse kattekordaja (käibevara/lühiajalised kohustused) 2,01 1,58

Maksevõime kordaja (käibevara-varud/lühiajalised kohustused) 0,34 0,34

Puhasrentaablus (puhaskasum/müügitulu*100) 4,07 2,5

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Aren Põder jäi süüdi hiigelpettuses



Tartu maakohtus sõlmiti kokkulepe, millega põllumajandusettevõtja Aren Põder jäi süüdi Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt (PRIA)  seni tead
ssb.ee
Tartu maakohtus sõlmiti kokkulepe, millega põllumajandusettevõtja Aren Põder jäi süüdi Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Ametilt (PRIA)  seni teadaolevalt suurima summa välja petmises. 4,5 miljoni euro väljapetmise eest sai Põder karistuseks 120 384-eurose trahvi, kirjutab Postimees. Meie aga vaatame, mis ärisid Põrder ajanud on. Aren Põder alustas äritegevusega juba 21 aastat tagasi, olles tol ajal 25-aastane. Kokku on ta aastate jooksul juhtinud 15 ettevõtet, täna on ta 11 ettevõtte juhatuses, kuid paraku on 3 neist hoiatavalt punase Krediidiskooriga . Aren

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.