Rohkema info nägemiseks:

ENERGIAÜHISTU TÜH

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 241; jälgijaid - 4. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta ENERGIAÜHISTU TÜH kohta arvamuslugu!"

ENERGIAÜHISTU TÜH hetkeolukord

Juba 241 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 4 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

TÜ Energiaühistu loodi 10.02.2021 36 asutajaliikme poolt ning 31.12.2022 seisuga on ühistul 88 liiget.

Energiaühistu eesmärgiks on viia ellu taastuvenergiaprojekte ning muuta kogukonnad energiatootjateks. Kogukonnaenergeetika võimaldab taastuvenergiatootmiseks kasutusele võtta selleks kõige sobilikumad asukohad ning loob võimaluse osaleda kõigil kogukonnaliikmetel.

Teisel tegevusaastal jätkasime Energiaühistu ja laiemalt kogukonnaenergeetika tutvustamist.

Seminaride ja töötubade läbiviimisel tegime koostööd Põhja-Harju Koostöökoguga, MTÜ’ga

ESAKODA, SA Järvamaa Arenduskeskuse, Eesti Rohelise Liikumise ja Tartu Regiooni

Energiaagentuuriga (TREA). Aasta jooksul viisime läbi 32 esitlust erinevates Eesti kohtades.

Lisaks tegime ettekanded Õiglase Ülemineku konverentsil Narva-Jõesuus, COOP 120 Foorumil ning samuti 14’ndal Citizen Energy Forumil Dublinis Iirimaal, kus oli hea kuulda tagasisidet teistelt Euroopa ühistutelt, et oleme organisatsioonina liikunud väga kiirelt ühistu asutamisest esimese taastuvenergiapargini ning olles Ida-Euroopa üks esimestest energiaühistutest peame suunanäitajatena paljud asjad ise esimestena läbi katsetama, et teistel oleks hea järgneda.

Accelerate Estonia programmi raames tegime ettepanekud konkreetsetele kinnistuobjektidele kogukonnaenergia parkide rajamiseks kokku 24 kohalikule omavalitsusele. Kõikides omavalitsustes oli valmisolek kaaluda kogukonnapargi rajamist juhul, kui Energiaühistu kaudu on võimalik saada lahenduse täispakett ehk juriidiliselt korrektne koostöömudel, mis sisaldab reegleid omavalitsuse pindade kasutusest kuni kogukonnapargis kohapeal toodetud elektri ostuni omavalituse poolt. Lisaks kohalikele omavalitsustele tutvustasime kogukonnaenergeetika mudelit ka ülikoolidele, kellest TalTechiga jõudsime kokkuleppele, et alustame konkreetse õppehoone katusele rajatava kogukonnapargi planeerimist. Väga hea koostöö oleme saavutanud Tallinna

Linnavalitsusega, et leida kõige sobivamad asukohad ja tegevusmudel kogukonnapargiks munitsipaalpinnal. Accelerate Estonia programmi ajalise piirangu tõttu ei jõudnud me kõiki programmi alguses seatud eesmärk täita, kuid jätkame aktiivset koostööd kohalike omavalitsustega ka peale Accelerate Estonia programmist väljumist märtsikuus 2023.a.

Koostöös Tartu Regiooni Energiaagentuuriga on käima lükatud kogukonnaenergeetika ümarlaud, kus osalevad erinevad sidusrühmad - energiaagentuurid, energiaühistud, ministeeriumid, kohalikud omavalitsused, seadmete pakkujad. Ümarlaua eesmärk on hoida ühtset inforuumi, jagada kogemusi ja kompetentse, vältida tegevuste dubleerimist ning leida ühiseid viise kogukonnaenergeetika laiemaks tutvustamiseks. Viimase 12 kuu jooksul on toimunud juba 5 ümarlaua koosolekut, mis näitab teema ajakohasust ning osalejate aktiivsust ja soovi panustada.

Jätkasime panustamist Eesti seadusandluse ajakohastamiseks kogukonnaenergeetikas ning tegime ettepanekuid Elektrituruseaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu 696 SE kohta. Samuti osalesime REPowerEU direktiivile Eesti seisukohtade koostamises ning aasta lõpus alanud ja 2023.a. jätkuvatel ENMAK 2035 kaasamisseminaridel.

Hea alguse sai koostöö Euroopa Komisjoni algatatud initsiatiiviga EU Clean Energy Islands.

Osalesime kaasettekandjana Kärdlas ja Kuressaares läbiviidud töötubades. Koos Prangli saare kogukonnaga taotlesime ja saime EU Clean Energy Islandi rahastuse Prangli saarele sobivate taastuvenergialahenduste tehniliseks analüüsiks ja mudelduse läbiviimiseks. Jätkame koostööd nii

Prangli kui ka teiste saarte kogukondadega, et üheskoos leida võimalusi kogukonnaparkide rajamiseks.

Septembrikuus viisime läbi ühistusisese rahastuskampaania meie esimese taastuvenergiapargi rajamiseks Kärdlasse HeaEnergiaMaja katusele. Ligikaudu kolmandik ühistuliikmeid otsustas panustada HeaEnergiaMaja Rohekapitali ning 2023.a kevadel peale seadmete paigaldamist saavad toodetud Enegiaühistu esimesed taastuvenergia elektronid.

ENERGIAÜHISTU TÜH kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.