Rohkema info nägemiseks:

NORDIC INSTITUTE FOR INTEROPERABILITY SOLUTIONS MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 209; jälgijaid - 2. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta NORDIC INSTITUTE FOR kohta arvamuslugu!"

NORDIC INSTITUTE FOR INTEROPERABILITY SOLUTIONS MTÜ hetkeolukord

Juba 209 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 2 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Andmevahetuskiht X-Road®

Juunis andis NIIS välja X-Road-i versiooni 7.1.0, ja detsembris 7.2.0.

Augustis, NIIS andis välja MISP2 versiooni 2.7.0 ja oktoobris versiooni 2.8.0. MISP2 on veebirakendus, mis võimaldab luua online-portaali, mis annab lihtsa viisi päringute esitamiseks X-Road-i kaudu edastatud andmete kohta.

Oktoobris avaldas NIIS Security Server Toolkit versiooni 4.0.0. Security Server Toolkit on tööriist turvaserveri administraatoritele, et automatiseerida turvaserveri konfiguratsiooni ja hooldustöid. Selle tööriista andis DVV (Soome Digitaal- ja Rahvastikuregistrite Amet) NIIS-ile üle juba varem sel aastal.

International collaboration - Rahvusvaheline koostöö

Ahvenamaa sai NIIS-i partneriks juunis ja on teiseks partnerriigiks rahvusvahelises konsortsiumis pärast Fääri saari. Mais esindas NIIS-i tegevjuht Gaia-Xi tavalisel üldkoosolekul (Ordinary General Assembly (OGA)). Novembris allkirjastasid NIIS ja Gaia-X AISBL vastastikuse mõistmise memorandumiga (MoU), et koostööd teha X-Road-i ja Gaia-Xi usaldusraamistike osas ning ka edasise koostöö nimel. Näiteks võiksid

X-Road-i liikmeorganisatsioonid kasutada oma olemasolevat X-Road-i allkirjastamise võtit ja sertifikaati, et saada Gaia-Xi osalejaks.

Kogu aasta vältel osales NIIS Gaia-Xi föderatsiooni- ja avatud lähtekoodiga tarkvara (OSS) ning andmevahetuse teenuste töörühmades.

Juulis-augustis rakendas NIIS koostöös Gaia-Xi CTO bürooga tõestusmaterjali (PoC), et ühendada Gaia-Xi ja X-Road-i usaldusmudelid. Kogu aasta vältel kohtus NIIS ka mitme Gaia-Xi delegatsiooniga, kes soovisid X-Road-i kohta rohkem teada saada.

Detsembris esitles NIIS Harmony eDelivery Access toodet eDelivery Implementers Cafe veebiseminaril. Kogu aasta vältel osales NIIS-i CTO koosolekutel Soome ühtse digitaalse värava (SDG) koordineerimisrühmaga, et arutada SDG rakendamise seaduse tehnilisi üksikasju ja

Harmony eDelivery Accessi võimalikku rolli rakendamisel.

Uurimistegevus

Märtsis, NIIS alustas tehnilist uurimisprojekti Tartu Ülikooliga, mille eesmärk oli uurida alternatiivseid viise X-Road ökosüsteemis usalduse loomiseks. Uuring võrdles tsentraliseeritud ja hajutatud identiteedihalduse lähenemisviise, et näidata, kuidas X-Road peaks muutuma, et võimaldada uut usaldusmudelit. Projekti tulemusena valmis aruanne.

Juunis alustas NIIS uurimisprojekti Tartu Ülikooliga, mille eesmärk oli uurida erinevaid Euroopa koostöövõime lahendusi ja nende omavahelisi suhteid. Projekti tulemusena valmis aruanne.

Juunis alustas NIIS rohelise tarkvaraarendusega seotud koostööd Lappeenranta Tehnikaülikooliga (LUT). LUT magistriprogrammi "Software

Engineers for Green Deal (SE4GD)" üliõpilane liitus NIIS-iga suvepraktikal - projekti eesmärk oli läbi vaadata X-Road-i praegune arendusprotsess ja hinnata selle keskkonnasäästlikkust. Projekti tulemusena valmis aruanne.

NIIS viis läbi sisemisi uurimisprojekte kogu aasta vältel. Uuringud keskendusid tehnilistele teemadele, nagu X-Road-i turvalisuse parandamine ja arhitektuuri optimeerimine. Mõned tulemused kasutati uue X-Road-i Central Server-i arendamisel, samas kui teisi kasutatakse tulevaste arendusülesannete jaoks.

(cid:127) Jaanuaris uuris arendusmeeskond võimalusi Euroopa Komisjoni pakutava DSS JAVA teegi kasutamiseks sõnumi logifailide allkirjastamiseks

X-Road-is. Uuringu tulemusena valmis dokument, mis selgitab arhiivi allkirjastamise hetkeolukorda X-Road-is ja väljakutseid, millega teegi kasutamisel tuleb arvestada.

(cid:127) Septembris uuris arendusmeeskond võimalusi suurandmete vahetamise võimaldamiseks X-Road-i kaudu ja hindas töömahtu, mis oleks vajalikud toetuse lisamiseks. Uuringu tulemusena valmis dokument, mis kirjeldab muudatusi, mida oleks vaja teha, ning nende ligikaudset hinnangut. Tulemused esitati X-Road-i töögrupile.

(cid:127) Oktoobris uuris arendusmeeskond võimalusi, kuidas võimaldada turvaseadmete halduritel defineerida oma globaalset konfiguratsiooni ja

OCSP kehtivusaegu. Uuringu tulemusena valmis dokument, milles esitatiX-Road-i töögrupile erinevaid võimalusi.

(cid:127) Oktoobris uuris arendusmeeskond võimalusi ACME protokolli kasutamiseks X-Road-i allkirjastamis- ja autentimissertifikaatide tellimiseks ja uuendamiseks koos TLS sertifikaatidega. Uuringu tulemusena valmis dokument, mis kirjeldab vajalikke muudatusi ning väljakutseid, mis kaasnevad ACME kasutamisega allkirjastamissertifikaatide jaoks.

(cid:127) Novembris uuris arendusmeeskond võimalusi sertifikaadi profiilide kaardistuste väliselt defineerimiseks, et profiilide määratluseks ei oleks vaja koodipaketti kaasata. Uuringu tulemusena valmis dokument, kus kirjeldatakse erinevaid võimalusi koos nende plusside ja miinustega

Üritused ja koosolekud 2022. aastal toimus NIIS-i ja mitme delegatsiooni vahel kohtumisi Austriast, El Salvadorist, Taanist, Saksamaalt, Hispaaniast ja

Ühendkuningriigist. Samuti toimus kohtumisi mitme rahvusvahelise organisatsiooni esindajatega.

NORDIC INSTITUTE FOR INTEROPERABILITY SOLUTIONS MTÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.