ELPA I.E. OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 3225 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 189 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja komme

ELPA I.E. OÜ hetkeolukord

Juba 3225 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 189 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 1 kord.

Tegevusaruanne 2022

OÜ Elpa i.e alustas tegevust 2003. aastal. 2004. aastal jätkus ettevõtte äritegevuse mahtude stabiilne kasv piimatoodetega kauplemisel. 2005.

ja 2006. aastal toimus müügitulu väike langus. 2007 - 2009.aastal toimus ettevõtte tegevuse laiendamine ja müügitulu kasv.

2022. aastal moodustas OÜ Elpa i.e konsolideeritud müügitulu 62 113 177 eurot. OÜ Elpa i.e müügitulust moodustas 13 % müük Eestisse, 87 % müük teistesse Euroopa Liidu maadesse. Emattevõtja osa puhaskasumist kujunes 1 524 050 eurot.

Konsolideerimisgruppi kuuluvad ettevõtted tegelevad põllumajandusliku tootmisega ja põllumajandustoodangu vahendamisega mille peamised tegevusalad on toorpiima ost-müük ja piimast toodetavad toiduainete tööstuses kasutatavad sisendid nagu või, koor, lõssipulber, piimapulber.

Tegevusalasid muuta järgneval aastal plaanis ei ole.

28.12.2016 a. omandas tütarettevõte Elpa OÜ 50% osaluse Vaimastvere Agro OÜ-st ja 50% osaluse Agro Piim AS-st. Hiljem osteti 1% juurde ja

Vaimastvere Agro OÜ on tütarettevõte.

31.12.2022 seisuga kuulub Elpa i.e. OÜ gruppi neli tütarettevõtet ja kolm sidusettevõtet. Kõik gruppi kuuluvad ettevõtted asuvad Eestis.

18.10.2011 a. ostis OÜ Elpa i.e. tütarettevõtte OÜ Mooramaa, osalus 67,01%.

01.02.2012 a. muudeti OÜ Mooramaa uueks ärinimeks OÜ Elpa.

21.08.2017 a. ostis Elpa i.e. OÜ tütarettevõtte Servinord OÜ, osalus 100%.

03.04.2018 a. omandati Welpa Oü-s osalus 67,48%.

Sidusettevõteted on Kirbla Arendus OÜ, Kirbla OÜ ja Agro Piim AS.

Koroonaviiruse levimine, sõjategevus Ukrainas ning kehtestatud sanktsioonid ei ole juhtkonna hinnangul konsolideerimisgrupi tegevusele ja majanduslikule olukorrale erilist mõju avaldanud kuid endiselt kestev Vene-Ukraina sõda omab mõju ettevõtte tegevusele eelkõige läbi globaalsete trendide. Kuna olukord on endiselt kiiresti muutuv, siis otsese ja usaldusväärse kvantitatiivse hinnangu andmine sõja mõjudest ettevõtte tegevusele on jätkuvalt keeruline.

Negatiivsed makromajanduslikud arengud mõjutasid grupi aruandeaasta tulemusi, samuti energiakulude peaaegu kahekordne kasv suurendasid olulisel määral sisendkulusid. Kuigi makromajanduslikud väljakutsed jätkuvad ka käesoleval aastal ning sööda hindade kasv 2023. aasta esimesel poolaastal on endiselt väga suur, prognoosime siiski olukorra stabiliseerumist ning energia kulude vähenemist võrreldes aruandeaastaga. Juhtkonna hinnangul on konsolideerimisgrupi finantsseisund endiselt tugev ning meie pikaajaline strateegia on keskendunud jätkuvalt kasumliku kasvu tagamisele ning puudub lõpetamise kavatsus ja vajadus.

2022 aastal oli tavaline äritegevus toorpiima varumisel ja vahendustegevusel - hooajaliselt kevadest sügiseni on käive suurem kui talvekuudel.

Piimahinnad kujunevad vastavalt eksportturgudelt toodangu eest saadavale hinnale. Piima varumine ja edasimüük sõltub suuresti maailmaturul toimuvast. 2022. aastal oli toorpiima keskmine hind Eestis võrreldes eelneva aastaga ligikaudu 47% kõrgem. Rekordilise hinnatõusu taga oli välisturgude commodity toodete hinnataseme järsk suurenemine, mis aga aasta lõpus oluliselt langema hakkas. Samal ajal jätkas toorpiima hind

Eestis mõõdukat kasvu, mida ei olnud võimalik edasi kanda ei eksport- ega ka koduturule. See tõi kaasa olukorra, kus piimatoodete tootmine muutus kahjumlikuks, ja kohalik turg importtoodetele veelgi vastuvõtlikumaks.

2022. aastat iseloomustavad kulude hüppeline suurenemine ja konkurentsi tugevnemine.

2023. aastal on oodata majanduskasvu aeglustumist ning hinnatõusudest põhjustatud tarbimise vähenemist. Võib eeldada sisendite hinnalangust ja toorainete kättesaadavuse paranemist.

Soetati 2 krunti kinnisvara arendamise eesmärgil ja põllumajanduse tehnikat, teisi olulisi uurimis- ja arendustegevuse projekte ning nendega seotud väljaminekuid aruandeaastal ja järgmistel aastatel plaanis ei ole.

Järgnevatel aruandeaastatel on plaanis soetada põllumajandusliku tootmise maad.

Olulisi sündmusi, mis võivad mõjutada ettevõtte tegevust ja stabiilsust järgneval majandusaastal, ei ole.

Eesmärgid järgmiseks majandusaastaks

Toiduainete turul on tihe konkurents, seetõttu plaanime 2023. aastal tõhustada turundus- ja müügitegevust ning põhitegevusega jätkata ja enim keskenduda kliendibaasi suurendamisele. Eesmärkide realiseerumiseks on oluline väärtustada ja arendada personali. Ettevõtte majandustulemusi saavad tugevalt mõjutama ebastabiilsed ja prognoosimatud energiahinnad.

Olulised keskkonna- ja sotsiaalsed mõjud :

Ettevõte tegevus sõltub suurel määral Eesti põllumajanduse tootlikkusest ja arengust, põllumajandusettevõtjate töö tulemuslikkusest. Ettevõttel on jätkuvalt suur osakaal piima ekspordis. Ettevõtte tegevust tulevikus mõjutavad rohepöördest tulenevad muudatused ja nõuded, uute tingimuste alusel läheb tootmisprotsess keerulisemaks, nõuded karmistuvad (nt CO2 osas).

Ettevõtte töötajaskond on väga stabiilne, tööjõu voolavust ei esine.

Investeeringud: Suuremaid investeeringuid plaanis ei ole.

Valuutakursside ja intressimäärade muutumise risk: Ettevõtte pikaajaliste laenude intress on fikseeritud lepingutes, EURIBOR-i muutus ettevõtet ei puuduta. Ettevõtte arveldused toimuvad Eesti pankades kohalikus valuutas. Krediidiriske maandatakse tarneahela riskihindamise tegevustega. Tulenevalt välislaenukohustiste puudumisest on intressirisk ebaoluline. Ettevõtte likviidsus on heal tasemel.

Dividende makstakse vastavalt vajadusele, 2023 a. on plaanis maksta dividende.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.