INOVA EESTI OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Eesti on tuntud oma uuendusliku ja ettevõtjasõbraliku maksusüsteemi poolest. Riik on rakendanud unikaalse äriühingu tulumaksu mudeli, kus äriühingu tulumaksu ta

Kuidas erineb Eesti ja Soome maksusüsteem VKEdele?

Eesti on tuntud oma uuendusliku ja ettevõtjasõbraliku maksusüsteemi poolest. Riik on rakendanud unikaalse äriühingu tulumaksu mudeli, kus äriühingu tulumaksu tasutakse ainult jaotatud kasumilt, mitte reinvesteeritud või kinnipeetud kasumilt. See lähenemine soodustab investeeringuid ja kasvu, muutes keskkonna VKEdele atraktiivseks. Lisaks pakub Eesti ühtset tulumaksumäära, mis lihtsustab maksuarvutusi nii ettevõtjatele kui ka töötajatele.

Soome seevastu on traditsioonilisem maksusüsteem progressiivsete tulumaksumääradega ja äriühingu tulumaksuga, mis kehtib ettevõtte kasumile. Soome maksuseadus on kõikehõlmav, pakkudes ettevõtetele mitmesuguseid mahaarvamisi ja lubasid. Soome maksuseadusandluse nüansside mõistmine on kriitilise tähtsusega VKEdele, kes tegutsevad või plaanivad laieneda Soome turule.

Äriühingute maksustamine VKEdele Eestis ja Soomes

Eestis on reinvesteeritud kasumilt äriühingu tulumaksumäär 0%, mis on oluline eelis VKEdele, kes soovivad oma tegevust laiendada. Kuid kui kasumid jaotatakse dividendidena, kehtib 20% maksumäär. See süsteem motiveerib ettevõtteid reinvesteerima oma tulusid tagasi ärisse, soodustades innovatsiooni ja arengut.

Soome kehtestab kõikidele ettevõtte kasumitele 20% äriühingu tulumaksumäära. VKEde peab läbima mitmeid mahaarvamisi, krediite ja lubasid, et optimeerida oma maksupositsiooni. Nende eeskirjade mõistmine on oluline tõhusaks finantsplaneerimiseks ja Soome maksuametnikega kooskõlas olemiseks.

Käibemaksu mõju VKEdele

Eestis kehtib käibemaks standardmääraga 20%, teatud kaupadele ja teenustele kehtivad madalamad määrad. Kui VKEde maksustatav käive ületab kalendriaastas 40 000 eurot, peavad nad käibemaksu registreerima. Ettevõtetel on oluline mõista käibemaksureegleid, sealhulgas registreerimist, esitamist ja tagasinõudmise protsesse, et tõhusalt hallata oma rahavoogusid.

Soome standardne käibemaksumäär on 24%, madalamate määradega teatud kategooriatele. Sarnaselt Eestiga on käibemaksu registreerimine kohustuslik ettevõtetele, kelle käive ületab teatud lävendi. Soome käibemaksuseadus võib olla keeruline ja VKEde peab tagama, et nad täidavad kõiki nõudeid, et vältida trahve ja intressitasusid.

Tööjõumaksud ja sotsiaalkindlustusmaksed

Eestis on suhteliselt lihtne tööjõumaksude süsteem. Tööandjad on kohustatud kinni pidama tulumaksu ja sotsiaalkindlustusmakseid töötajate palkadest. Sotsiaalmaksu määr on 33%, mis katab riikliku pensioni ja tervisekindlustuse makseid. Tööandjad maksavad ka töötuskindlustusmakset, mis on väiksem protsent brutopalgast.

Soome sotsiaalkindlustussüsteem on keerukam, nõudes erinevaid makseid nii tööandjatelt kui ka töötajatelt. Need maksed rahastavad pensione, töötuskindlustust ja muid sotsiaalkindlustusprogramme. VKEde peab olema hoolikas õigete summade arvutamisel ja Soome ametivõimudele ülekandmisel.

Maksusoodustused ja -vabastused VKEdele

Eesti pakub mitmeid maksusoodustusi, et edendada ettevõtlusinvesteeringuid ja innovatsiooni. Nende hulka kuuluvad mahaarvamised teadus- ja arendustegevuse kuludele, alustavate ettevõtete maksusoodustused ja erirežiimid teatud tüüpi ettevõtetele. VKEde saavad neid soodustusi kasutada oma üldise maksukoormuse vähendamiseks ja kasvustrateegiate toetamiseks.

Soome pakub mitmesuguseid maksuvabastusi ja -soodustusi, mille eesmärk on julgustada investeeringuid ja innovatsiooni VKEde seas. Nende hulka kuuluvad teadus- ja arendustegevuse maksukrediidid, energiamaksu tagasimaksed ja soodustused teatud töötajate kategooriate palkamiseks. Nende soodustuste mõistmine ja kasutamine võib oluliselt kasu tuua Soomes tegutsevatele VKEdele.

Rahvusvaheline maksustamine ja topeltmaksustamise vältimise lepingud

VKEdele, kellel on rahvusvahelised operatsioonid Eesti ja Soome vahel, on kriitiline mõista maksustamise mõjusid. Mõlemal riigil on reeglid topeltmaksustamise vältimiseks ja piiriülese kaubanduse ja investeeringute hõlbustamiseks. VKEde peab olema teadlik neist reeglitest, et struktureerida oma tegevust tõhusalt ja kasutada maksulepingute eeliseid.

Eestil ja Soomel on topeltmaksustamise leping, mis pakub leevendust tulu- ja kapitalikasumi topeltmaksustamisest. See leping määratleb iga riigi maksustamisõigused ja pakub mehhanisme maksustamisprobleemide lahendamiseks, mis võivad tekkida piiriülestest tegevustest. VKEde peaksid konsulteerima maksuprofessionaalidega, et tagada lepingu sätete kasutamisest saadav kasu.

Järgimis- ja aruandlusnõuded

Eestis on VKEde kohustatud esitama aastaaruanded Äriregistrile. Nendes aruannetes peab olema finantsaruanded ja muu asjakohane teave. Õigeaegne ja täpne aruandlus on oluline hea seisundi säilitamiseks ametivõimude ees ja informeeritud äriotsuste tegemiseks.

Soome nõuab VKEdelt aasta finantsaruannete ettevalmistamist ja esitamist, mis hõlmavad bilanssi, kasumiaruannet ja aruannete märkusi. Soome maksuseadus nõuab ka rangeid järgimisstandardeid ja aruandlustähtaegu. VKEde peab tagama, et neil on tugevad süsteemid nende nõuete täitmiseks.

Kas soovite lihtsustada Eesti ja Soome maksukeskkondades navigeerimist? Võtke ühendust INOVA EESTI OÜ-ga, et saada asjatundlikku nõu, mis on kohandatud teie VKE vajadustele.

Kontakt

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kuidas saab raamatupidamis teenus aidata ettevõtetel kulusid säästa?

Raamatupidamisfunktsioonide sisseostmine võib olla strateegiline samm ettevõtetele, kes soovivad optimeerida oma tegevust. See hõlmab väliste spetsialistide pal
ssb.ee
Raamatupidamisfunktsioonide sisseostmine võib olla strateegiline samm ettevõtetele, kes soovivad optimeerida oma tegevust. See hõlmab väliste spetsialistide palkamist finantsülesannete haldamiseks, võimaldades ettevõtetel keskenduda oma põhitegevustele. Põhjamaade turu mõistmine Põhjamaade turg, mis on tuntud oma tugevate majanduste ja progressiivsete ärikeskkondade poolest, pakub väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ning ettevõtjatele ainulaadseid võimalusi ja väljakutseid. Finantsmaastikul navigeerimine siin nõuab peensusteni viimistletud lähenemist. Kulusäästlikkus

Millised on Eestis ajutise elamisloa saamise tingimused?

Eesti, riik, mis on tuntud oma digitaalse innovatsiooni ja ettevõtliku vaimu poolest, pakub ainulaadset keskkonda nii ettevõtetele kui ka üksikisikutele. Oma st
ssb.ee
Eesti, riik, mis on tuntud oma digitaalse innovatsiooni ja ettevõtliku vaimu poolest, pakub ainulaadset keskkonda nii ettevõtetele kui ka üksikisikutele. Oma strateegilise asukohaga Põhja-Euroopas toimib Eesti ida ja lääne vahelise väravana, pakkudes rohkesti võimalusi piiriüleseks tegevuseks. Eesti elamisloa saamine avab ukse mitmetele eelistele, sealhulgas juurdepääsule Euroopa Liidu ühisturule, kvaliteetsele digitaalsele infrastruktuurile ja läbipaistvale ärikeskkonnale. VKEdele ja ettevõtjatele võib see tähendada lihtsustatud äritegevust, reisimise lihtsust Schengeni alal ja potentsiaali

INOVA EESTI OÜ tegevusaruanne 2022

Raamatupidamisteenust pakkuv ettevõte INOVA EESTI OÜ on loodud 2017 aastal.  Ettevõte pakub suurtele ja väikestele äriühingutele maksunõustamist, konsultatsioon
ssb.ee
Raamatupidamisteenust pakkuv ettevõte INOVA EESTI OÜ on loodud 2017 aastal. Ettevõte pakub suurtele ja väikestele äriühingutele maksunõustamist, konsultatsioone ja raamatupidamisteenuseid nii Eestis kui ka Soomes. Ettevõte jätkuvalt tegitsev ja otsib aktiivselt uusi kliente. 2022 aasta müügitulu oli 81 858 eurot

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.