INIMÕIGUSTE INSTITUUT MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 527 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 16 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puud

INIMÕIGUSTE INSTITUUT MTÜ hetkeolukord

Juba 527 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 16 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

MTÜ Inimõiguste Instituut on Eestis tegutsev organisatsioon, mis tegeleb inimõiguste teadvustamise ja kaitsega alates 1992. aastast. Instituudi eesmärk on koguda ja jagada teavet inimõiguste kohta, suurendada ühiskonna teadlikkust ning teha ettepanekuid inimõiguste paremaks kaitseks nii Eestis kui ka rahvusvaheliselt.

Inimõiguste Instituudi tegevused hõlmavad koolitusi, konverentse, artiklite ja aruannete avaldamist ning osalemist rahvusvahelistes võrgustikes.

Instituut teeb koostööd teiste organisatsioonidega ning nõustab ka erinevaid riiklikke asutusi. Lisaks osaleb instituut rahvusvahelistes organisatsioonides nagu OSCE ja Euroopa Nõukogu ning on alates 2022. aastast ECOSOCi liige.

Instituut on valitsusväline mittetulundusühing.

Inimõiguste Instituudi tegevuskava aastaks 2023 keskendub aktuaalsetele ühiskondlikele teemadele nagu julgeolek, rändekriis ja epideemia ajalised piirangud. Samuti jätkatakse inimõigushariduse edendamist erinevate tegevuste kaudu ning teadlikkuse suurendamist ühiskonnas.

Instituuti kuulub 36 liiget, kes moodustavad organisatsiooni kõrgeima juhtorgani – üldkoosoleku. Inimõiguste Instituudi juhatuse esimees on

Vootele Hansen. Instituudi teine juhatuse liige on M. Rannut.

Instituudi peamised rahastajad 2023. aastal olid Justiitsministeerium, Välisministeerium ja The European Endowment for Democracy.

Instituut asub aadressil Telliskivi 60a/2, Tallinn 10412.

Uuendatud rändnäitused koolidele on suureks edusammuks meie tegevuses. Näitused on interaktiivsed ja kaasavad, pakkudes õpilastele uusi teadmisi ja kogemusi inimõiguste valdkonnas. Lisaks sellele panustasime ka sel aastal Ukraina põgenike teema kajastamisele, olles teadlikud selle teema olulisusest ja aktuaalsusest.

„Miks sa põgened?“ näitus oli sügavalt emotsionaalne ja informatiivne ning avas paljudele inimestele silmad sellele, miks inimesed peavad oma kodudest põgenema. See näitus jõudis laiema publikuni nii Londonis kui ka Tallinnas, toetades mõlema riigi valitsuste tegevusi Ukraina põgenike abistamisel.

Valgevene konverents oli samuti oluline samm meie tegevuses, kuna see võimaldas meil tuua esile Valgevene inimõigusolukorra keerukust ning kaasata erinevaid osapooli selle teema arutelusse. Koostöös Välisministeeriumiga saavutasime olulise läbimurde selles valdkonnas ning tõstsime teadlikkust Valgevene olukorrast.

Alates 2012. aastast korraldab Inimõiguste Instituut inimõiguste avaliku arvamuse uuringut. 2023. aasta uuringu eesmärgiks oli võrrelda olulisi teemasid aastatel 2012 ja 2023 ning uurida Eesti elanike teadmisi ja suhtumist olulistesse inimõiguste teemadesse.

Kokkuvõttes oli 2023. aasta märksõnadeks näituste uuendamine koolidele, Inimõiguste Aastakonverents 2023, Ukraina põgenike teemaline näitus, Valgevene konverents ning inimõiguste avaliku arvamuse uuring. Need sündmused ja tegevused olid olulised meie missiooni jätkamiseks ja inimõiguste edendamiseks nii kohalikul kui ka rahvusvahelisel tasandil.

Ülevaade

Alates 2020. aastast oleme korraldanud inimõiguste hariduse ja rändnäituste programmi, mille eesmärk on tutvustada õpilastele ja õpetajatele mineviku traagilisi sündmusi ning julgustada mõistma ja austama inimõigusi. Aasta jooksul uuendasime Anne Franki, Rändenäituse ja näituse "Inimõigustest nõukogude ühiskonnas" konstruktsiooni, muutes need kergemaks ja kompaktsemaks. Lisaks lisasime kaks uut näitust, mis olid varem veebis kättesaadavad, nüüd aga saadaval ka banneritel: "Inimõiguste kujunemislugu" ja "10 Põhiõigust - Inimõiguste ülddeklaratsioon". Uue näitusena avasime 11. detsembril Saaremaa Gümnaasiumis näituse "Inimõiguste kujunemislugu”, mis nüüd samuti mööda koole rändab.

Programmi raames külastame erinevaid Eesti koole ning pakume interaktiivseid loenguid, töötubasid ja näitusi, mis keskenduvad inimõiguste ajaloole, rändeteemale ja teistele ühiskonnas toimunud sündmustele, mis on mõjutanud inimõiguste arengut ajas. Samuti räägime kaasaegsetest inimõiguste teemadest ning julgustame õpilasi mõtlema sallivuse, võrdsuse ja õigluse olulisusest ühiskonnas. Meie programmi eesmärk on mitte ainult koolitada ja informeerida, vaid ka innustada õpilasi tegutsema ja seisma vastu inimõiguste rikkumistele ning ebavõrdsusele. Loodame, et meie tegevus aitab luua teadlikumat ja empaatilisemat ühiskonda, kus kõik inimesed saavad elada väärikat elu ilma hirmuta.

Rändnäituste sari jätkus koolides populaarsena, kus ühes koolis oli näitus lausa kuu aega, pakkudes õpilastele võimalust teemasse süveneda ja seda põhjalikumalt õppetöös kasutada. Jätkame oma tööd järgnevatel aastatel ning loodame, et meie programm aitab kaasa inimõiguste ja tolerantsuse propageerimisele Eesti koolides ja ühiskonnas tervikuna.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.