EESTI LAVASTUSKUNSTNIKE LIIT MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 585 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 15 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puud

EESTI LAVASTUSKUNSTNIKE LIIT MTÜ hetkeolukord

Juba 585 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 15 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

ELKL liikmeid oli 2023. aasta alguses 65. Aasta lõpuks 63. Meie hulgast lahkus 20.11.2023 76aastasena liidu auliige Esti Kittus. Emer Värk arvati liikmete seast välja liikmemaksu võlgnevuse tõttu nii lavastuskunstnike liidule kui ka Teatriliidule.

Juhatus (valitud üldkoosolekul 08.05.2023 Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi Peeter Süda saalis):

Karmo Mende (esimees), Pille Kose (aseesimees,) Mae Kivilo, Yana Khanikova, Maret Kukkur, Marge Martin, Irina Vanhanen

Kõik valiti ühehäälselt. Koosolekul osales koos volikirjadega 60,6% liidu liikmeskonnast.

ELKL koondab kutselisi lavastuskunstnikke, kelle põhitegevusala on stsenograafia loomine teatrilavastustele, filmidele, telestuudiotele ja näitustele. ELKL kuulub Eesti Teatriliitu ning on Eesti Kunstnike Liidu alaliit. Liidu tegevuse eesmärk on edendada Eesti lavakujunduskultuuri kõigis selle kasutusalades, kaitsta oma liikmete loomingulisi, ameti-, palga- ja sotsiaalseid huve, tagada nende professionaalsus oma erialal ja autoriõiguslik kaitse. Eesti Loomeliitude Ühingu liikmena oleme riigile partneriks seadusemuudatuste, tegevuskavade jm. loomeliitude liikmeid puudutavates küsimustes. ELKLi fookus on suunatud nii professionaalse teatrimaailma arengutele kui koolituse vallas toimuvale, osaleme aastaauhindade žüriide töös, korraldame stsenograafia-alaseid näituseid, sündmuseid ning võimalusel trükiste ja raamatute väljaandmist, erialase mälu jäädvustamist.

Eesti Lavastuskunstnike Liidu kolmekümnes tegevusaasta kujunes toimekaks. Aasta alguses tähistati ümmargust sünnipäeva näitusega „Pidu

Süda tänaval“ Teatri- ja Muusikamuuseumi uues, Peeter Süda nimelises saalis. Näitusel olid väljas varalahkunud stsenograaf Mihkel Ehala maalid.

30. tegutsemisaastale oli pühendatud ka näitus 1:10 SUHE ÜKS KÜMNELE Tallinnas Tammsaare pargis. See oli kuues näitus näitusesarjast “1:10”, mis kümne aasta jooksul (2017 – 2027) tutvustab lavastuskunstnike loomingut. Seekord olid fookuses teatrikunstnike Arthur Arula,

Ene-Liis Semperi, Iir Hermeliini, Jaagup Roometi, Kairi Mändla, Kristiina Põllu, Laura Pählapuu, Liina Keevalliku, Lilja Blumenfeldi, Pille Jänese,

Rosita Raua ja Reili Evarti lavakujunduste fotod ning maketimeister Mirjam Kalamehe maketid. Põnev osa näitusest oli Siim Vahuri pildistatud teatrite lavatagune maailm. Tallinnast rändas näitus Viljandi Ugala lipuväljakule ja sealt Pärnu Endla kõrvale. Näitusest valmis ka virtuaalne versioon, mida näeb liidu kodulehel. Näituse kuraator oli Mae Kivilo.

Alustati näitusesarja järgmise, seitsmenda näituse “Võimatu missioon” ettevalmistustega. Pealkiri lähtub tõdemusest, et “võimatu missioon” on teatrikunstniku igapäevatöö lahutamatu osa. Näituse kuraatorid on Maret Kukkur ja Pille Kose.

Kohtumised ja jutuajamised kolleegidega on vajalikud tööalase teadmise ja uudiste vahetamiseks, aga ka teatrimälu hoidmiseks. Kevadel saadi kolmel korral kokku juba tuttavas TMM-i Peeter Süda saalis. Sügishooajal kohtumisõhtuid ei toimunud, aga vajadus nende järele on olemas.

Kohtumised on mõeldud nii liidu liikmetele kui ka mitteliikmetest stsenograafidele ja üliõpilastele ja on osalejatele tasuta.

2023. aasta üks tippsündmusi stsenograafide jaoks oli kahtlemata Praha Kvadriennaal ( 8.-18. juunil ) Kvadriennaalil osalemist korraldas seekord Tartu Uus Teater, kes võitis ELKLi korraldatud ideekavandite võistluse. 08.05.2023 toimunud ELKL üldkoosolekul käis Ivar Põllu Tartu

Uuest Teatrist makette tutvustamas. EKA stsenograafiakateedri Kujundliku Mõtte Labor pälvis projekti (kuraator Ene-Liis Semper) "Sul on ainult üks minut" ("You have only one minute"") etteastega Praha Kvadriennaalil parima esituse preemia. Eesti ekspositsiooniks Praha kvadriennaalil on Tartu Uue Teatri vabaõhulavastuse «Serafima+Bogdan» lavaruumist tõukuv kogemusruum, memoriaal «Eternity». Ekspositsiooni Eestis eksponeerimise partnerid (teatrifestivali DRAAMA ajal 05.-10. septembril) on Eesti Rahva Muuseum ja Eesti Teatri Festival.

Oluliseks verstapostiks sai esimene salvestus vestlussarjast “Külajutud”, kus kahe põlvkonna kunstnikud vestlevad ajatutel ja ajalikel teemadel.

Maret Tamme ja Aime Unt rääkisid teatritööst, vesivärvi lõhnast, unetutest öödest ja alateadvuse pingutamisest.

Isikunäitused toimusid Tiiu Tepandil, Mare Raidmal ja teistel.

Aprillis hakkas liit raamatupidamisteenust ostma teiselt pakkujalt. Sekretärina jätkab poole koormusega Kaisa Sein.

2021. aasta loomingu eest pälvis Eesti teatri auhindade kunstnikupreemia ELKL liige, staažikas teatrikunstnik Lilja Blumenfeld lavastuste „Niskamäe naised” (Vanemuine, lavastaja Tiit Palu) ja „Sume on öö” (Ugala, lavastaja Kaili Viidas) kujunduste eest.

Uue kodulehe mõtted on ikka veel õhus, eelarve tõttu ei ole tegudeni jõutud.

Tänu Kultuurkapitali tegevustoetusele maksti retseptiravimitoetust kümnel korral ja kultuurisündmusi toetati 31 avalduse alusel. Vabakutselise loovisiku loometoetusele, mis on kultuuriministeeriumilt saadav LLS järgi välja makstav toetus – laekus kuus taotlust. Rahuldada saime kahe inimese taotlused 6 kuud + 2 kuud.

Eesti Lavastuskunstnike Liidu olulised sammud aastaks 2024: (cid:127)

Kaasata noori stsenograafe (cid:127)

Sisse seada liidu kolleegipreemia (cid:127)

Üldkoosolekul vastu võtta uus põhikiri (cid:127)

Püüda juhatuse liikmetel kohtuda reaalajas (cid:127)

Eldor Renteri sajas sünniaastapäev ja selle väärikas tähistamine aastal 2025 (cid:127)

Juhatus valiti kolmeks aastaks, kui kellelgi on probleem, siis üldkoosolek saab kohustusest vabastatada ja valida uue(d) liikmed (d) (cid:127)

Rosita Raud tegi ettepaneku korraldada teatrireise. Pakub abi detsembris 2024 Vilniuse külastamisel. Juhatusele meeldiks pigem august 2024

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Vestlussarja Küla jutud värske salvestus

Teatrikunstnike vestlussarja Küla jutud uus salvestus on nüüd kuulamiseks valmis, seekord vestlevad Kustav-Agu Püüman ja Kristjan Suits.
Eesti Lavastuskunstnike
lavastuskunst.ee

Esimese ELDORI sai kolleegidelt Rosita Raud

06. mail toimunud Eesti Lavastuskunstnike Liidu (ELKL) igakevadisel üldkoosolekul sai alguse uus traditsioon. 27. märtsil toimuval teatripäeval antakse välja ro
lavastuskunst.ee

Teatriauhinnad 2024

27. märtsil, rahvusvahelisel teatripäeval jagati Eesti Rahva Muuseumis teatriauhindu 2023. aasta loomingu eest. Pärjatute hulgas on ka Eesti Lavastuskunstnike L
lavastuskunst.ee

Uus teatrikunstnike vestlussari Küla jutud

Uue teatrikunstnike vestlussarja Küla jutud esimene salvestus on nüüd kuulamiseks valmis
Eesti Lavastuskunstnike Liit on teatrikunstnike loomingu avamiseks ning
lavastuskunst.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.