BALTI UURINGUTE INSTITUUT MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 1259 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 18 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puu

BALTI UURINGUTE INSTITUUT MTÜ hetkeolukord

Juba 1259 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 18 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

MTÜ Balti Uuringute Instituut põhitegevuseks on Läänemere regiooni arengut toetavate sotsiaalmajanduslike uuringute läbiviimine. Kesksel kohal on seejuures tehnoloogia, majandus- ja regionaalarengu poliitika ning rände- ja lõimumispoliitika alased uuringud.

Rohemajandus ja targad linnad 2023. aastal jätkus mitmete Euroopa teadusuuringute programmide poolt toetatud projektide elluviimine. Euroopa Horisont roheleppe programmist rahastatava mastaapse koostööprojekti oPEN Lab - Open innovation living labs for Positive Energy Neighbourhoods eesmärgiks on kolmes Euroopa linnas viia ellu nii tehnoloogilisi kui sotsiaalseid uuendusi, et liikuda positiivsete energiapiirkondade poole. RELATED toetab taastuvate energiaallikate kasutuselevõttu madala-temperatuurilistes kaugküttesüsteemides.

IBS juhib Euroopa Horisont projektis drOp - Digitally enabled social district renovation processes for age-friendly environments driving social innovation and local economic development replikeerimise ja vastastikkuse õppimise tööpaketti ning osaleb sotsiaalsete ärimudelite arendamise metoodika väljatöötamisel. Samuti jätkus Euroopa Komisjoni rahastatav teenuste platvorm Smart Cities Marketplace, mis pakub näiteid kliimaneutraalsetest ja targa linna projektidest eri suuruses linnadest, hulgaliselt materjale ja töötubasid targa linna projektiideede vormimiseks.

Projekt pakub samuti tehnilist abi, kui linnal või tema partneritel on juba konkreetsem projektiidee, mis vajaks abi selleks, et olla toetusprogrammides või erinevate investorite vaates atraktiivne.

Algasid kaks uut Euroopa Horisont programmist rahastatud projekti. Increase eesmärk on arendada eri tüüpi ehitistesse integreeritud päikesepaneele, testida lahendusi erinevates riikides ja aidata kaasa integreeritud päikesepaneelide laiemale kasutuselevõtule. Projektis on kokku 9 pilootprojekti 6 Euroopa riigis, millest üks asub Tartus. Tartu Hansa Kooli külge planeeritakse integreeritud päikesepaneelidega kasvuhoonet, mille disain valmib 3 aasta jooksul koosloome käigus, et lõpptulemus oleks ilus, kvaliteetne ja kõigile sobiv. Herit4Ages töötab välja kasutajakeskseid ja andmepõhiseid energiatõhusaid kaasavaid renoveerimislahendusi kultuuripärandi alla kuuluvate hoonete jaoks. Ka selle projekti üks piloothoonetest uudsete lahenduste testimiseks asub Tartus, Lai 30. IBS juhib Tartu pilooti ja koordineerib ning juhendab ka teistes välispartnerite pilootides koosloomeprotsessi. Samuti juhib IBS sotsiaalse kaasamise hindamist ning osaleb projekti õppetundidele tuginedes ärimudelite loomisel ning innovatiivsete lahenduste laiema leviku uurimisel ja toetamisel.

Interreg Baltic Sea Region programmist rahastatakse tegevusaastal alanud projekti SUMPs for BSR, mis aitab väiksematel omavalitsustel välja töötada ja rakendada säästva linnalise liikumiskeskkonna kavasid, et soodustada inimeste aktiivset liikumist ja vähendada samal ajal CO2 emissiooni. IBS toetab projekti partnerlinnu nende pilootprojektide arendamisel.

Lõppes Horisont 2020 programmi vahenditest rahastatav projekt Allthings.bio PRO - Game changer for the bio-based economy, kus osalesime biomajandust populariseerivates tegevustes, projekti tegevuste hindamismetoodika väljatöötamises ja elluviimises ning projektis arendatud tööriistade (veebimängu) testimisel.

Tehnoloogia- ja majanduspoliitika valdkonnas oli olulisimaks initsiatiiviks Horisont 2020 CatChain projekt, mis keskendub globaalsete väärtusahelate ja kiiresti arenevate riikide majandusarengu strateegiate uurimisele. Projektis osalevad tavapäraste Euroopa partnerite kõrval ka

India, Brasiilia, Costa Rica, Malaisia, Lõuna-Aafrika ja Lõuna-Korea ülikoolid.

Rände- ja lõimumispoliitika

Rände- ja lõimumispoliitika valdkonnas jätkasime Eesti riigile oluliste analüüside läbiviimist. Kultuuriministeeriumi tellimusel viisime läbi uuringu eesti keele õppe korraldusest piiratud keelekeskkondades, mille raames tekitasime keeleõppija arhetüübid ja persoonad, mille abil paremini sihistada eesti keele õpet Eesti muukeelsele elanikkonnale. Analüüsisime Integratsiooni Sihtasutuse tellimusel keelesõbra programmi mõju ja tulemuslikkust ning tulemusel jõudsime järeldusele, et see programm on unikaalne, tulemuslik ja väga oluline tegevus eesti keele õppe ja seda toetavate tegevuste maastikul Eestis. Viisime läbi Eesti rahvuskaaslastele suunatud portaali Global Estonian kasutajauuringu (tellijad

Integratsiooni Sihtasutus ja Välisministeerium), mille põhjal saime oluliselt parema ja esmakordse sissevaate Eesti väliskogukondadest, kes ja millistel põhjustel seda portaali kasutavad. Tartu Linnavalituse tellimusel uurisime eestikeelsele haridusele üleminek Tartu linnas.

Alustasime mitmeid uusi projekte. Work in Estonia ja EAS tellimusel uuringut välisspetsialistide värbamisest Eesti tööstussektoris.

Rahvusvahelise Interreg projekti CeMeWE eesmärk on töötada välja mudel sisserändajatest naiste tööalase konkurentsivõime suurendamiseks.

ERC toel alustasime projektiga ajalooliste narratiivide põlvkondadevaheline edasikandumine Eestis, mille raames teostame eestikeelse püsielanikkonna ja muukeelse elanikkonna hulgas andmekogumist Eestis. Konsulteerisime ECMI tellimusel Serbia rahvusvähemuste ja inimõiguste ministeeriumit aitamaks neil paremini teostada lõimumisalaste andmete kogumist ja analüüsimist riigis.

Jätkasime osalemist erinevates koostöövõrgustikes, sh Euroopa Komisjoni rände- ja lõimumisalase infoportaali (EWSI) tegevustes ning Euroopa rändevõrgustiku (EMN) Eesti kontaktpunkti poolt kureeritavas Eesti rändevõrgustiku tegevustes.

Nii nagu varasematel aastatel, jätkasime regulaarselt ka 2023. aastal oma teadmiste ja kogemuste jagamist erinevatele osapooltele: võõrustades delegatsioone, sh tudengeid Eesti lõimumise- ja rändepoliitikaga seotud teemadel, andes loengukursust Eesti lõimumispoliitikast ja rahvusvähemustest Eestis ning juhendades MA tudengeid rände- ja lõimumisvaldkonna teemadel. Lisaks meie põhitööle on meie eesmärk

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Milleks meile Euroopa raha?

Euroopa Liidu haridus- ja noortevaldkonna rahastusprogrammidel on oluline roll Eesti ühiskonna ja...
The post Milleks meile Euroopa raha? appeared first on IBS.
ibs.ee

TEADUSTELEGRAMM TARTUST – uued turud ootavad Eesti tooteid

„TEADUSTELEGRAMM TARTUST“ on uus sari Balti Uuringute Instituudi ning Eesti Päevalehe vahel,...
The post TEADUSTELEGRAMM TARTUST – uued turud ootavad Eesti toot
ibs.ee

eTwinning: säratooja ja rutiinimurdja

ibs.ee

Milline on püsielanikust eesti keele õppija?

Üheks Eesti Vabariigi lõimumispoliitika väljakutseks on suurendada eesti keelt mittevaldavate inimeste eesti...
The post Milline on püsielanikust eesti keele õp
ibs.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.