FAKTIKONTROLLILABOR PROVERENO MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 33 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding aga tema tegevusi ei jälgi ükski kasutaja. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad sa

FAKTIKONTROLLILABOR PROVERENO MTÜ hetkeolukord

Juba 33 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding aga tema tegevusi ei jälgi ükski kasutaja. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

Faktikontrollilabor Provereno – on noor sõltumatu hariduslik faktikontrolli projekt. See on esimene selline projekt venekeelses internetisegmendis. Me kontrollime teavet, kummutame valesid, uurime keerulisi lugusid ja püüame tulemusi selgelt ja arusaadavalt esitada.

Provereno – on esimene ja alates täiemahulise sõja algusest ainus venekeelne sõltumatu faktikontrolli projekt. Projekti peamine eesmärk on saada kõige kõikehõlmavamaks ja kvaliteetseimaks valeuudiste ja populaarsete väärarusaamade entsüklopeediaks venekeelses internetiruumis. Projekti operatiivne ülesanne on jälgida praegust uudiste päevakorda ning kontrollida valeuudiseid, mis omavad suurt avalikku tähtsust ja/või populaarsust meedias ja sotsiaalvõrgustikes. Viimase kahe aasta jooksul pool meie igapäevastest uudistest on pühendatud

Venemaa poliitikale ja sõjale Ukraina vastu. 2024. aasta alguse seisuga sisaldab projekti veebisait umbes 2000 algupärast kvaliteetset faktikontrolli analüüsi, mis on loodud alates regulaarsete operatsioonide algusest oktoobris 2020. Projekt on esindatud peamistel sotsiaalmeedia platvormidel.

2023. aastal tunnustati projekti asutajat Ilja Ber Venemaa võimude pool kui „välisagenti“.

Provereno on mittetulundusprojekt. Meil ei ole reklaami, sest usume, et selle olemasolu võib kahjustada projekti usaldusväärsust ja mainet avalikkuse silmis. Faktikontrollijate jaoks ei ole midagi väärtuslikumat ja tähtsamat kui sõltumatu usaldusväärse teabe allika maine. Kõik projekti materjalid on avaldatud Creative Commons CC BY (4.0) litsentsi alusel.

Valime kontrollimiseks valeuudised kahe peamise kriteeriumi põhjal. Me sihime nii venekeelses internetiruumis populaarseid valeuudiseid kui ka ülemaailmselt populaarseid, käsitledes rahvusvahelisele publikule olulisi küsimusi. Näeme end globaalsete kodanikena, kes elavad vene keele ja kultuuri sfääris, ning valime avaldamiseks teemad sellest perspektiivist lähtuvalt.

Projekti peamine sotsiaalne mõju on suurendada eesti- ja venekeelsete internetikasutajate teadmisi selle kohta, kuidas eristada usaldusväärset teavet ebausaldusväärsest, millised tööriistad on olemas teabe faktikontrolliks ning kuidas eristada autoriteetseid allikaid mitteautoriteetsetest.

Lisaks üldiselt püüab see puhastada inimeste meeli (neile, kellele see on oluline) ilmsetest valedest ja ekslikest uskumustest.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.