Rohkema info nägemiseks:

SWEDBANK INVESTEERIMISFONDID AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 1448; jälgijaid - 231. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta SWEDBANK INVESTEERIMISFONDID AS kohta arvamuslugu!"

SWEDBANK INVESTEERIMISFONDID AS hetkeolukord

Juba 1448 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 231 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

2023. aasta oli Swedbank Investeerimisfondid ASi („SIF“ või „ettevõte“) jaoks tegus, hõlmates mõjusid nii väliskeskkonnast kui ettevõtte seest. Endiselt olid olulised makromõjud, mis kaasnesid Vene vägede sissetungiga Ukrainasse kui ka majanduskeskkond, kuid väga suur roll oli ka kliendikäitumisel ning ettevõtte tootepakkumise täiendamisel.

SIF poolt hallatavad suurimad fondid on Eesti pensionisüsteemi nn teise samba fondid. Mais 2022 tõi

SIF esimesena Eestis turule elutsüklifondide pakkumise. See muutis kliendi jaoks lihtsamaks ning arusaadavamaks sobiva valiku fondide osas, pakkudes võimalust olla ühes fondis üle oma elukaare.

Aktsiariski muudetakse fondihalduri poolt vastavalt sihtkliendi vanuse suurenemisele. 2022 oli elutsüklifondi pakkumine olemas klientidele, kes on sündinud aastatel 1960-1999. Kuna nägime, et juba

SIFi valitsetavates fondides oli rohkem kui 16 tuhat klienti, kes olid sündinud aastal 2000 või hiljem ning arvestades, et igal aastal saab täisealiseks ca 10 tuhat inimest siis tõime veebruaris 2023 turule

Swedbanki pensionifondi 2000-2009 sündinutele. Seega on Swedbanki elutsüklifondidega praeguseks kaetud kogu tööealine elanikkond kui sihtkliendid. Aasta lõpuks oli kõige värskemas fondis rohkem kui 2600 klienti.

Elutsüklifondide turule toomisel oleme tegelenud klientide teavitamisega ning üldsuse harimisega. Kui ajalooliselt on kliendid pigem olnud madalama riskiga fondides kui nende vanus lubaks, siis eelmise aasta lõpu seisuga oli rohkem kui 85% klientidest valinud endale sobiva elutsüklifondi või indeksfondi.

Aktsiaturgude tugevad tulemused ning suur meediakajastus on toonud indeksfondid fookusesse ning järjest rohkem kliente on teinud valiku indeksfondide kasuks. Swedbanki teise samba fondide varadest ca 15% moodustavad indeksifondide varad. Elutsüklifondid on peamiselt aktiivselt juhitud fondid, kus lisaks aktsiate ja võlakirjade osakaalu juhtimisele otsivad portfellihaldurid parimaid teenimisvõimalusi ka teemaportfellide ning kohalike alternatiivsete investeeringute kaudu.

Pensionireformi suurimaks mõjuks 2023. aastal oli riigipoolse kompensatsiooni tasumine Covidi perioodil peatatud maksete eest. SIF valitsetavatesse fondidesse tasus riik 100,9 miljonit eurot.

Jätkuvalt on kliente, kes soovivad pensionisüsteemist lahkuda ning võtta välja sinna kogunenud vara.

Siiski on see trend jätkuvalt vähenev. 2023 esitas SIF klientidest ca 11 800 inimest raha väljavõtmise avalduse kogusummas 91,5 miljonit eurot, mis on ca 50% vähem kui aasta varem. Kogu turul esitas raha väljavõtmise avalduse ca 24 tuhat inimest. 2023 tõusis fookusesse pensionisüsteemi parenduse esimene samm riigi poolt, kus seadusega võeti vastu võimalus inimeste omaosaluse suurendamiseks

II sambas. Alates 2024 jaanuarist said kliendi võimaluse suurendada enda makseid 4% või 6%ni ning riik jätkab endiselt 4% maksetega.

Lisaks pensionifondidele valitses SIF ka kahte aktsiafondi. 2023 novembris viidi lõpule Swedbank Ida-

Euroopa Aktsiafondi ühendamine Swedbank Robur Emerging Europe fondiga. Ühendamine oli üks samm teekonnal lahenduseni, kus SIF keskenduks pensionifondide pakkumisele ning muude investeerimisfondide laialdane pakkumine on peamiselt läbi Swedbank gruppi kuuluva Swedbank

SWEDBANK INVESTEERIMISFONDID AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.