Rohkema info nägemiseks:

FRIENDSLAND OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 3513; jälgijaid - 85. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta FRIENDSLAND OÜ kohta arvamuslugu!"

FRIENDSLAND OÜ hetkeolukord

Juba 3513 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 85 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga aga kommenteeritud ei ole.

Tegevusaruanne 2023

Põllumajandusettevõtte OÜ Friendsland põhitegevusalaks on vilja- ja seakasvatus.

2023.aastal oli maailma majandus jätkuvalt ebastabiilne, põhjusteks samad tegurid, mis aastal 2022. Sõda Ukrainas kestab; keskkonna- ja kliimapoliitika muutub järjest aktuaalsemaks. Ühine põllumajanduspoliitika sai täiendust mitme, 1. jaanuaril 2023 jõustunud õigusakti näol, et luua õiglasem, keskkonnahoidlikum ja tulemuspõhisem põllumajandus ning tagada Euroopa põllumajandustootjate kestlik tulevik, pakkuda sihipärasemat toetust väiksematele põllumajandusettevõtetele ning anda EL liikmesriikidele suurem paindlikkus meetmete kohandamiseks kohalike tingimustega.

Euroopa rohelises kokkuleppes on põllumajandus ja maapiirkonnad kesksel kohal ning ühine põllumajanduspoliitika 2023-2027 on peamine vahend strateegia ”Talust taldrikule” ja elurikkuse strateegia eesmärkide saavutamiseks. Igal EL liikmesriigil tuleb välja töötada oma riiklik ÜPP strateegiakava, milles on ühendatud sissetulekutoetuse, maaelu arengu ja turumeetmete rahastamine. Eesti strateegiakava, mis kiideti heaks 11.11.2022, eesmärk on edendada aruka, konkurentsivõimelise, vastupidava ja mitmekesise põllumajandussektori arengut, mis tagab pikaajalise toiduga kindlustatuse. Lisaks on mitu ÜPP sekkumist suunatud põllumajandussektori ja maapiirkondade majanduslike, keskkonnaalaste ja sotsiaalsete probleemide lahendamisele.

Regionaal- ja põllumajandusministeeriumi III kvartali ülevaatest selgub, et teravilja kasvupind Eestis oli 2023. aastal pisut väiksem (-3%) aastatagusega võrreldes. Ebasoodsate ilmastikuolude tulemusel (kevadel pikalt kestnud kuivus koos hiliste öökülmadega) jäi teravilja saak ja saagikus väiksemaks võrreldes eelmise aastaga, vastavalt 17% ja 14%. Rapsi kasvupind vähenes 12% aastases võrdluses. Halvad ilmastikuolud vähendasid ka rapsi saaki, mis jäi kolmandiku võrra (-31%) väiksemaks eelmise aasta rekordilisest saagist ja saagikus vähenes 22%. Teravilja hinnad on 2023. aastal olnud üldiselt langustrendis, vahepealsete tõusudega. Ühelt poolt avaldas hindadele survet koristushooaeg, teisalt Venemaa lahkumine juulis viljakoridori leppest ja rünnakud Ukraina sadamate infrastruktuurile tõi turgudele palju ebakindlast ja hindadesse volatiilsust. Nõudlus maailmaturul oli väike ning Venemaa müügisurve suure toodangu tõttu tugev, mis tegi keeruliseks temaga konkureerimise eksportturgudel. Eelmise aasta sama perioodiga võrreldes langesid Eestis teraviljahinnad 20- 30%.

Põllumajandussaaduste tootmise vahendite ostuhinnad olid III kvartalis 4 protsendi võrra madalamad võrreldes eelmise aasta sama ajaga.

Tõusu mõjutajateks olid seemned, elekter, jm materjalid ja hoonete hooldus. Väetiste hind alanes 2023. aasta III kvartalis võrdluses aastatagusega keskmiselt 25% sh N-väetised -39%. Loomasööt odavnes samal perioodil vaid 9% kuid energia 11%.

OÜ Friendsland külvipind oli 1227,97 ha, kasvatati nisu, otra, rukist, hernest, tritikalet ja rapsi. Põldude koristamisel saadi kätte 3,287 tonni hektarilt, mis arvestades kõiki ülalmainitud ebasoodsaid tegureid, on rahuldav tulemus. Üle ootuste osutus koristatud vili kvaliteedinäitajate poolest heaks ja enamus rukkist ja nisust turustati toiduviljana. Vili müüdi peamiselt PÜ Kevilile, kelle liikmena polnud realiseerimisega muret.

Viljakasvatuses on endiselt fookuses väetiste ja taimekaitsevahendite kasutamine. Friendsland OÜ jälgib väga täpselt oma põldude jaoks väljatöötatud taimekaitsevahendite liike ja koguseid ning selle seire ning kogu info on talletatud ettevõtte infosüsteemis. Sellega seoses on pidev eesmärk vähendada taimekaitsevahendite kasutamisest tulenevaid riske, et vältida ülekasutamist ja raiskamist. Sama kehtib ka väetiste kasutamise kohta.

OÜ Friendsland saab oma sead üleskasvatamiseks AS-lt Rakvere Farmid ja müüb nuumikud AS Maag Eestile, kes määrab ka müügihinna.

Sealiha tootmine on kõrge keskkonnariskiga, mistõttu on Friendsland OÜ-l olemas Keskkonnaameti kompleksluba. Kvartaalselt esitatakse andmeid õhuseire kui ka vee-erikasutuse kohta. Põhjavee seire viiakse läbi kord viie aasta jooksul tulenevalt keskkonna kompleksloa nõuetest.

Tähelepanelik tuleb olla igasuguste taudipuhangute ja nakkuste suhtes, selleks on farmis olemas omad meetmed nagu näiteks kahekordne aed ümber farmi, desovann autodele ja karmid nõuded võõrastele inimestele farmi territooriumile sissepääasuks. Seakatku levik looduses pole vähenenud, risk selle jõudmiseks farmidesse on suur.

Masinapargis suuremaid muutusi ei toimunud, osteti üks tarbeauto, välja vahetati teraviljakülvik ökonoomsema vastu ja liisiti iseliikuv taimekaitseprits. 2023.aastal võeti kasutusele kaks päikeseenergiajaama, et leevendada oma energiakulutusi. Toodetud elektrienergia ülejääk müüakse energiaturul. Friendsland OÜ on alustanud väheväärtuslike põllumaade metsastamisega, et müüa tekkinud CO kvooti või kasutada seda oma tootmise süsinikujälje vähendamiseks.

2023.aastal oli Friendsland OÜ realiseerimise netokäive 3 875 (2022: 4 890) tuhat eurot. Kogu toodang turustati Eestis; müügitulu jagunes järgnevalt: seakasvatus 40% (2022: 48%), teraviljakasvatus 35% (2022:48%), muu müügitegevus 25% (2022:22%). Ettevõtte tööjõukulu suurenes pea 5%. 2023. aasta puhaskasum oli 79 (2022:881) tuhat eurot. Seisuga 31.12.2023 oli ettevõttel varasid 6 666 (2022:6 519) tuhat eurot. Keskmine töötajate arv ettevõttes oli 19, aruandeaasta palgakulu koos sotsiaalmaksuga oli 557 (2022:532) tuhat eurot. Juhatusele ega nõukogu liikmetele tasu ei makstud.

2024.a. jätkab OÜ Friendsland põllumajanduslikku tootmist. Põllumajanduslikus kasutuses oleva maa pind pole suurenenud ja jätkatakse sama pindala ja kultuuridega. Talivilja alla sai umbes 2/3 haritvast maast. Vilja talvitumise korral on koormus kevadtöödeks mõõdukas ja sobiva ilmastiku korral peaks kevadtööd teostuma õigeaegselt. 2024.a. jätkatakse seakasvatusega samadel tingimustel, kui seda oli aastal 2023. 2024.

aasta alguses vahetatakse välja John Deere kombain New Hollandi kombaini vastu, kuna viimane vastab paremini ettevõtte ootustele ja kogemustele. Plaanis on veel välja vahetada viieks aastaks liisitud traktor John Deere R370 uuema vastu, kuna liisinguperiood lõpeb ja masinal suur jääkväärtus. Sügisel, hooaja lõpus, on võetud eemärgiks soetada 12 m laiune kultivaator, et kiirendada külvipnna ettevalmistamist.

FRIENDSLAND OÜ kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.