Rohkema info nägemiseks:

EESTI MUNA OÜ

2
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 2047; jälgijaid - 1. Arvustusi - 4; Artikleid 1+ "Kirjuta EESTI MUNA OÜ kohta arvamuslugu!"

EESTI MUNA OÜ hetkeolukord

Juba 2047 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 1 Storybooki kasutaja. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga aga kommenteeritud ei ole.

Tegevusaruanne 2022

Eesti Muna OÜ asutati 2018. aasta. Ettevõtte põhitegevusalaks on kodulinnukasvatus, kanamunade tootmine ja hulgimüük. Ettevõte kuulub 100%-lise osalusega Vändra Vara OÜ-le. Kanamune müüakse „Kodukoha“, „Hää“ ja „Muna Liisa“ kaubamärkide alt. 2020. aasta lõpust omandas ettevõtte tegevusloa vedelas olekus munade käitlemiseks ehk munamassi, munavalge ja munakollase tootmiseks.

Aruandeaastal töötas ettevõttes keskmiselt 22 töötajat, tööjõukulu oli 458 tuhat eurot. Ettevõtte juhatus oli 2022. majandusaastal üheliikmeline.

Ettevõtte 2022. majandusaasta lõppes kasumiga. 2021 aastal viis ettevõtte juhtkond läbi tegevusanalüüsi ja koostas uue strateegia ning eelarved aastateks 2022-2024. Sellest lähtuvalt planeeris ettevõte alates 2022. aastast tulemit kasumlikuna.

Sarnaselt 2022. aastaga jätkab Eesti Muna 2023. aastal oma tänase põhitegevussuunaga ja uusi tegevussuundi kasutusele võtta ei ole plaanis.

Fookuses on jätkuvalt tootmiskulude veelgi parem juhtimine ning ettevõtte kasumlikkuse parandamine. Läbi järjepideva lindude pidamistingimuste parendamise on suudetud tõsta lindude heaolu tootmises – suurenenud on lindude produktiivsus ja müüdavate kanamunade hulk ning ka kasumlikkus. Suurematest strateegilistest investeeringutest planeeritakse jätkuvalt vabapidamiskanalate rajamist Lõuna-Eestisse.

Ettevõtte ärimudeli kestlikkus

Eesti Muna OÜ alustas 2019.a. lõpus Rohelist Programmi. Esimene suur samm oli teada saada enda keskkonna jalajälg, milleks kõige levinum rahvusvaheline mõõdik on enda majandustegevuse kasvuhoonegaaside emissioonide hulk ehk süsiniku jalajälg. Selle tarbeks sõlmiti juba jätkutulemusena 2020. aasta esimeses pooles vastava ala tunnustatud partneriga leping süsiniku emissioonide kaardistamiseks Eesti Muna

OÜ-s. Tänaseks on Eesti Muna OÜ kliimamõju kaardistanud juba viimased 4 aastat ning ettevõtte juhtkonnal on tekkinud hea arusaam, kust munatootmise peamised kliimamõjud tulenevad, milline on selle intensiivsus ühe kg munatoodangu kohta ja mida saab selle vähendamiseks ette võtta. Kui 2019 oli Eesti Muna OÜ keskmine kliimamõju intensiivsus ühe 1 kg muna kohta 2,48 kg KHG süsiniku ekvivalenti, siis 2022.aastaks oli meie kliimamõju keskmine intensiivsus ühe kg munatoodangu vastu langenud -34% võrra tasemele 1,63 kg KGH süsiniku ekvivalenti. Kui võrdleme end sarnase kanade pidamistingimustega teiste Euroopa tootjatega, siis on konkurentidele keskmiseks KHG intensiivsuse näitajaks 2,1-2,50 kg KGH 1 kg munatoodangu kohta. Selles taustapildis oleme keskmiselt väiksema kliimamõjuga ettevõte võrreldes Euroopa keskmiste tootjatega. Eesti Muna OÜ kogu kliimamõju on aastas 3 183 T KHG süsiniku ekvivalenti ning see on 4 aastaga langenud -22% võrra.

Eesti Muna OÜ peamised kliimamõjud on seotud sisse ostetava lindude söödaga, kanasõnniku käitlemise ja kasutatava energiaga. Rõhuvalt kõige suurema kliimamõjuga on jätkuvalt lindudele vajaliku sööda tootmisega seotud kliimamõjud (ligi 80% tervikust).

Ettevõtte juhtkond on koostanud ettevõttele jätkusuutliku majandamise arengukava järgmiseks 5 aastaks, mille sisuks on keskkonna aspektist tootmise efektiivsemaks muutmine ning investeeringud keskkonna jalajälje vähendamiseks. Suurem osa ettevõtte edasisest keskkonna alasest tegevuskavast on seotud tootmises tekkiva tahkesõnniku probleemi lahendamisega, kasutatava vee ja söödaratsioonide optimeerimisega ning taastuvenergeetika maksimaalse kasutusele võtmisega.

Oleme majandustegevuses alustanud kanade söödaratsioonide koostise ja koguste üle vaatamist ning muutmist. Sööda päriolu, toitainete energiasisaldus ja kvaliteet on olnud selle tegevuse fookuses. Suur osa meie põhisöödast (teravili) pärineb Agrone OÜ grupist ja meie tegevuskohaga samast piirkonnast Lõuna-Eestis. Selliselt sööta ostes panustame sellega maksimaalselt kohaliku ringmajanduse edendamisse ja ühtlasi tagame sööda kõrge kvaliteedi. Samuti ei kaasne põhisööda hankimisega pikki transpordi koridore, mis omakorda suurt negatiivset kliimamõju kaasa tooks.

Energiamajanduses oleme 100%-lt üle läinud taastuvenergia kasutusele ning osaliselt toodame alates 2023.a. kevadest elektrienergiat ka enda päiksepargis. Energia efektiivsusele on kaasa aidanud automaatika lahenduste järjest laialdasem kasutuselevõtt tootmisprotsessis.

Lindude heaolu vaates oleme oluliselt parandanud viimasel aastal lindlate vee-, õhu- ja valguskvaliteeti ja ruumide temperatuuri stabiilsust läbi aasta. Regulaarselt toimuvad ka lindlate puhastused, pesud ja värvimised. Jätkuvalt tegeleme ka mürafooni vähendamisega lindlates. Vaikne ja loomulik helifoon on lindude igapäevaseks eluks väga vajalik.

Venemaa-Ukraina sõja mõju 2022. veebruaris alanud sõda Ukrainas on kahtlemata kogu maailma mõjutanud ja nii ka Eesti Muna OÜ-d. See on kaasa toonud toorainete hindade järsu kasvu. Oleme läbi aastate riske sisendite ostuhindade osas maandanud ja hindasid osaliselt ette fikseerinud. Lisaks on koos muude toorainete hindade kasvuga kasvanud ka keskmine kanamuna hind Euroopas. See on suurendanud ettevõtte tulusid vastukaaluks kulude kasvule ja seeläbi on tulemuse mõttes olnud loomulik riskide maandamine ning sellest tulenevalt ei ole ettevõtte terviklik tulemus oluliselt muutunud.

Venemaa-Ukraina sõda on toonud Eesti majanduses fookusesse samuti Eesti põhitoiduainetega isevarustamise kindluse. Lisaks sõjale on globaalselt Ameerikat ja Euroopat tabanud viimastel aastatel ka mitmed linnugripi puhangud, mistõttu nii kanamunade kui kanaliha tootmismahud on järsult langenud ning nende kättesaadavus on halvenenud. Turureaktsioonina sellele on kanaliha ning kanamunade hind oluliselt kasvanud.

EESTI MUNA OÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.