ATRIA FARMID OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 3581 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 60 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,7 punktiga ja kommen

ATRIA FARMID OÜ hetkeolukord

Juba 3581 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 60 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,7 punktiga ja kommenteeritud 2 korda.

Tegevusaruanne 2023

Atria Farmid OÜ peamine tegevusala on seakasvatus. Enamiku toodangust realiseerib ühing emaettevõttele

Atria Eesti AS. Ühingul on neli farmi, mis asuvad Palamusel, Savikotis, Teedlas ja Savernas. Palamusel toimub põrsaste tootmine ja kasvatamine kuni 8 kg raskuseks, edasi toimetatakse põrsad Savikoti farmi, kus need kasvatatakse kuni 30 kg raskuseks. Teedla ja Saverna sigalates järgneb nuumaperiood. Osa põrsaid kasvatatakse tapaküpseks lepinguliste koostööpartnerite ehk kontraktorite juures. Kokku oli Atria Farmid

OÜ-l seisuga 31.12.2023 farmides sigu 33 629 pead (seisuga 31.12.2022 oli sigu 31 922 pead).

Ettevõtte keskmine töötajate arv taandatuna täistööajale oli 2023 aastal 36 (2022 aastal 35). Töötajatele arvestatud töötasu koos maksudega oli 2023. aastal 953 eurot ja 2022. aastal 829 tuhat eurot. Ettevõttel on juhatus, kus on kolm (3) liiget, ja kaks (2) prokuristi. Ettevõtet esindavad kaks juhatuse liiget ühiselt.

Prokurist võib osaühingut esindada ainult koos juhatuse liikmega. Juhatuse liikmetele ja prokuristidele tasusid ei makstud.

Ettevõtte 2023. aasta tegevust mõjutas kõige enam maailmas toimuv – Ukraina sõjast tingitud vilja hinna tõus. Farmide suurim kuluartikkel on seasööt, millest omakorda tähtsaima komponendi moodustab söödavili. Sõjast tuleneva puudujäägi ning üldise ebakindluse taustal kasvasid ettevõtte söödakulud 2022.

aastal hüppeliselt ja püsisid 2023. aastal väga kõrgetel tasemetel. Aasta lõpu poole näitasid vilja hinnad kerget langust, kuid ettevõtte sisseostulepingute pikaajalisuse tõttu söödakulud oluliselt ei vähenenud.

Sarnaselt sööda hinnaga kerkisid ka sealiha hinnad 2022. aastal ja püsisid 2023. aasta jooksulsamuti kõrgel.

Proportsionaalselt oli sealiha hinnatõus siiski väiksem kui sööda hinna kasv, mistõttu oli ka ettevõtte kasumlikkus tavapärasest madalam. Ettevõte hindab perioodiliselt oma varusid turuhinda ja aasta lõpus toimunud turuhinna langus tõi kaasa bioloogilise vara languse, millel on omakorda otsene seos firma kasumlikkusega. Nii 2023. kui ka 2022. aasta jooksul sai ettevõte mitmeid tegevustoetusi, mis kajastuvad ettevõtte majandustulemustes.

Ettevõtte müügitulu 2023. aastal moodustas 14 043 tuhat, 2022. aastal vastavalt 11 099 tuhat eurot. Sigade koguarv Eestis püsis ebasoodsate majandustingimuste tõttu madalal tasemel, Eesti katab oma vajadusest alla 80%, puudujääv osa imporditakse.

2022. aasta lõpu poole ilmnesid ettevõttes probleemid karja tervisega, mis väljendusid sigade arvu vähenemises ja keskmise kaalu languses. Viimane omakorda vähendas müügimahtusid ja käivet. Probleem püsis 2023. aasta esimeses pooles ja alles aasta lõpu poole taastus tavapärane tarne.

2015. aasta teises pooles levis Eestis plahvatuslikult sigade Aafrika katk (SAK), seda nii mets- kui ka kodusigade hulgas. Kuigi aastatel 2016 ja 2017 olukord pisut paranes, eksisteerib SAK Eestis senini. 2017.

aasta jooksul esines taudi juhtumeid nii kodu- kui ka metssigade hulgas. Alates 2018. aastast on õnnestunud taudi juhtumeid kodusigade hulgas vältida. Sellest hoolimata on ettevõtte jaoks risk tavapärasest suurem, sest looduses eksisteerib taud siiani.

Atria Farmide puhaskasum moodustas 2023. aastal 16 tuhat, 2022. aastal 182 tuhat eurot.

2024. aastal on plaanis ümber korraldada Atria Farmid OÜ nuumafarmide struktuur ning omandada kontraktor-farmid. Tehingu tulemusena kõik nuumikud kasvatatakse üles oma farmides. Järgneva aasta- paari jooksul plaanitakse kaasata täiendav grupi finantseerimine, eesmärgida investeerida omandatavate nuumafarmide kaasajastamisse.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.