Lex Law Office OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Tuletame meelde, et septembris jõustus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse (edaspidi RahaPTS) muudatus, mille kohaselt on kõikidel äriühingut

Äriõigus - Tegelikust kasusaajast ja äriühingute uuest kohustusest

Tuletame meelde, et septembris jõustus rahapesu ja terrorismi rahastamise tõkestamise seaduse (edaspidi RahaPTS) muudatus, mille kohaselt on kõikidel äriühingutel kohustus teavitada andmetest tegeliku kasusaaja kohta.

Kes on tegelik kasusaaja?

Tegelik kasusaaja on RahaPTS-I kohaselt füüsiline isik, kes omab äriühingut otseselt või kaudselt. Otsene omamanine tähendab, et füüsiline isik omab äriühingus rohkem kui 25% suurust osalust või omandiõigust. Kaudse omamamisega on tegemist siis, kui äriühingus omab rohkem kui 25% suurust osalust või omandiõigust teine äriühing, mis on füüsilise isiku kontrolli all. Lisaks loetakse äriühingu tegelikuks kasusaajaks füüsilist isikut, kes hoolimata omandiosa suurusest muul viisil (nt osanike või aktsionäride lepingu või muu kokkuleppe alusel) kontrollib äriühingu olulisi otsuseid (eelkõige juhtorganite määramist) ning kellel on faktiliselt võimalus teostada suuremat kui 50 protsendilist hääleõigust.

Kuidas see käib?

Andmed tuleb esitada äriregistri infosüsteemi kaudu või notari vahendusel. Äriühingul tuleb esitada tegeliku kasusaaja kohta järgmised andmed:

  • nimi, isikukood, isikukoodi välja antud riik või selle puudumise korral sünnaaeg ja –koht ning elukohariik.
  • andmed tegeliku kasusaaja isiku kontrolli teostamise viisi kohta.


Tagajärjed ja vastutus

Tagajärjed kohustuse rikkumise korral on karmid. Kohustuse täitmata jätmisel või valeandmete esitamise eest võib rakendada trahvi kuni 300 trahviühikut füüsilisele isikule (ehk käesoleval hetkel kuni 1200 eurot) või kuni 32 000 eurot juriidilisele isikule. Tegeliku kasusaaja tuvastamise kohustuse rikkumise eest näeb seadus füüsilisele isikule ette rahatrahvi kuni 300 trahviühikut või aresti ning juriidilisele isikule kuni 400 000 eurot.

Tähtaegadest

Juhime tähelepanu, et äriühingutel on kohustus teavitada tegeliku kasusaaja andmetest 60 päeva jooksul alates 01.09.2018, seega andmed peavad olema esitatud äriregistrile hiljemalt 31. oktoobriks.

Milleks on see vajalik?

Eelnimetatud andmed on vajalikud läbipaistvama ärikeskkonna loomiseks ja rahapesu tõkestamiseks. Rahandusministri Toomas Tõniste sõnade kohaselt peaks sellest saama uus tööriist pankadele, Maksu- ja Tolliametile ja uurimisasutustele, kus andmeid kahtluse korral võrrelda, kuid neid andmeid võivad kasutada ka kõik ettevõtjad, kes tahavad oma äripartneri tausta uurida. Rahandusminister on täiendavalt märkinud, et info ettevõtete tegelike omanike kohta peaks aitama kaasa puhtama ja läbipaistvama ärikeskkonna loomisele.

Kui teil on tekkinud küsimus seoses tegeliku kasusaaja määratlemisega või registreerimisega, pöördu meie juristide poole.

Nii originaalartikel kui ka teisd õigusteemalised artiklid on leitavad meie kodulehel!

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Intellektuaalomandi kaitse: Kaubamärk - mis see on ja kuidas sellega toimetada?

Seoses viimase aja „Kuuuurija\
ssb.ee
Seoses viimase aja „Kuuuurija\" kaubamärgi skandaaliga ja sageli esinevate küsimustega intellektuaalomandi kaitse kohta mõtlesime kirjutada kaubamärgi teemal. Kas olete mõelnud, et tahaksite oma kaupu või teenuseid kaitsta? Tahaksite eristuda tihedas konkurentsis, olla meeldejääv ja äratuntav? Kui vastasite eelmistele küsimustele jaatavalt, siis järgnev info võib teile kasulik olla. Igal ettevõttel on õigus lisaks ärinimele regitreerida ka kaubamärk, mis aitab pakutavatel toodetel/teenustel eristuda konkurentide omast. Kaubamärk on tihtipeale ettevõtja kõige väärtuslikum vara, mis vajab

Haldusõigus - Krüptovaluuta (virtuaalvääringute) käitlemise tegevusluba

Kõikidele on teada tuntud, et Eesti on krüptovaluuta sõbralik riik. Tallinnas asub Baltimaade esimene sularahaautomaat bitcoinide ostmiseks ja lisaks saab ligi
ssb.ee
Kõikidele on teada tuntud, et Eesti on krüptovaluuta sõbralik riik. Tallinnas asub Baltimaade esimene sularahaautomaat bitcoinide ostmiseks ja lisaks saab ligi 20 kohas tasuda erinevate teenuste ning kaupade eest bitcoinidega. Viimase paari nädala jooksul on aga tänavapildis silma jäänud päris mitmete erakondade ja ka ettevõtjate reklaamid, mille loosungid on seotud Tallinna krüptopealinnaks saamisega või pensioni krüptovaluutas maksmisega. Seega liigub krüptovaluuta areng ja populaarsus kiirete sammudega. Keskmisele tänaval liikujale tundub kogu krüptomaailm natuke kosmilise ja kaugena,

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.