USTAV DISAIN OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Tänapäeval rohkem kui kunagi varem laieneb kodu mõiste neljast seinast kaugemale, hõlmates ka ümbritsevaid väliruumi. Kaasaegne aiakujundus ei ole ammu enam vai

5 aiakujunduse trendi

Tänapäeval rohkem kui kunagi varem laieneb kodu mõiste neljast seinast kaugemale, hõlmates ka ümbritsevaid väliruumi. Kaasaegne aiakujundus ei ole ammu enam vaid esteetika küsimus; see on väliruumi loomine, mis resoneerib koduomaniku elustiili ja väärtustega. 

Trend 1: Välisruumid ja meelelahutusalad

Aeda nähakse üha enam eluruumide pikendusena. See trend keskendub aias funktsionaalsete alade loomisele eelkõige lõõgastumiseks, väljendugu see siis kokkamises ja einestamises pere ja sõprade seltsis,  õhtu veetmisel tulekolde soojuses või terrassi kümblustünnis mõnulemises.  

Väliköögid, mis on varustatud kõigi mugavustega, on saamas kaasaegsete Eesti kodude lahutamatuks osaks. Vabas õhus asuv mugav välimööbel kutsub koduomanikke nautima oma toite looduse vahetus läheduses.

Lõkkekohad ja puhkealad mugavate istekohtadega on ideaalsed külaliste meelelahutamiseks või vaiksete õhtute veetmiseks tähtede all.

Suured maast laeni aknad, avarad lükanduksed ja ühtsed põrandamaterjalid loovad sujuva ülemineku sise- ja väliruumide vahel, suurendades võimalust ka jahedamate ilmadel aeda tunnetada ja nautida.

Trend 2: Jätkusuutlik aiakujundus 

Eestis, kus meie hapra looduse ja jätkusuutliku eluviisi hindamine on saanud väga oluliseks, areneb aiakujundus ka neid põhimõtteid peegeldades.  Olgu see seotud kohalike taimede kasutamisega looduslike lilleniitude loomisel, vee säästmisega nutika maastikukujunduse abil või kohalike ja jätkusuutlike materjalide kasutamisega.

Eesti looduslikud taimed on kohastunud siinsete tingimustega, pakkudes olulisi elupaiku kohalikule elusloodusele ning aidates liikuda aia ökoloogilise tasakaalu suunas. Väiksema hooldusvajadusega niidu- või metsakooslused kohalike taimedega aitavad vähendada aiale kuluvat hooldusaega ning suurendada meie panust elurikkuse säilitamisel.   Trendiks aiakujunduses on olemasoleva looduse säilitamine krundil seal,  kus võimalik, et suurendada looduse vahetu läheduse tunnet.

Tarbeaias innovaatiliste kastmissüsteemide kasutamine, mis põhinevad  vihmavee kogumise süsteemidel, on samuti võtmetähtsusega ajal, kus põhjavee kasutamine kastmisveena on järjest enam Eestis limiteeritud.

Trend 3: Nutikas tehnoloogia aiakujunduses

Tehnoloogia areng on leidnud oma tee aeda, tõstes aiaomaniku kasutajamugavust. Automaatsed süsteemid kastmiseks ja aia valgustamiseks võimaldavad mugavat lähenemist aiaruumi haldamiseks, sobides kiire elutempoga  koduomanikule.

Automaatsed süsteemid tagavad selle, et taimed saavad õigel ajal õige koguse vett, säästes nii aiaomaniku aega kui ka meie veeressursse.

Nutikat valgustust saab programmeerida aia omaduste esiletoomiseks ja turvalisuse suurendamiseks, kõike seda saab juhtida nutitelefonist.

Trend 4: Vertikaalne aiakujundus ja rohelised seinad

Väikeaedades ja terrassidel pakub vertikaalne aiakujundus lahendust roheluse toomiseks just väiksematesse väliruumidesse. Rohelised seinad võivad muuta palja fassaadi elavaks kunstiteoseks, parandades õhukvaliteeti ja pakkudes samal ajal looduse lähedust.

Vertikaalsed aiad on uuenduslik viis taimede kasvatamiseks piiratud ruumides, muutes need ideaalseks linnakodudele, millel on väikesed hoovid või rõdud.

Rohelised seinad toimivad looduslike õhufiltritena, eemaldades saasteaineid ja tootes hapnikku, mis on eriti kasulik linnakeskkonnas.

Lisaks nende keskkonnaeelisele pakuvad vertikaalsed aiad ja rohelised seinad ainulaadseid disainielemente, mida saab kohandada igale esteetilisele eelistusele.

Trend 5:  Aia põuakindlamaks muutmine

Äärmuslikud kliimaolud on üha sagenev nähtus nüüd ja edaspidi. Kuivadel suveperioodidel saab stressivabamalt aeda
nautida istutusalale õigeid kasvusubstraate ja põuakindlaid taimi valides.  Ekstreemsed kuivaperioodid ja kuumalained on siin maailmas sagenev nähtus ja põuakindlate puittaimede, püsilillede ja kõrrelised kasutamine aiakujunduses  jätkusuutlik lahendus, mille poole hetkel maailmas püüeldakse. Uus trend nii avalikel haljasaladel kui ka eraaedades on sobivate taimede istutamine hea drenaaživõimega liiva ja kruusakihi sisse. Ühest küljest suurendab taimede põuakindlust, sundides taime juuri sügavamatesse kihtidesse tungima. Teisalt kaitseb taimi talvise liigniiskuse eest ja vähendab umbrohtude levikut.

Valmis neid aiamajanduse trende oma kaasaegsele kodule omaks võtma? Võtke ühendust USTAV DISAIN OÜ-ga, et saada personaalne lähenemine oma aia kujundamisel.

Kontakt

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kuidas muuta oma aed unikaalseks ja hubaseks?

Kodu on koht, kus süda on, ja aed selle pulbitsev südamelöök. Ustav Disain OÜ pakub nutikaid ja esteetilisi lahendusi, et muuta iga aia unikaalseks väljenduseks
ssb.ee
Kodu on koht, kus süda on, ja aed selle pulbitsev südamelöök. Ustav Disain OÜ pakub nutikaid ja esteetilisi lahendusi, et muuta iga aia unikaalseks väljenduseks omaniku isikupärast. Alustades lihtsatest nõuannetest värvide ja tekstuuride kooskõlastamiseks kuni täpsete aiakujundusprojektideni, võimaldab Ustav Disain OÜ sul avastada uusi viise, kuidas muuta oma õueruum funktsionaalseks ja pilkupüüdvaks. Oleme pühendunud looma ruume, mis mitte ainult ei rõõmusta silma, vaid ka kõnetavad südant. Ühine meiega ja avastame koos tee, kuidas muuta teie aed unikaalseks oaasiks, kus rõõm ja loodus

Professionaalne aiauuring ja selle tähtsus

Aiauuring on maastikukujunduse protsessi kriitiline esimene samm, mis hõlmab kinnistu olemasolevate tingimuste üksikasjalikku analüüsi. See toimib kui sinprint
ssb.ee
Aiauuring on maastikukujunduse protsessi kriitiline esimene samm, mis hõlmab kinnistu olemasolevate tingimuste üksikasjalikku analüüsi. See toimib kui sinprint disaineritele, et mõista maa topograafiat, mulla kvaliteeti, olemasolevat taimestikku ja muid keskkonnategureid, mis mõjutavad lõplikku kujundust. Professionaalne aiauuring loob aluse harmoonilise ja jätkusuutliku välistingimuste ruumi loomiseks. See tagab, et maastikukujundus on kohandatud maa ainulaadsete omadustega, viies funktsionaalsema ja esteetiliselt meeldivama aiani. Professionaalse aiauuringu peamised eelised

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.