EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSE LIIT MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 879 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 9 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommente

EESTI TOIDUAINETÖÖSTUSE LIIT MTÜ hetkeolukord

Juba 879 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 9 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 1 kord.

Tegevusaruanne 2023

SISSEJUHATUS

Eesti Toiduainetööstuse Liit (Toiduliit) asutati 3. novembril 1993. aastal. Toiduliit on vabatahtliku liikmeksoleku alusel tegutsev mittetulundusühing, mis ühendab toiduainete tootmise ja töötlemisega tegelevaid eri tegevusalade liite, ettevõtjaid ning teisi selle tootmisharuga seotud juriidilisi isikuid.

Vastavalt 05.04.2023 volikogu otsusega olid 2023. aasta tegevusprioriteedid järgmised: (cid:127) Tarbija ja avalikkuse usalduse tõstmine kodumaise toidutööstuse vastu (cid:127) Töö seadusandlusega ja koostöö avaliku sektoriga (cid:127) Uute liikmete värbamine (cid:127) Koostöö kolmanda sektoriga (cid:127) PRIA turuarendustoetuste raames erinevate projektide läbiviimine (cid:127) Liidu esindamine ja huvide kaitsmine rahvusvahelistes organisatsioonides (cid:127) Kutseõppe temaatikaga tegelemine

Liikmete huvide esindamiseks ja kaitseks arendati 2023. aastal jõudsalt koostööd avaliku sektoriga, eelkõige Maaelu/Regionaalministeeriumi,

Rahandusministeeriumi, Sotsiaalministeeriumi, Keskkonna/Kliimaministeeriumi, Välisministeeriumi ning Majandus- ja

Kommunikatsiooniministeeriumiga ja nende allasutustega. Osaleti mitmetes toidutööstusi puudutavates nii elektroonilistes kui kohapeal diskussioonivoorudes ka EL tasemel – nii Euroopa toiduliidu FoodDrinkEurope-ga, kui ka teiste, eelkõige Põhjamaade, toiduliitude töögruppidega.

2023.aastal jätkusid mõjud seoses 2022.aasta veebruaris alanud sõjaga Ukrainas. See tõi hulgaliselt väljakutseid, eelkõige kõrged energiahinnad sektorile. Nii võib välja tuua, et sektorit tabas lisaks 2022.aasta hübriidkriisile veel energiakriisi ning tootmisettevõtted investeerisid eelkõige uutesse küttelahendustesse ning tootearendusse. Kuigi tervikuna suutsid ettevõtted kulude kasvu viia edasi tarbijahindadesse ning toidutööstused hinnatõuse peaaegu ei taotlenud, tõusid hinnad jaekaubanduses endiselt ja inflatsioon jätkus. Seda eelkõige kaubanduskettide juurdehindluste tõusu põhjustel. Seega sektori majandustulemusi mõjutasid tugevalt järsk energiakandjate hinnatõus, mis tõi kaasa sisuliselt kõikide tootmiskomponentide olulise hinnatõusu. Seega müügitulu küll kasvas, kuid kulud kasvasid veelgi kiiremini ning tarbijate hinnatundlikkusest tingituna on tootmismahud vähenenud.

Liikmesettevõtetele korraldati 2023. aastal vastavalt põhikirjale neli volikogu korralist koosolekut, millest kõik olid lahtised, kaks neist ka arendusseminarid. Volikogu koosolekutel tutvustati muuhulgas liikmetele EAS ekspordile suunatud tegevusi toidusektorile, Euroopa Parlamendi ja Euroopa Nõukogu roheväidete direktiivi, tutvustati Kliimaministeeriumi kantsleri Keit Kasemetsa poolt jäätmereformi ja EAS/Kredex toetusmeetmeid toidusektorile, korraldati kohtumisi regionaalminister Madis Kallasega. Septembrikuine volikogu viidi läbi Tartus, Õllemaailmas, kus A.Le.Coqi juht Tarmo Noop vastuvõtu ja ekskursiooni korraldas.

Kõikidel volikogu koosolekul anti ülevaade Toiduliidu tegevustest ning põhjalik ülevaade erinevate ministeeriumide lõikes toimuvatest tegevustest, eelnõudest, regulatsioonidest, mis toiduvaldkonda puudutavad.

Ettevõtetele korraldati veebis erinevaid töökoosolekuid, ümarlaudu, infopäevi, seminare, koolitusi.

2023. aasta olulisimad projektid ja üritused olid: (cid:127) Turuarenduse toetuse raames viidi läbi järgmised projektid:

Osaleti ettevõtetega toidumessidel – 1 välismessil - World of Private Label Amsterdamis, Eesti-sisesestel Tallinna Toidumessil, suurimal grillipeol Grillfest Pärnus ning esitleti tootekonkursi Eesti Parim Toiduaine 2023 tooteid erinevatel suurimatel laatadel.

(cid:127) Korraldati PLMA Amsterdami ning Köln Anuga messikülastusreisid (cid:127) Viidi läbi uute toodete (EPT 2023) ühine meediakampaania ning osaleti mitmetel välisüritustel (cid:127) Teadmussiirde toetuse abil korraldati erinevaid täiendkoolitused, tootearenduspäevi ja konverentse; (cid:127) Märtsis – aprillis viidi läbi 29. korda konkurss „ Eesti Parim Toiduaine 2023”, 15. korda ka piirkondlik konkurss Eesti Parim Toiduaine

Piirkonna Väikeettevõttelt (cid:127) Juunis viidi läbi koostöös kaubanduskettidega läbi Eesti Parim Toiduaine 2023 võitjate ühine teavituskampaania

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Infopäev 22.11.2024 veebis: Joogivesi

Käsitletakse toidu tootmisel joogiveele ja selle analüüsimisele esitatavaid nõudeid, jagatakse infot analüüside tellimise võimalustest ja teisi praktilisi soovi
toiduteave.ee

Täienduskoolitus 14.11.2024 veebis: IFS Food

Koolituse eesmärgiks on anda osalejatele selge ja praktiline ülevaade, mida tuleb teha IFS Food nõuetele vastava toiduohutuse ja kvaliteedijuhtimissüsteemi välj
toiduteave.ee

Infopäev 8.11.2024 veebis: Keemilised riskid

Infopäeval käsitletakse toidu töötlemisega seotud keemilisi riske, spetsiifilisemalt toidu töötlemisel tekkivaid saasteained, samuti aga räägitakse lisaainete a
toiduteave.ee

Õppereis toidu väiketootmise ettevõtetesse

Maaelu Teadmuskeskus korraldab 21. oktoobril õppereisi Järvamaa ja Lääne-Virumaa väikeettevõtetesse. Õppereis on mõeldud põllumajandustootjatele ja toidu väiket
toiduteave.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.