Rohkema info nägemiseks:

KROONING AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 4320; jälgijaid - 41. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta KROONING AS kohta arvamuslugu!"

KROONING AS hetkeolukord

Juba 4320 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 41 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,3 punktiga ja kommenteeritud 80 korda.

Tegevusaruanne 2022

Tegevusvaldkond

AS Krooning on asutatud 1992. aastal. Ettevõtte juhatus on 2-liikmeline.

Põhitegevusala on mootorikütuse jaemüük. Emaettevõtte konsolideerimata netokäive oli 28 732 645 eurot ja aruandeaasta puhaskasum 1 411 124 eurot.

AS Krooning 2022. aasta konsolideeritud aruanded sisaldavad 100%-lise osalusega tütarettevõtete Westoil OÜ, Alteko Oil OÜ, EUKB Invest

OÜ, Dagofin OÜ ja ESTportfolio OÜ majandustulemusi.

AS Krooning kui konsolideerimisgrupp omandas 2022. aastal Alteko Oil OÜ kaudu Dagofin OÜ 100%-lise osaluse. Dagofin OÜ ainsaks varaks on 20%-line osalus aktsiaseltsis Krooning. Dagofin OÜ osa eest maksti 2,5 milj. eurot.

Tegevuskeskkonna areng

Turg

Bensiin ja diislikütus tuuakse Leedu Orlen`i ja Soome Neste rafineerimistehastest. Suuremad jaemüüjad on Neste, Circle K, Alexela ja Olerex.

Vedelkütus

Mootorikütuse hulgihinna muutus oli järgmine (euro/liiter) 01.01.2022 31.12.2022 vahe

Bensiin 95 1,194 1,259 +0,065

Diislikütus 1,001 1,311 +0,310

Aasta jooksul mootorikütuste hulgihinnad tõusevad. Bensiini 95 hulgihind koos maksudega suureneb 0,078 euro/liiter, diislikütus 0,372 euro/liiter.

2022.a peab olema bensiinis 95 ja diislikütuses biokütuse koguenergia osakaal vähemalt 7,5 energia% ning vähendama peab bensiini 98, 95 ja diislikütuse kasvuhoonegaaside heitkoguseid 6%.

Meie bensiin 98 ja diislikütus on toodetud Soomes, bensiin 95 Leedus. Bensiin 98 sisaldab bioetanooli 4,7 mahu%, diislikütus ja bensiin 95 biolisandit ei sisalda. Diislikütuses ja bensiinis 95 biokütuse nõue 7,5 energia% ja kasvuhoonegaaside hetkoguste vähendamise nõue 6% täidetakse transpordistatistikaga nii et autotranspordile müüakse biometaani mootorigaasina. Soomes toodetud täisfosiilne diislikütus ja lisatav energy kütuselisand tagavad parimate omadustega diislikütuse Eesti turul.

Eesti turul mootorikütuse müügikäivet liitrites kasvatada ei õnnestunud kuna konkurents oli tihe ja biokohustuste tätmisel esines ebaausat konkurentsi.

Keskkonnamet ei olnud tasemel kontrollimaks operatiivselt Eestisse imporditava taastuvenergiast toodetud biokütuste päritolutunnistuste (Proof of Sustainability (PoS) for Biofuels) ehtsust. Lisaks ei olnud suudetud luua Eestisse võimekust eristada laboris biokütust fossilsest diislikütusest (vaja on eristada süsiniku isotoope poolestusaja põhjal C12 (poolestusaeg puudub, fosiilne kütust) ja C14 (poolestusajaga, biokütus). Keskkonnaministeerium ning Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium ei olnud teemaga jõuliselt tegelenud ja olid hoolimatud eriseadusega kehtestatud trahvisumma kehtestamisel mis tõenäoliselt oli vastuolus kehtiva karistusseadustikuga. Lisaks oli biokohustuse täitmiseks kehtiv aeg üks aasta ebamõistlikult pikk. Nii sillutaski seadusandja tee ebaausale konkurentsile ja tekitas kütusefirmade omavahelises suhtluses ebaterve õhkkonna. Ebaeetiliselt mõtlev ettevõtja eeldas et süüdimõistmise korral määratakse karistus kaalutletud otsusega ja trahvisumma on tõenäoliselt väiksem teenitud tulust ning vajdusel saab ka selle vaidlustada.

Pikas perspektiivis on Eesti mootorikütustes biokohustuste täitmisel õigel teel, kehtestatud õigusaktid teevad ettevõtjatel elu huvitavaks, riigiametnikel elu raskemaks.

Äritegevuse hooajalisus

Kütuse ja tankla kauba jaemüügi käive on madalam jaanuaris ja veebruaris, mis moodustab mai ja juuni kuu omast kuni 35 %.

Keskkonna- ja sotsiaalsed mõjud

Emaettevõtja AS Krooning ja kontserni tütarettevõtete tegevusega ei kaasne keskkonna- ja sotsiaalseid mõjusid.

Finantsinstrumentide ja intressimäärade muutumise võimalikud riskid

Emaettevõtte ja kontserni majandustegevus toimub valdavalt eurodes ning ei hõlma kauplemise eesmärgil tehtavaid investeeringuid väärtpaberitesse ja tuletisinstrumentidesse, mistõttu valuutakursside ja börsikursside muutused kontserni majandustulemustele otsest mõju ei avalda. Ka puuduvad seisuga 31.12.2022 intressekandvad laenukohustised. Kapitalirendikohustised on mõjutatud euriborist, kuid euribori kasvust tingitud võimalike intressimäärade suurenemisega ei kaasne kontsernile ega emaettevõttele olulisi majandustulemusi mõjutavaid riske.

Aruandeaastal toimunud investeeringud 2022. aastal investeeriti kontsernis otseselt materiaalse põhivara soetamiseks 81 154 eurot. Lisaks eeltoodule omandati äriühenduse (100%-lise osaluse omandamine tütarettevõttes ESTportolio OÜ soetusmaksumusega 435 000 eurot) kaudu metsakinnistud õiglase väärtusega 730 000 eurot. Metsakinnistute maa maksumus summas 287 359 eurot kajastub kontserni materiaalsete põhivarade koosseisus ja kasvava metsa õiglane väärtus 442 641 eurot bioloogiliste varade koosseisus. Viidi läbi teaduslik uurimis- ja arendustöö teemal "Täiustatud energy kütuselisand" ja mis maksis 6 502 eurot. Lähitulevikus ei ole plaanis teha suuremaid investeeringuid.

KROONING AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.