Rohkema info nägemiseks:

UTILITAS EESTI AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 4840; jälgijaid - 182. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta UTILITAS EESTI AS kohta arvamuslugu!"

UTILITAS EESTI AS hetkeolukord

Juba 4840 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 182 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 3 korda.

Tegevusaruanne 2022

AS Utilitas Eesti (edaspidi UEE) kuulub energiakontserni Utilitas ja on valdusettevõtte OÜ Utilitas 100% tütarettevõte. UEE osutab kaugkütteteenust kuues linnas üle Eesti – Haapsalus, Jõgeval, Keilas, Kärdlas, Raplas ning Valgas, kokku ligi 820 hoonele, sealhulgas ca 14 500 kodumajapidamisele. Ettevõte haldab ligi 80- kilomeetrist kaugküttevõrku, millest 79,8% moodustavad täielikult renoveeritud/eelisoleeritud või uued torustikud (2021.a 78,4 km ja 79,0%). Teenuse pakkumiseks käitab UEE 12 katlamaja, millest kaheksa tootsid soojust kaugküttevõrkudesse ja neli olid lokaalkatlamajad. Lisaks käitab UEE kuut päikeseparki neljas linnas (so Jõgeva, Rapla, Keila, Valga).

Kaugküte on efektiivne ja keskkonnasõbralik energialahendus, mis on parim viis tiheasustusega piirkondade soojusenergiaga varustamiseks. Kaugkütet toodetakse tsentraalsetes tootmisseadmetes, mis võimaldab kasutada parimat võimalikku tehnoloogiat, tootmises väheväärtuslikke kütuseid ja heitsoojust ning rakendada koostootmise eeliseid, vähendades seeläbi negatiivset mõju keskkonnale.

Kõik UEE kaugküttesüsteemid on tunnustatud märgisega „Tõhus kaugküte“. Märgis omistatakse kaugküttesüsteemile, milles, lähtudes Euroopa Liidu energiatõhususe direktiivis 2012/27/EL sätestatust, kasutatakse soojuse tootmiseks vähemalt 50% taastuvenergiat või 50% heitsoojust või 75% koostoodetud soojust või 50% sellise energia ja soojuse kombinatsiooni. UEE kaugküttesüsteem kasutab baaskoormusel kohalikku taastuvkütust, so metsa- ja puidutööstuse jääkidest toodetud hakkepuitu.

Euroopa Liidu heitkoguste vähendamise jõupingutuste jagamise otsusega kehtestati liikmesriikidele ajavahemikuks 2021–2030 siduvad heitkoguste vähendamise eesmärgid, millega astub Euroopa Liit lähemale eesmärgile täita oma Pariisi kokkuleppest tulenev kohustus vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid 2030. aastaks vähemalt 40% võrra võrreldes 1990. aasta tasemetega. 2021. aasta juulikuus esitles aga Euroopa Komisjon paketti „Eesmärk 55“, mille raames vaatab Euroopa Liit läbi oma kliima-, energia- ja transpordialased õigusnormid eesmärgiga muutuda süsinikuneutraalseks aastaks 2050, võttes ühtlasi kohustuse vähendada kasvuhoonegaaside heitkoguseid 55% aastaks 2030. Kliimapaketi olulised osised on üksüheselt kattuvad

Utilitas kontserni 2021. aastal loodud süsinikneutraalsuse plaaniga „Vähesest nulli“, mis näeb ette vähendada investeeringute abil heitmed nullini, toota üksnes taastuvat energiat ja arendada uusi taastuvenergia võimsusi.

Euroopa Liidu liikmesriigina osaleb Eesti ühiste eesmärkide saavutamises ja ühise energiapoliitika elluviimises. Eesti kliimapoliitika pikaajaline visioon lepiti riiklikul tasemel kokku 2017. aastal pikaajalises strateegiadokumendis „Kliimapoliitika põhialused aastani 2050“. Kliimapoliitika põhialustes lepiti kokku, et soodustatakse kodumaiste taastuvate energiaallikate järk- järgult laiemat kasutuselevõttu lõpptarbimise kõigis sektorites, pidades silmas ühiskonna heaolu kasvu ning vajadust tagada energiajulgeolek ja varustuskindlus. Eesmärgiks on soodustada kodumaiste bio- ning teiste taastuvenergiaressursside laialdast kasutuselevõttu nii elektri- ja soojusenergia tootmisel kui ka transpordikütustena, samuti taastuvenergia tootmistehnoloogiate arendamist ja biomassi teadmistepõhist, säästlikku ja jätkusuutlikku väärindamist. Eesti pikaajaline eesmärk on saavutada kliimaneutraalsus aastaks 2050.

2022. aasta mais esitas Euroopa Komisjon „REPowerEU“ kava, mille eesmärk on pakkuda lahendusi tekkinud energiakriisile, sh

ELi strateegilise autonoomia tugevdamine energiasektoris, puhtale energiale ülemineku toetamine ja piiriülese koostöö tugevdamine vastupanuvõimelisema energiasüsteemi saavutamiseks. „REPowerEU“ eesmärgid hõlmavad energiasäästu, energiaallikate mitmekesistamist ja taastuvate energiaallikate kiiremat kasutuselevõttu. Kavaga „REPowerEU“ kiirendatakse rohepööret ja ergutatakse ulatuslikku investeerimist taastuvenergiasse. Taastuvenergia on soodsaim ja puhtaim energia, mida saab kohapeal toota ning mis aitab vähendada vajadust energiaimpordi järele. Taastuvenergia kiirem ja ulatuslikum kasutuselevõtt elektritootmises, tööstuses, hoonetes ja transpordis suurendab kiiremini energiasõltumatust ja hoogustab rohepööret. Muu hulgas tegi komisjon „REPowerEU“ kavas ettepaneku suurendada Euroopa rohelise kokkuleppe paketi „Eesmärk 55“ siduvat energiatõhususe eesmärki 9%-lt 13%-le ja suurendada 2030. aasta taastuvenergia eesmärki 40%-lt 45%-le.

Eesti taastuvenergia eesmärk on kehtestatud energiamajanduse korralduse seaduses. 2022. aasta oktoobris jõustus energiamajanduse korralduse seaduses muudatus, millega kehtestati uus taastuvelektri osatähtsuse eesmärk aastaks 2030.

Selles sätestatud uue eesmärgi kohaselt moodustab aastaks 2030 taastuvenergia vähemalt 65% riigisisesest energia summaarsest lõpptarbimisest senise 42% asemel, elektrienergia summaarsest lõpptarbimisest moodustab taastuvenergia vähemalt 100% senise 40% asemel ja soojuse summaarsest lõpptarbimisest vähemalt 63%.

2022. aasta keerulises tegevuskeskkonnas oli kõrgete tooraine- ja energia hindade ning raskendatud tooraine kättesaadavuse tingimustes UEE fookuses eelkõige toimepidevuse ning varustuskindluse tagamine.

Hakkepuidu hind purustas 2022. aastal kõik senised hinnarekordid, kasvades ligi kolm korda. Enneolematult kõrge hakkepuidu ja raiejäätmete hind oli tingitud soojus- ja elektrienergia tootmiseks kasutatava puiduhakke nõudluse kasvust ning energiapuidu nappusest. Juba 2021. aastal tabas kõiki turuosalisi ootamatu energiakandjate hinnatõus ning esmakordselt väljendas Euroopa

Liit murelikkust seoses Euroopa suure sõltuvusega imporditavatest kütustest. 2022. aasta 24. veebruaril Ukrainas Venemaa algatatud täiemahuline sõda paiskas uutesse kõrgustesse ka maagaasi ja vedelkütuste hinnad. Maagaasi nappusest tingitud hüppeline maagaasi hinnatõus ei jätnud puutumata ka UEE kliente, kuid arvestades kodumaise taastuvenergia osakaalu tootmises, oli kaugkütte hind tarbijatele siiski soodsam, kui muudel energiakandjatel baseeruvate küttelahenduste puhul. See kinnitab omakorda vajadust minna kiirendatud korras üle kodumaistele taastuvatele energiaallikatele ja viia ellu Utilitase

UTILITAS EESTI AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.