Rohkema info nägemiseks:

FRIENDSLAND OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 3160; jälgijaid - 85. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta FRIENDSLAND OÜ kohta arvamuslugu!"

FRIENDSLAND OÜ hetkeolukord

Juba 3160 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 85 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga aga kommenteeritud ei ole.

Tegevusaruanne 2022

Põllumajandusettevõtte OÜ Friendsland põhitegevusalaks on vilja- ja seakasvatus.

Kogu maailma majandus oli 2022. aastal ebastabiilne, põllumajandussektorit mõjutas ja on mõjutamas lisaks energiahindade tõusule ning sõjale

Ukrainas ka Euroopa Liidu ühtne põllumajanduspoliitika. Sellele lisanduvad veel keskkonna- ja kliimapoliitika, mis võib tähendada tootmise muutmist või mõnes kohas isegi kadumist. Ühtse põllumajanduspoliitika poolt on heakskiidetud riiklikud strateegiakavad, Eestis kehtivad uued reeglid alates 2023.a. jaanuarist.

Euroopa Komisjoni kaks suuremat prioriteeti on rohepööre ja digitaliseerimine. ELi nõukogu ja parlament leppisid kokku riikide uuendatud jõupingutuste jagamise määruses ning maakasutuse, maakasutuse muutuse ja metsanduse määruses. Strateegia „Talust taldrikule“, elurikkuse strateegia ja nullsaaste tegevuskava raames esitas komisjon oma ettepanekud tööstusheite direktiivi, looduse taastamise määruse ja raadamise määruse kohta. Sellele lisaks on veel töös põllumajanduse ja metsanduse taksonoomia reeglid ning süsiniku eemaldamise sertifitseerimise määrus. Põllumajanduses peab panustama nii elurikkuse kaitsesse, kliimamuutustega võitlemisse kui ka saaste vähendamisse. Võttes arvesse

Eesti põllumajandussektorit tuleb vaadata, mida oleks praeguste vahendite ja võimalustega reallistlik teha.

Keskkonnakaitse seisukohalt puudutab OÜ Friendslandi otseselt nii taimekaitsevahendite kasutamine viljakasvatuses ja õhusaaste ja veeressursside seire ja saaste optimaalne vähendamine seakasvatuses.

Taimekaitsevahendite kestliku kasutamise määrusega nõutakse liikmesriikidelt turustatud taimekaitservahendite koguse vähendamist vähemalt 53%, mis tekitas Eesti-suguste väikeriikide seas protesti, kuna näiteks Eesti kasutab üldse kolm korda vähem taimekaitsevahendeid kui keskmine Euroopa Liidu riik. Friendsland OÜ jälgib väga täpselt oma põldude jaoks väljatöötatud taimekaitsevahendite liike ja koguseid ning selle seire ning kogu info on talletatud ettevõtte infosüsteemis. Sellega seoses on pidev eesmärk vähendada taimekaitsevahendite kasutamisest tulenevaid riske, et vältida raiskamist. Kõik eelnev kehtib ka väetiste kohta, mille hind kerkis 2022. aastal väga kõrgele, mistõttu väetiste optimaalne kasutamine on ettevõtte seiskukohalt väga oluline.

OÜ Friendsland seafarmi õhuseire toimub pidevalt. Selleks kasutatakse keskkonnaameti poolt välja töötatud abikalkulaatorit ja aruandlus esitatakse kvartaalselt ameti iseteeniduses. Põhjavee seire viiakse läbi kord viie aasta jooksul tulenevalt keskkonna kompleksloa nõuetest.

Vee-erikasutuse andmed esitatakse kvartaalselt keskkonnaamet iseteeninduses.

Seakasvatuses on kõige suuremaks probleemiks on endiselt väga madal liha kokkuostu hind. 2022.a. sügisel toimunud HKscan AS-i omanike muutus ei ole mõjutanud igapäevatööd; sigade üleskasvatamine toimub plaanipäraselt. Muret valmistavad endiselt kerkinud sisendite hinnad- teravili, söödalisandid ja elekter. Sigade Aafrika katku levik pole veel lõplikult kadunud ei Eestis ega ka mujal Euroopas.

Põllumajandustoodete turgude olukord on ebastabiilne. Energiakandjate ja -hindade kallinemine on tõsiselt mõjutanud nii tootjaid kui ka tööstusi.

Sõda Urkainas on muutnud olukorda teraviljaturul. Jätkuvalt peab rõhutama, et kõrged sisendhinnad mõjutavad kõiki ja kõike. Teraviljahind on vahepeal teinud märkimisväärse tõusu – suve alguses kerkis nisu hind isegi üle 400€/t. Novembriks oli see pisut tagasi tõmmanud, aga oli ikkagi oluliselt kõrgem kui aasta varem detsembris, mil hind oli ligi 300€/tonni kohta. Tekkinud olukorras aitavad tootjaid mitmesugused Eurppoa Liidu ja oma riigieelarvest makstavad toetused, mida on saanud ka Friendsland OÜ.

Mõeldes masinate optimaalsemale kasutamisele suurendas OÜ Friendsland oma masinaparki tõhusamate ja suurema jõudlusega põllutöömasinatega väärtuses 390 tuhat eurot. Selle aasta jooksul suudeti lõplikult välja vahetada oma põhilise masinapagi keskkonnasõbralike masinate vastu, milledel kõigil on reostust vähendavad tahmapõletid . Välja ehitati kaks maaparandussüsteemi ja kasutusele võeti uued punkrid seemnevilja hoidmiseks.

OÜ Friendslandi tööjõukulud tõusid võrreldes 2021. aastaga ca 11%, personali liikumist praktiliselt pole.

2022.a. oli OÜ Friendsland realiseerimise netokäive 4 890 (2021:33 354) tuhat eurot. Kogu toodang turustati Eestis; müügitulu jagunes protsentuaalselt järgmiselt: teravilja müük - 48% (2021: 45%); üleskasvatatud sigade müük - 30% (2021: 39%) ja muu müügitegevus - 22% (2021:16%). Teravilja ja rapsi suurimaks ostu lepingupartneriks oli Kevili PÜ. Mitmesuguseid masinateenuseid ostis Peipsiääre vald ja teised kohalikud väikefirmad.

Aruandeaasta puhaskasum oli 881 (2021: 453) tuhat eurot.

Seisuga 31.12.2022 oli ettevõttel varasid 6 580 (2021: 6 004) tuhande euro eest. Keskmine töötajate arv ettevõttes 18; aruandeaasta palgakulu koos puhkusetasude ja sotsiaalmaksudega oli 532 (2021: 476) tuhat eurot. Juhatuse ega nõukogu liikmetele tasu ei makstud.

2023. a. jätkab OÜ Friendsland samades valdkondades. Seakasvatuse osas on oodata HKScani uue omanike otsuseid, millest lähtuda, praegusel hetkel jätkatakse vanaviisi. Põllumajanduses on plaanis osta uus taimekaitseprits ja teraviljakülvik, et kaasas käia EU karmistuva keskkonnapoliitikaga. Hoonetest vajab teraviljakuivati vastuvõtuosa varikatust. 2023. aastal peab valmis saama ja tööle hakkama kaks 50kW-st päikesejaama, saadav energia tarbitakse oma ettevõttes. Ülejääk müüakse Elektrilevi võrku.

2022 2021

Müügitulu 4 890 123 3 353 722

Käibe kasv 45,81% -1,86%

Kasumi kasv 81,19% 23,37%

Puhasrentaablus 16,80% 13,52%

Lühiajaliste kohustiste 1,76 1,32 kattekordaja

ROA 12,60% 7,55%

FRIENDSLAND OÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.