Rohkema info nägemiseks:

MÜRKAL OÜ

2
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 1017; jälgijaid - 7. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta MÜRKAL OÜ kohta arvamuslugu!"

MÜRKAL OÜ hetkeolukord

Juba 1017 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 7 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Avatud majandusega Eestit mõjutavad piimatoodete nõudlus ja hinnad maailmaturul. Piimatoodete tarbimine maailmas kasvab, mis lubab tulevikku vaadata optimistlikult. Samas tootmise sisendhindade kiire kasv ja karmistuvad keskkonnanõuded sunnivad tootjaid jätkusuutlikkuse kindlustamiseks investeerima kaasaegsetesse tootmishoonetesse ja tehnoloogiasse. Maailmaturu hindade kõikumisest tulenevat riski aitavad leevendada riiklikud põllumajandustoetused.

OÜ Mürkal on jätkuvalt tegev põllumajandusettevõte. Põhitegevuseks on piimatootmine, mis 2022. aastal moodustas põllumajanduslikust müügitulust 65 %. Kõrvaltegevusteks oli teraviljakasvatus, nii oma loomade söödatarbe rahuldamiseks kui ka müügiks. Teravilja müük moodustas põllumajanduslikust müügitulust 28%. Vähesesel määral, 7% ulatuses, pakuti kõrvaltegevusena teenust ka taimekaitsega seotud tegevuse vallas teistele põllumajandusettevõtetele.

2022. aasta juunis alustati uue kaasaegse robotlüpsiga veisefarmi ehitusega. Investeering on suunatud piimatootmise laiendamisele 2,3-kordseks võrrelduna varasema tootmisvõimsusega. Uus laut ehitatakse otsapidi kokku vana robotlüpsiga laudaga.

Piimatootmine jätkub kahe robotiga uues laudas. Lisaks mahutab uus laut ka kuni ühe aasta vanuse noorkarja. Noorkari, pärast aasta vanuseks saamist, saab elupaiga vanas robotlaudas. Otsapidi kokkuliidetud laudad võimaldavad kogu loomakarja koondada ühe katuse alla. Investeeringu käigus ehitati lauda lähedusse kaks silohoidlat, rajati tuletõrje veevõtukoht ja kogu laudakompleks ümbritseti asfaldkattega teede ja platsidega.

Eelpool loetletud tegevused lõppesid 2023. aasta kevad-suveks. Vabanevad noorkarjakasvatuse hooned leiavad tulevikus kasutust hoiukohtadena, millest senini tõsist puudust on tuntud.

2023. aastal ostetakse sisse piimatootmise laiendamiseks vajalikud lõpptiined noormullikad. Maakasutuse osas vähendatakse teraviljakasvatuse osa ja pannakse suurem rõhk loomadele vajamineva rohusööda tootmisele. Aasta lõpuks peaks piimatootmise maht olema varasemaga võrreldes 2-kordne. Stabiilne täisvõimsuse tase, 140 lüpsilehma, loodetakse saavutada 2024. aasta jooksul.

Ettevõte on saanud 2023. aasta juunis positiivse vastuse kevadel toimunud PRIA investeeringutoetuse taotlusvoorus esitatud projektile.

Projektis sisaldusid viimased vajaminevad seadmed ja rajatised, mille soetamisel ja valmimisel võib lugeda seekordse tootmisvõimsuse laienemisprotsessi lõppenuks. Projektis kajastuvad investeeringusoovid tuleb lõpule viia kahe aasta jooksul pärast positiivse toetusotsuse saamist ehk 30. juuniks 2025. aastal. Võimalusel alustatakse investeeringuga juba 2023. aastal. 20% kogu investeeringu mahust tuleb teostada esimese aasta lõpuks.

Ettevõtte põhilised ja pikaajalised äripartnerid toodangu realiseerimisel on: 1) SCE E-Piim, kellele müüakse toodetud toorpiim ja kus on au olla ka omanikeringis; 2) AS Baltic Agro, kellele müüakse kasvatatud teravili; 3) AS Maag Eesti (endine AS HKScan Estonia), kellele müüakse elusloomi.

Ettevõtte põhilised sisendite tarnijad on: 1) SCE E-Piim; 2) Scandagra Eesti AS; 3) OÜ Veskimeister; 4) AS Jetoil; 5) AS Baltic Agro.

Peamised finantssuhtarvud:

Müügitulu kasv 33,1% 24,0%

Puhasrentaablus 19,9% 12,4%

Varade puhasrentaablus (ROA) 3,6% 5,4%

Omakapitali tootlus (ROE) 12,5% 6,7%

Lühiajaliste kohustuste kattekordaja 0,4 1,7

Müügitulu kasv (%) = (müügitulu 2022 – müügitulu 2021) / müügitulu 2021 * 100

Puhasrentaablus (%) = puhaskasum / müügitulu * 100

Varade puhasrentaablus = puhaskasum / varad kokku * 100

Omakapitali rentaablus = puhaskasum / omakapital kokku * 100

Lühiajaliste kohustuste kattekordaja (kordades) = käibevara / lühiajalised kohustused

MÜRKAL OÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.