Rohkema info nägemiseks:

EPIKO TÜH

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 501; jälgijaid - 10. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta EPIKO TÜH kohta arvamuslugu!"

EPIKO TÜH hetkeolukord

Juba 501 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 10 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Tulundusühistu EPIKO on ühistu, mille juriidilisteks liikmeteks on piirkondlikud (regionaalsed) ühistud ja äriühingud. Ühistu liikmete liikmeteks on piimatootjad: farmerid, talunikud. Põhieesmärkideks on tagada liikmeile parim võimalik piima kokkuostuhind, piima eest tasumise stabiilsus ning minimeerida tururiske ning turutõrkeid.

31.12.2022 seisuga on tulundusühistus 5 liiget, sh 2 tunnustatud tootjarühma (ühistut) ja 3 piima tootvat põllumajandusettevõtjat (tootjagruppi).

2022.a. tegevusaasta oli piimatootjatele oluliselt parem toorpiima kokkuostu hindade võrdluses varasemate aastatega. Eesti Statistikaameti andmetel oli 2022 aasta toorpiima keskmine kokkuostuhind 463 €/t ehk võrreldes 2021. aastaga keskmiselt 147 €/t kõrgem (2021.a. keskmine toorpiima kokkuostuhind 316 €/t). Hinnatõusu põhjuseks oli eeskätt sisendite (energia) hindade kallinemine, mis küll vähendasid toorpiima müügist saadavat tulu, kuid vaatamata sellele mõjutasid positiivselt tootjate majandustegevust. Piima kokkuostuhinnad on aga jätkuvalt madalamad võrdluses EL27 keskmisega. 2022.a. oli EL27 toorpiima keskmine kokkuostuhind 502 €/t (allikas: MMO – Milk Market Observatory), mis oli 39 €/t kõrgem, kui Eesti vastav näitaja 2022. aastal.

TÜ EPIKO on suutnud tagada liikmetele aruandeaastal keskmisena konkurentsivõimelise toorpiima kokkuostu- hinna.

Toorpiima ostu kogumaht oli 2022. a. 85,3 tuh. tonni, päevas keskmiselt 234 t (2021.a. vastavalt 92 tuh. tonni ja keskmiselt 252 t/päevas).

Liikmetelt ostetud toorpiima maht 2022. aastal oli 84,9 tuh t, mis on suurim varumismaht piimaühistute lõikes, mis ei oma piimatöötlemise ettevõtet. 2022. aastal oli TÜ EPIKO varumismaht Eesti kogu toorpiima varumismahust ca 11%.

Lisaks traditsioonilisele toorpiima müügile töödeldi teenuse sisseostu korras 2022. aastal 3,75 tuh. tonnist oma liikmetelt ostetud toorpiimast 377 tonni 40%-list koort ja 298 tonni lõssipulbrit, mis turustati TÜ EPIKO poolt. Turustamisest saadud tulu võimaldas tõsta liikmete toorpiima ostuhinda.

TÜ EPIKO-l on kujunenud arvestatav võimekus aastate jooksul akumuleeritud finantsvahendite arvel maandada majandustegevusest tulenevaid riske. Omakapitali ning piima ostu-müügi kasvu perspektiivi kontekstis on ühistu majanduslik seis hea.

Hindame TÜ EPIKO tegevuse jätkusuutlikuks.

2023. aastal jätkab tulundusühistu liikmetelt toorpiima varumise ja tööstustele turustamisega vastavalt turuolukorrale. Ehkki TÜ EPIKO liikmete poolt müüdava toorpiima kuivaine sisaldus on paranenud, on jätkuvalt päevakorral motiveerida selle kasvu (täpsustades ja diferentseerides kokkuostuhinna tingimusi). Kuna piimaarvestus on muutunud keerukaks ja seetõttu ka töömahukamaks ning on jätkuvalt arenemas komplitseerituse suunas, plaanitakse piimaarvestuse teostamiseks tellida sobiv IT-lahendus.

Finantssuhtarvude 2022. võrdlusanalüüs: likviidsuskordaja (käibevarad tootmisvarudeta/lühiajalised kohustised) 1,11 (2021.a. 1,13) varade puhasrentaablus ROA (puhaskasum/varad) 0,6 % (2021. a. -1,9%) omakapitali rentaablus ROE (puhaskasum/omakapital) 6,6% (2021. a. -16,1%).

Üllas Hunt

Juhatuse liige

EPIKO TÜH kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.