Rohkema info nägemiseks:

AQ TRAFOTEK AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 5103; jälgijaid - 29. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta AQ TRAFOTEK AS kohta arvamuslugu!"

AQ TRAFOTEK AS hetkeolukord

Juba 5103 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 29 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,4 punktiga ja kommenteeritud 28 korda.

Tegevusaruanne 2022

AQ Trafotek AS ja kontsern

AQ Trafotek AS asutati aastal 2014, tegevusega aga alustati 2015. aastal. Enne seda toimusid Trafotek kontserni tegevused Eestis läbi Trafotek

Oy Eesti filiaali, mis asutati aastal 2011. AQ Trafotek AS on osa (täisomandis tütarettevõte) AQ Trafotek Oy kontsernist, mis tegutseb juba aastast 1983. Kontserni põhitegevuseks on kõrgkvaliteetsete induktiivkomponentide, trafode, filtrite ja reaktorite väljatöötamine ning tootmine.

Trafoteki tooteid kasutatakse väga mitmetes tööstustes nagu näiteks taastuvad energiaallikad, merendus, nafta- ja gaasitööstus, tootev tööstus, töötlev tööstus, kaevandustööstus ning muud sarnased tööstused. AQ Trafotek AS emaettevõtja peakontor asub Soomes ning lisaks Eestis Rae vallas asuvale tehasele paiknevad kontserni tootmisrajatised veel Soomes ja Brasiilias.

Alates 2019.a. juunist kuulub Trafoteki grupp AQ Group (www.aqgroup.com) kontserni. Kontserni emaettevõte, AQ Group AB, on Stockholmi börsil noteeritud rahvusvaheline komponentide ja süsteemide tootja.

AQ Group on juhtiv tarnija nõudlikele tööstusklientidele. Kontsern koosneb iseseisvalt tegutsevatest äriühingutest, kes arendavad oma erioskusi ning pakuvad kulutõhusaid lahendusi tihedas koostöös kliendiga. Kontserni peakontor asub Rootsis Västerås. 2022. aasta 31. detsembri seisuga oli AQ Group-l kokku ligikaudu 7 200 töötajat Rootsis, Bulgaarias, Hiinas, Eestis, Ungaris, Indias, Itaalias, Leedus, Mehhikos, Poolas,

Soomes, Kanadas, USA-s, Brasiilias ja Saksamaal. AQ Group-i 2022. aasta müügi netokäive oli 7,0 miljardit SEK.

Aasta võtmesündmused

Covid-19 pandeemia mõjud 2022.a. esimeses pooles ja sõda Ukrainas raskendasid materjalide kättesaadavust ja tekitasid seeläbi mõningaid raskuseid tootmises. Suurenenud tootmiskulud esitasid ettevõttele väljakutseid terve aruandeaasta vältel. Kasumlikkuse tagamiseks toimus mitu müügihinnatõusu, eriti aasta teises pooles.

Kliendiprognooside alusel kavandas äriühing aruandeaastaks olulist käibe kasvu. Tegelik nõudlus aruandeaastal oli väga sarnane prognoosidele ja tänu hinnatõusudele oli aruandeaasta tegelik müügitulu veelgi suurem kui prognoositud. AQ Trafotek AS müügitulu oli 2022.a.

38,5 miljonit eurot (2021: 29,6 miljonit eurot).

Sobiva kvalifikatsiooni ja vastavate oskustega tööjõu leidmine oli ettevõttele väljakutseks, kuid ettevõte suutis värvata piisavalt töötajaid, et toetada ettevõtte arengut. Tööjõu voolavus oli siiski suhteliselt madalal tasemel. Aruandeaastal õnnestus säilitada AQ Trafotek AS-i tootmise efektiivsus. Tarnekindlus oli kogu aasta vältel heal tasemel (99,1%).

2022. aastal tehti investeeringuid tootmisseadmetesse kokku 0,46 miljonit eurot (2021: 0,17 miljonit eurot). 31.12.2022 seisuga töötas ettevõttes 261 inimest (2021: 230 töötajat).

2023. aastal jätkab äriühing oma äritegevusega ning prognooside kohaselt on oodata olulist müügitulu kasvu. Oluliseks eesmärgiks jääb hoida olemasolevaid töötajaid ning leida sobivate oskustega lisatööjõudu, et toetada ettevõtte arengut ja müügitulu kasvu. Kasvu tagamisel on oluline ka toorme kättesaadavus.

Makromajanduslik keskkond ja sotsiaalne mõju, olulised riskid

Makromajanduslik keskkond

AQ Trafotek AS-i tegevust mõjutavad otseselt nii siseriiklikud kui ülemaailmsed majandusarengud. Tähtsaim siseriiklik tegur on juba mitmeid aastaid tööjõu kättesaadavus. Eritootmisoperatsioonide jaoks on ülioluline leida pikaaegne oskuslik tööjõud. Tööturul (eriti Tallinnas ja

Harjumaal) on nendele nõuetele vastavaid töötajaid endiselt raske leida.

85% äriühingu müügist on eksport ning ka siseriiklikud kliendid kuuluvad ülemaailmsetesse kontsernidesse. Seetõttu mõjutavad AQ Trafotek

AS-i äritegevust tugevalt arengud ülemaailmsetes energia- ja tootmissektorites. Taastuvenergiasektoris tehakse suuremahulisi investeeringuid.

Metall on AQ Trafotek AS-i toodete oluline tooraine ning katsed kohaldada metallile globaalseid tariifikvoote võivad ettearvamatult mõjutada äriühingu toorainele tehtavaid kulutusi. Taastuvenergiasektoris tehtud investeeringud ja suurenev ülemaailmne tööstustoodang on tegurid, mis üldjuhul peaksid AQ Trafotek AS-i tulemusi järgmisel majandusaastal positiivselt mõjutama. Tulenevalt kõrgest inflatsioonist ja sõjast

Ukrainas on olukord turul aga ebastabiilne ja pole võimalik objektiivselt hinnata nendest teguritest tulenevaid mõjusid ja nende ulatust.

24. veebruaril 2022 alustas Venemaa laialdast sõjalist rünnakut Ukrainale. Selle tulemusena on Euroopa Liidu, Ameerika Ühendriikide,

Suurbritannia ja teiste riikide poolt kehtestatud mitmeid sanktsioone Venemaale ja Valgevenele. AQ Trafotek AS'l varasid ega lepingupartnereid sanktsioneeritud riikides pole, kuid kaudselt on sellel ettevõtte tegevusele kindlasti mõju olemas.

AQ TRAFOTEK AS kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.