TERAVKASTE OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Tšilli tugevuse määramine on kirgliku maitsemeistri jaoks oluline oskus. Kui olete kunagi proovinud erinevaid tšillipipraid või soovite lihtsalt teada saada, mi

Kuidas määrata tšilli tugevusastet?

Tšilli tugevuse määramine on kirgliku maitsemeistri jaoks oluline oskus. Kui olete kunagi proovinud erinevaid tšillipipraid või soovite lihtsalt teada saada, milline tšillikaste võib teie suu tõeliselt põlema panna, on Scoville'i skaala teie parim sõber. See skaala on olnud aastakümneid üks peamisi viise, kuidas hinnata tšilli tugevust ja kuumust.

Mis on Scoville'i skaala?

Scoville'i skaala on objektiivne mõõtühik, mis hindab tšillipipra tugevust ja kuumust. See skaala põhineb kapsaikooniainel, mida tšillipiprad sisaldavad. Capsaicin on kemikaal, mis vastutab pipra põletava maitse eest ja mida tavaliselt leidub piparde seemnetes ja membraanides.

Kuidas Scoville'i skaala töötab?

Tšilli tugevuse hindamiseks võetakse proov, mis sisaldab tšilli ekstrakti, ning seejärel lahjendatakse seda vee või suhkruveega. Proovi lahjendatakse järjestikku, kuni proovijad ei suuda enam tunda tšilli põletavat mõju. Mida rohkem lahjendust on vaja, seda tugevam on tšilli.

Mõõtühik, milles tšilli tugevust väljendatakse, on Scoville'i ühik (SHU - Scoville Heat Units). Näiteks kui mingi tšillipipra ekstrakt nõuab 100 000-kordset lahjendamist enne, kui põletav maitse kaob, on selle tšilli tugevus 100 000 SHU.

Scoville'i skaala erinevad tugevused

Scoville'i skaala ulatub 0-st (ei ole kuumust) kuni 2 miljoni (väga tugev) ühikuni. See tähendab, et 0 SHU tšillipiprad ei sisalda praktiliselt üldse capsaicini, samas kui 2 miljoni SHU tšillid võivad olla ülimalt vürtsikad ja põletavad.

Siiski on oluline märkida, et tšillide tugevus võib varieeruda sõltuvalt sordist ja kasvutingimustest. Mõned tšillid on looduses tugevamad kui teised ning isegi sama tšillisordi erinevad viljad võivad omada erinevat tugevust.

Kuidas kasutada Scoville'i skaalat igapäevaelus?

Scoville'i skaalat saab kasutada mitmel viisil:

  1. Maitseproov: Kui soovite teada saada, kui tugev on konkreetne tšillipipar või tšillikaste, võite vaadata selle Scoville'i hinnangut. Mida suurem on SHU väärtus, seda tulisem on tšillipipar või kaste.

  2. Toitude kohandamine: Kui olete retseptis tšillipipra kasutamise suhtes ettevaatlik, võite valida tšilli, mis on madalama SHU väärtusega, et vältida liigset kuumust. Vastupidi, kui armastate vürtsikust, saate valida tugevamaid tšille, et lisada roogadele rohkem tuld.

  3. Maitsete tasakaal: Teades tšillipipra tugevust, saate paremini tasakaalustada maitsete kombinatsiooni oma toitudes. Tugeva tšilli lisamine nõuab rohkem tähelepanu teiste maitsete kompenseerimiseks.

Scoville'i skaala on väärtuslik vahend tšilli tugevuse ja kuumuse mõõtmiseks. See aitab tarbijatel teha teadlikke valikuid, kui nad soovivad mõõta tšillide mõju oma roogades või lihtsalt nautida erinevate pipraste sortide maitseerinevusi. Olge ettevaatlik, kui proovite väga kõrge SHU-ga tšillipipraid, sest need võivad olla äärmiselt tulised ja nõuda erilist ettevalmistust enne söömist!

Võtke meiega ühendust!

Vaata rohkem

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Kuidas tugevdab tšilli tervist?

Tšilli, tuntud oma vürtsikuse ja maitserikkuse poolest, on paljude toiduarmastajate lemmik. Kuid lisaks selle maitseelamuse pakkumisele on tšillil mitmeid tervi
ssb.ee
Tšilli, tuntud oma vürtsikuse ja maitserikkuse poolest, on paljude toiduarmastajate lemmik. Kuid lisaks selle maitseelamuse pakkumisele on tšillil mitmeid tervisega seotud eeliseid, mis muudavad selle veelgi atraktiivsemaks. Selles artiklis uurime, kuidas tšilli tarbimine võib tervist tugevdada. 1. Põletikuvastane toime: Tšillis leiduv capsaicin, mis annab sellele terava maitse, omab põletikuvastaseid omadusi. Capsaicin võib aidata vähendada põletikku kehas, mis on seotud mitmete krooniliste haigustega, sealhulgas südamehaiguste, diabeedi ja teatud vähivormidega. 2. Kaalukontroll:

Kuidas leevendada tšillist tulenevat kõrvetavat maitset suus?

Kui suus tekib pärast tšilli söömist põletav tunne, siin on mõned viisid, kuidas seda leevendada: 
 
 Joo piima või söö piimatooteid: Piimatooted aitavad neut
ssb.ee
Kui suus tekib pärast tšilli söömist põletav tunne, siin on mõned viisid, kuidas seda leevendada: Joo piima või söö piimatooteid: Piimatooted aitavad neutraliseerida suus capsaicini (ainet, mis vastutab tšillide kuumuse eest). Söö leiba või krõpse: Tärklised aitavad imada suus capsaicini ja vähendada põletavat tunnet. Joo midagi jahedat: Vesi, jäätee või muu jahe joog aitab vähendada suus olevat kuumust. Söö midagi magusat: Magusa söömine, näiteks puuviljad või magustoit, aitab vähendada suus olevat kuumust. Näri suhkrut või soola: Suhkru või soola närimine aitab

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.