EESTI TALENDIKESKUS MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Juba 225 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 1 Storybooki kasutaja. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduv

EESTI TALENDIKESKUS MTÜ hetkeolukord

Juba 225 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 1 Storybooki kasutaja. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

MTÜ Eesti Talendikeskus (edaspidi Talendikeskus) loodi 15.juunil 2016 eesmärgiga aidata kaasa andekatele lastele paremate arenguvõimaluste loomisele kõikjal üle Eesti. Talendikeskuse põhikirjalisteks ülesanneteks on jagada andekuse psühholoogia ja laste arenguvõimaluste alast teavet, vahendada teaduspõhist teadmust ning kogemust mujalt maailmast, nõustada lapsevanemaid, koole ja teisi organisatsioone andekate lastega seonduvates küsimustes, korraldada seminare ja konverentse, algatada haridusprogramme, viia läbi õppetegevust jne.

Talendikeskus toimib võrgustikupõhiselt, ühendades valkonnaga tegelevaid uurijaid ja praktikuid ning andekuse temaatikast sügavamalt huvitunud eraisikuid ja asutusi/organisatsioone. Seisuga 31.12.2023 oli võrgustikuga liitumise taotluse esitanud 63 eraisikut ja 12 juriidlist isikut.

Ühinguga on huvipõhiselt seotud märgatavalt suurem hulk inimesi: Talendikeskuse peamisel infokanalil, FB lehel @eestitalendid on 705 jälgijat, kinnisesse FBgruppi "Lapsevanemad omavahel andekusest ja andekatest lastest" kuulub 63 liiget.

Talendikeskusel on 3-liikmeline juhatus (Tiina Mikk, Sulev Kuuse, Viire Sepp), kes on ühtlasi MTÜ asutajaliikmed. Juhatuse liikmed ei saa juhatuse liikme ülesannete täitmise eest tasu.

Talendikeskus on aastail 2022-2024 Haridus-ja teadusministeeriumi strateegiline partneer andepoliitika kujundamisel ja rakendamisel.

2023.aasta esimeses pooles käis Talendikeskuse kutsel koos enam kui poolt sadat andekuse uurijat ja praktikut koondav ekspertide kogu, et määratleda Eesti haridussüsteemi õigusaktides seni avamata andekuse mõiste. Toimus 4 laiendatud ekspertgruppide seminari, lisaks tuumiktöörühma kohtumised ning konsultatsioonid valdkondlike konsultantidega, mille tulemusena anti 14.062023 HTMile üle raporti "Andekuse defineerimine Eesti haridussüsteemis" esialgne versioon.

2023.a. lõpus alustati ka pedagoogidele suunatud andekuse märkamise ja toetamise juhendamaterjali artiklite koostamisega, juhendmaterjal peab valmima 2024.a. lõpuks.

Talendikeskuse avalikkusele suunatud üritused on peamiselt traditsioonilised suurseminarid mida korraldatakse vähemalt 2 korda aastas.

2023.aasta suveseminar „Nähtavad ja väärtustatud anded“ toimus 17.augustil Pärnus Estonia hotelli konverentsikeskuses. Seminaril ettekanded keskendusid andekat õppijat toetava keskkonna karakteristikutele ning koolides ja lasteaedades kasutatavatele praktikatele. Samuti tutvustati

HTMile esitatud andekuse defineerimise töörühma raportit. Andekusega seotud eetilistest printsiipidest ilmus seminari eel ka artikkel „Õpetajate

Lehes“ https://opleht.ee/2023/08/andekuse-eetikast/

Traditsiooniliselt nimetati suveseminaril tunnustähise „Talenditäht 2023“ nominent. Tiitli pälvis MTÜ Solaride tulemusliku ja innovaatilise lähenemise eest teooria ja praktika lõimimisel ning kooliõpilastest järelkasvu kaasamisel Solaride Akadeemia platvormi kaudu. Tunnustustähise andis üle seminari oma osavõtuga austanud pr Sirje Karis, kes on noorte ja andepoliitika valdkonna patroon.

Talveseminar “Algus on oluline: märka ja toeta laste andeid” toimus 18.detsembril koostöös Tartu Säde TERA kooli ja Terakese lasteaiaga.

Seminari peateemaks oli laste andeid toetava keskkonna loomine lasteaias ja esimese kooliastmes.

24. oktoobril toimus inspiratsiooniseminar andekate arengut toetavate meetodite tutvustamiseks Võrumaa haridusasutustele, partneriks kohalik andekate arengu toetamise initsiatiivgrupp.

Talendikeskuse andekusalased koolitused toimusid Türi põhikoolis ja Nõmme Muusikakoolis.

Talendikeskus on oma võrgustiku liikmete kaudu esindatud mitmetes rahvusvahelistes erialaorganisatsioonides. Talendikeskus kuulub alates 2017.aastast Euroopa talendikeskuste võrgustikku European Network of Talent Support, ühingule on omistatud Euroopa talendipunkti staatus. Osaletakse võrgustikuseminaridel, kus toimuvad ettekanded erinevatel andekusega seonduvatel teemadel ning kus erinevad riigid presenteerivad ka oma häid praktikaid. Nimetatud foorumid võimaldavad hoida kontakti Euroopa ja ülemaailmsetel suundumustel.

MTÜ juhatuse liige V. Sepp on Eesti rahvuslik raportöör Euroopa ja delegaat andekusuurijate ja praktikute maailmaorganisatsioonis.

Andekusuurijate maailmakongress "Excellence Without Borders: Gifted Education in a Changing World" toimus 2023. aastal virtuaalsena 5.-6 ja 11.-12. augustil 2023. korraldajaks WCGTC peakorter. Eesti andepoliitika arengut suunavad otsused ja tegevuskavad on leidnud rahvusvahelist tähelepanu. Vastavate organisatsioonide väljaannetes on lähiajal ilmumas ka ülevaated suundumustest Eesti andepoliitikas.

Talendikeskuse põhilisteks teabekanaliteks on koduleht ja FB. Kõik seminaride materjalid ja muud andekuse valdkonnaga seotud infomaterjalid on avalikustatud talendikeskuse kodulehel www. talendikeskus.ee.

Kommentaarid (0)


Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Dropdown

kõik artiklid

Suveseminar 2024

15. augustil Viljandi Gümnaasiumis (Hariduse 2) Hiljuti avaldati HTMi koduehel MTÜ Eesti Talendikeskuse raport ettepanekutega andekuse ja andeka õppija defineer
talendikeskus.ee

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.