Rohkema info nägemiseks:

TARTU AGRO AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 6289; jälgijaid - 48. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta TARTU AGRO AS kohta arvamuslugu!"

TARTU AGRO AS hetkeolukord

Juba 6289 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 48 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,7 punktiga ja kommenteeritud 50 korda.

Tegevusaruanne 2023

AS Tartu Agro tegevusalaks on piima, liha ja teravilja tootmine (EMTAK kood 01501). Käesolev tegevusaruanne hõlmab perioodi 1. jaanuarist 2023 kuni 31. detsembrini 2023. Antud perioodi müügitulu oli kokku 10,56 milj. eurot ehk 10,5% suurem kui 2022. aastal.

2023 aasta oli Eesti põllumajandussektorile tormiline mis kajastus ka majandustulemustes. Lisaks juba 2022 a. kiirelt kallinevatele sisendhindadele, eriti energia ja väetiste hinnatõusule, kiirele inflatsioonile ning intresside kallinemisele olid ka ilmastikutingimused taimekasvatuse aastaks keerulised. Tartu Agro majandustulemusi mõjutas kõige rohkem müüdava kauba hind. Hinna langus leidis aset nii piimatootmises, -9,13%, kui ka teraviljatootmises, -39% . Rapsi hind langes 21,07%.

Tootmismahtudelt tootis ettevõte piima 1046 tonni rohkem, kuid madalam hind tingis kogutulu vähenemise. Ettevõte tuli esmakordselt erakordselt suurte laovarujääkidega 2023 aastasse, mille müük teostati jooksval aastal, kuid seda juba langeva turu tingimustes. Suured taimekasvatustoodangu laovaru jäägid võimaldasid tervikuna ettevõttele 10,5% müügitulu kasvu.

Teisalt laovarude jääkide muutus võrrelduna 2022 aastaga oli üheks suuremaks teguriks mis tingis ettevõtte 0,56 milj.€ kahjumi. Kahjumil oli suur osa ka lihatööstuse tulemusel. 2023 aasta lõpuks oli selge, et kahjumlik lihatööstus on vajalik sulgeda, sest juurdepääs turule on takistatud tagasihoidlike tootmismahtude tõttu.

Tänase seisuga tundub, et 2024 aasta jääb taimekasvatuses saagikuse koha pealt umbes 15% võrra alla eelmisele aastale seoses kevadise külmaperioodi ja sademete vähesusega.

2023. aastal esitas AS Tartu Agro investeeringute tegemiseks taotluse PRIA-le summas 1,17 milj.

€, millest toetuse osa moodustab ligi 0,4 milj. €. Põhiliseks investeeringuobjektiks on Rahinge vabapidamislauda rekonstrueerimine. Taotlusega seotud investeeringutega küll alustati 2023 aastal kuid taotluse esitatud kogumaht on täidetav üksnes võõrvahendite kasutamisel. Siinkohal on takistuseks maakasutuslepingu lõppemine 22.11.2025 ning uue lepingu puudumine ja AS Tartu

Agro on äraootaval seisukohal.

AS Tartu Agro investeeris 2023 aastal põhivara ostu ja ehitistesse omavahenditest 1,54 milj. eurot.

AS Tartu Agro suurimaks investeeringute kohaks on lähitulevikus noorkarjakasvatus. 2024. aasta investeeringud on suurel määral seotud 2023. aastal sõlmitud kokkulepetega. Ehitised/rajatised summas ca 250tuh eurot, ja masinad seadmed umbes 500tuh eurot ja keskkonnaalasteks investeeringuteks ca 200tuh eurot.

2023 aasta lõpul saime keskkonnaametilt kaks haldusmenetlust, milles kajastati meie puudused.

2024 aastal on möödapääsmatu tagada keskkonnanõuete täitmine sõnniku, silomahla ja sadevee käitlemisel. Tehtavad investeeringud tagavad olemasolevast seadusandlusest tulenevate nõuete täitmise.

Põllumajandustootmises on palju tegureid, millega kaasnevad keskkonnamõjud.

Keskkonnamõjude leevendamiseks püüame teadmistepõhiselt ja igapäevase hoolsusega viia mõjud miinimumini.

AS Tartu Agro teeb juba aastaid koostööd Tartu Biogaasijaamaga, kes toodab meie vedelast ja tahkest sõnnikust biogaasi ning põldudele laotame selle tegevuse jääkproduktina tekkivat digestaati. Selle koostööga seonduvalt oleme rakendanud ringmajanduse põhimõtet, mille lõppväljund on ühistranspordis kütusena kasutatav biometaan.

AS Tartu Agro annab tööd suurele hulgale inimestele, sealhulgas ka Ukrainlastele (9-10%), pakkudes neile lisaks töökohale ka elukohta. 2024. Aastal on plaanis lihatööstuse tegevuse lõpetamine ja sellega seoses ka tööjõu vajaduse vähenemine.

Taimekasvatus on oma olemuselt hooajaline. Taimekasvatuseks sobilik vegetatsiooniperiood on piiratud kindla ajavahemikuga, mis eeldab täpset planeerimist.

Et tagada loomakasvatuse aastaringne toimimine, on vajalik taimekasvatuse kaudu sööda tootmine kogu aastaks.

AS Tartu Agro 2023 keskmine töötajate arv oli 117 inimest, kelle palkade kogusumma koos maksudega oli 3,39 milj eurot.

AS Tartu Agro juhatus on 1-liikmeline ja nõukogu 3-liikmeline. Juhatuse liikme palgakulu oli 64,7 tuh. eurot.

TARTU AGRO AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.