Rohkema info nägemiseks:

PÄHKLIMÄE TALU OÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 1887; jälgijaid - 2. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta PÄHKLIMÄE TALU OÜ kohta arvamuslugu!"

PÄHKLIMÄE TALU OÜ hetkeolukord

Juba 1887 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 2 Storybooki kasutajat. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2023

Pähklimäe Talu OÜ asutati 2012. aastal. Ettevõtte peamisteks tegevusaladeks on metsa majandamine ja metsakinnistute ost. Ostustrateegias on olnud olulisel kohal metsamaa kontsentreerimine võimalikult ühte piirkonda. Pähklimäe Talus on palgal kaks statsionaarset töötajat ning peamiseks äripartneriks on Pajaka Puit OÜ.

Pähklimäe Talu OÜ kinnisvara portfelli suurus 2023. aasta lõpu seisuga on 5 096,89 hektarit, millest inventeeritud metsamaa moodustab 4 631,37 hektarit ehk 91% kogu portfellist. Inventeeritud kasvava metsa tagavara oli 339 734 tihumeetrit. 2022. aasta lõpus esitatud andmetel oli

Pähklimäe Talu OÜ portfellis inventeeritud metsamaad 3 812,52 hektarit ning 261 953 tihumeetrit kasvavat metsa.

2023. aastal varuti puitu ca 182 hektaril, millelt raiutud puidukogus oli hinnanguliselt 18 110 tihumeetrit. Pindalaliselt oli peamine raieliik harvendusraie, selliseid hooldusraieid tehti 105 hektaril ehk 89% kogu raiepindalast. Kliimamuutustest tingitud aina sagenevatest tormidest ja putukkahjurite massilisest levikust ei ole pääsenud ka Pähklimäe Talu metsad. 2023. aasta sügise jooksul tehtud seiramise käigus avastati mitmed laialdased kahjustusekolded ning taotleti metsakaitseekspertiisid kahjustuste likvideerimiseks ja putukkahjurite leviku tõkestamiseks.

Metsade seiramine, aktiivne kahjustuskollete likvideerimine ning hävinenud metsade uuendamine jätkub ka edaspidi.

Pähklimäe Talu OÜ kinnisvaraportfellis moodustab marginaalse osa väheväärtuslikku endist põllumaad, millel põllumajanduslike töid juba aastaid tehtud ei ole. Sellised endised põllumaad on valdavalt maaomaniku poolt metsastatud, looduslikult metsastumas või lähiajal metsaistikutega metsastatavad. Metsastamisel on eelistatud maapinna ettevalmistusviis mätastamine ning peamine istutatav puuliik arukask.

Selline kombinatsioon tagab minimaalse süsinikuheite metsastamistöödel, minimaalse ressursivajaduse noore metsa hooldamisel ning kiire biomassi kasvu, mis omakorda tagab ka kiire täiendava süsinikusidumise varasemalt metsata maal. Olenevalt mullastikust istutatakse ka harilikku mändi kohtadesse, kus kase kasvatamine ei ole perspektiivikas, kuid täielikult on lõpetatud metsastamine kuusega, tulenevalt selliste alade suuremast tüvemädanikku nakatumise ohust. 2024. aasta jooksul tehakse ettevalmistused varasemalt endistele põllumaadele rajatud kuuse kultuuride täiendamiseks männi või kasega, et kasvatada muutuvale kliimale vastupidavad segametsad.

Lisaks metsamaa pindala suurendamisele ja puidukoguse kasvatamisele mittemetsamaal on nendel aladel alustatud ka mitmeid süsinikukrediidi tootmise ja müümise projekte. Projekte on alustatud kahe Eesti päritolu ettevõttega, Ecobase ja Arbonics, kogumahus ca 70 hektaril. Mõlemad süsinikukrediidi projektide arendajad on sõltumatu kolmanda osapoole poolt verifitseeritud või peagi verifitseerimise protsessi edukalt lõpetamas.

Süsinikukrediidi tootmise ja müümise projektidesse on lähiaastatel plaanis lisada täiendavalt vähemalt 25 hektarit metsastatavat endist põllumaad.

Sarnaselt endiste põllumaade metsastamisele, kehtivad ka raiealade uuendamisel põhimõtted tervete segametsade kasvatamiseks. Möödunud aasta ja 2024. aasta metsaistutamise (sh. uusmetsastamise) mahuks on kujunenud suurusjärk 300 000 metsaistikut või umbes 150 hektarit aastas. Ka metsamaal on paljudes kohtades eelistatud maapinna ettevalmistusviis mätastamine ning uuendamisel eelistatud puuliik arukask või harilik mänd. Arukase istutus on saanud tavaks halli lepa enamusega raiesmikel, endiste põllumaade metsastamisel ning ajutiselt või alaliselt liigniisketel aladel metsauuendamiseks ja moodustab juba teist aastat järjest kogu istutamise mahust vähemalt kolmandiku.

2023. aastal otsustati piloteerida oma metsades ulukitõrjevahendi Trico kasutamist, eelkõige istutatud männikultuuride kaitsmiseks ulukikahjustuste eest. Piloteerimise eesmärk oli välja selgitada ulukitõrjevahendi efektiivsus noorte mändide kaitsmisel ulukite eest, alltöövõtjate võimekus ja jõudlus ulukitõrjevahendi pritsimistöödel ning Trico pikaajalise kasutamise otstarbekus. Kokku kasutati ulukitõrjevahendit 100 hektaril ning 2024 aasta jooksul tehakse nendel aladel seire lõplike järelduste tegemiseks.

Noorendike hooldamise maht oli 2023. aastal 190 hektarit. Lähiaastate prognoosi kohaselt jätkab valgustusraiete töömaht mõningast kasvu stabiliseerudes lähiajal üle 200 ha/a juures. Metsauuenduste hooldamise töid tehti 2023. aastal umbes 716 hektaril, 2024 aasta prognoosi kohaselt on vajadus metsauuenduse hooldamiseks vähemalt 650 hektaril. Koos istutamismahtude stabiliseerumisega on stabiliseerumas ka metsakultuuride hooldamise vajadus ja töömaht.

Pähklimäe Talu OÜ on proaktiivse töö tulemusena leidnud pikaajalised kohalikud koostööpartnerid metsaistikute tarnimiseks, metsauuendustööde läbiviimiseks ning metsauuenduste ja noorendike hooldamiseks. Metsakasvatustöödele on pööratud palju tähelepanu metsamajandamisel ning suured investeeringud metsakasvatusse jätkuvad. Pikaajalised koostööpartnerid, pidevalt arenevad teadmised tulevikumetsade kasvatamisest ning stabiilne investeerimisvõimekus tagavad Pähklimäe Talu OÜ jätkusuutliku metsade majandamise ning tootlike ja tervete metsade juurdekasvu pikas perspektiivis.

Peamised finantsarvud: 2023 2022

Müügitulu (Euro) 834 648 1 813 056

Käibe kasv (%) -53 124

Kasum (kahjum) biol. vara väärtuse -4 425 060 1 385 849 muutusest

PÄHKLIMÄE TALU OÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.