Rohkema info nägemiseks:

KESKVERE KULTUURIKODA MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 171; jälgijaid - 0. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta KESKVERE KULTUURIKODA MTÜ kohta arvamuslugu!"

KESKVERE KULTUURIKODA MTÜ hetkeolukord

Juba 171 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding aga tema tegevusi ei jälgi ükski kasutaja. Ettevõttele hinnanguid antud ei ole ja kommentaarid puuduvad samuti.

Tegevusaruanne 2022

Ülevaade mittetulundusuühingu Keskvere Kultuurikoda tegevusest

Mittetulundusuühing Keskvere Kultuurikoda asutati 21. oktoobril 2009. Vastavalt põhikirjale on ühingu eesmärgiks Keskvere mõisasüdame miljööväärtuse taastamine ja arendamine, ühistegevuse edendamine ning traditsiooniliste kultuurivaldkondade säilitamine ja rakendamine.

Esimese majandusaasta jooksul taotleti sihtotstarbelist raha muinsuskaitse alla kuuluva Keskvere mõisa aidahoone parendamiseks. MTÜ Keskvere Kultuurikoda taotles PRIA toetust projektile “Keskvere mõisa aida parendamine.” (Kodukant Läänemaa strateegia 2010 rakenduskava meede 4.3) ja sai positiivse rahastamisotsuse (käskkiri 14. septembrist 2010 nr 13-6/1610). Vastavalt sellele projektile teostati 2011. a suvehooaja jooksul Keskvere aidahoone parendustööd.

Järgnevatel aastatel on tehtud järgnevaid suuremaid töid: 2012. a tõrvati üle Keskvere härrastemaja katus, 2013. a värviti üle härrastemaja ning kõrvalhoonete osi, 2014. a parandati aidahoone katust. Alates 2015. tegelesime humala kui traditsioonilise, ent unustatud kultuuri kasvatamise katsetamisega. Katsetasime erinevaid humalasorte, et selgitada välja kohalikele oludele sobivaim ning rajasime 300 taimega humalaistanduse. 2017. ja 2018. aastal jätkasime humalakasvatusega, ehkki ilmastikutingimused olid selleks ebasoodsad. 2019. aastal jõudsime otsusele, et humalakasvatusel meie tingimustes siiski perspektiivi ei ole ning likvideerisime istanduse.

Olulise tegevusena viisime 2019. läbi tuleohtlike küttekollete korrastustööd peahoones.

Parandatud sai bussipaviljoni katus.

Jätkuvalt hooldasime (niitmine, võsast ja murdunud puudest jm puhastamine jne) mõisasüdant ja parki ning ürdiaeda. 2018. aastal istutasime juurde noori viljapuid, 2019. tuli osa neist asendada.

2020. aastal parandasime taas aidahoone katust.

2020. aastal alustasime mesindusega, seda jätkasime ka 2022. aastal.

Ühistööna on teostatud mitmeid olulisi töid: 2011. aastal korrastati Keskvere bussipaviljon, 2012.

aasta talgupäeval ehitati aida kõrvale välikäimla. 2013. aasta viidi ühistööna läbi peahoone värvimine ning õunamahla pressipäev, 2014 korrastati parki. 2015. aasta kevadisel talgupäeval korrastati ja puhastati parki. Suvel toimus kasevihtade tegemise päev ning aida katuse parandamine. 2016. a toimus talgutööna humalate tugivõrgustiku paigaldamine. 2017, 2018.

toimusid ühised pargi korrastamise tööd, kuivanud ja murdunud puude koristus jmt. Neljal viimasel aastal (2019-2022) oleme pidanud parki põhjalikumalt hooldama, seda on tehtud ühistööna, aga ka MTÜ liikmete igapäease tegevusena. Võtsime maha kuivanud, ümber kukkunud ja hoonetele ohtlikke puid ning suuremaid oksi. Pargi koristamise vajadus on viimastel aastatel suurenenud seoses puude haigestumisega saare- ja jalakasurma ning nende ümberkukkumise või murdumisega. Talgupäeva pidasime 2022. a detsembris, tööks kuivanud puude koristamine ja saagimine/lõhkumine.

Kuna mtü liikmed on ka kohaliku Kasari jahiseltsi liikmed, on osaletud kogukondlikel jahiseltsi üritustel.

2021. aastal saavutati arheoloogiliste eksperthinnangute ja ajaloo- ning arheoloogiaalaste konsultatsioonide tegemise pädevus, mille omandas Mihkel Tammet. Pädevustunnistust on rakendatud konsultatsioonide andmisega 2022. aastal.

Keskvere mõisa tutvustamine

Muinsuskaitsealuse arhailise Keskvere mõisahäärberit, abihooneid ja parki on igal aastal tutvustatud ekskursioonigruppidele või omal käel mõisa külastanud inimestele. Mõisahuvilisi on olnud nii Eestist kui ka mujalt Euroopast. Lisaks on mõis olnud külastusobjektiks ka teiste reisijuhtide ekskursioonidel. Mõis oli 2017. aastal üheks uurimisobjektiks Elis Pärna bakalaureusetöös “Puitmõisad Põhja-Eestis 18. sajandist 20. sajandi alguseni” (Tartu Ülikool).

2020-21 hooajal käis koroonaepideemia tõttu väga vähe külastajaid. Bussipeatuse juurde paigutati piirkonda tutvustav kaart/infotahvel. 2022. oli mõis külastajatele avatud, käis kümmekond suuremat ja väiksemat ekskursiooni.

2021. aasta lõpul Keskveres filmitud materjal valmis 2022. alguses filmi “Estland. Herrenhäuser im

Winterlicht” osana (NDR, tegijad saksa mõisauurijad Thomas Helms ja Sabine Bock ning Thilo

Tauz).

Arenguplaanid

KESKVERE KULTUURIKODA MTÜ kontaktid

Koostööpartnerid

Ettevõtte suurimad koostööpartnerid

EE- Eesti

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.