Rohkema info nägemiseks:

YIT EESTI AS

1
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 16712; jälgijaid - 293. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta YIT EESTI AS kohta arvamuslugu!"

YIT EESTI AS hetkeolukord

Juba 16 712 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 293 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 19 korda.

Tegevusaruanne 2022

AS YIT Eesti tegevusaladeks on kinnisvaraarendus ja hoonete ning rajatiste, sh tee-ehituslike taristuprojektide ehitustegevuse juhtimine.

AS YIT Eesti kuulub Soomes registreeritud ettevõttele YIT Suomi Oy, mis omakorda kuulub gruppi YIT Oyj, mille aktsiad on noteeritud Helsingi väärtpaberibörsi põhinimekirjas. Kontsernis kehtestatud äristrateegiast tulenevalt on AS YIT Eesti põhiliseks tegevuspiirkonnaks Eesti Vabariik.

Ettevõtte peakontor asub Tallinnas ja esindused on ka Tartus, Pärnus ja Virumaal, mis võimaldab ettevõttel pakkuda oma teenuseid igas maakonnas.

2022. aasta kujunes väga turbulentseks – aasta esimeses pooles jätkus eelmisel aastal alanud sisendhindade kasv ja kohalik kinnisvaraturg oli väga aktiivne. Veebruaris alanud sõda Ukrainas tekitas dramaatilised muutused senistes tarneahelates, põhjustades väga suure hinnahüppe nii metalli- kui ka betoonitoodetes ning energiahindades. Sõja kaasmõjul kasvanud inflatsioon põhjustas rahaturuintressimäärade ennenägematult kiire kasvu, mis omakorda tekitas teiste teguritega koosmõjus tarbijakindluse vähenemise ja kinnisvaraturu täieliku maha jahtumise.

Hoolimata väga keerulisest aastast kujunes lõppenud majandusaasta AS YIT Eesti jaoks siiski päris edukaks. Ettevõtte käive kasvas eelmise aastaga võrreldes rohkem kui kolmandiku võrra – ületades 85 miljoni euro piiri. Omaarendusprojektide käive moodustas ettevõtte kogukäibest peaaegu kolmandiku, hoonete- ja taristuehitusprojektide valdkonna käive pisut üle 65% ning lõppenud majandusaasta sees suletud geotehnoloogiliste, sh vaiatööde üksuse käive jäi 2% lähedale. Tänu ettevõttes läbiviidud struktuuriliste ja strateegiliste muutustele, õnnestus ettevõttel saavutada kasumlikkuse märgatav paranemine (brutokasumimäär 12%) ja seda hoolimata välisteguritest tulenenud majanduskeskkonna tugevast halvenemisest.

AS YIT Eesti oli majandusaasta lõpuseisuga väga tugeva likviidsusega, vabade rahaliste vahendite maht (sh arvelduskrediit ja lühiajaline deposiit) ületas 50 miljoni euro piiri ning tänu positiivsetele intressimääradele teenis ettevõtte olulises mahus ka intressitulu. Ettevõtte juhtkonna hinnangul on ettevõte väga heas finantsilises positsioonis sisenemaks turbulentsetesse aegadesse ja väga väiksest valmis müümata korterite laoseisust tulenevalt puudub ettevõttel vajadus suuremahuliste müügikampaaniate, sh võimalike hinnaalanduste tegemiseks. Tugev kapitaliseeritus annab ettevõttele väga hea positsiooni uute investeerimisvõimaluste kiireks teostamiseks ning ettevõtte juhtkond on arvamusel, et lähima aasta- pooleteise jooksul tekib kindlasti mitmeid päris häid investeerimisvõimalusi.

SUHTARVUD Arvutusvalem 2022 2021

Müügitulu (tuh eurot) 85 349 61 667

Brutokasumi määr % brutokasum/müügitulu*100% 12,0% 7,3%

Puhaskasum/ (-) kahjum (tuh eurot) 5 409 -1 426

Puhasrentaablus % puhaskasum/müügitulu*100% 6,3% -2,3%

ROA % puhaskasum/varad kokku*100% 7,0% -1,9% puhaskasum/omakapital

ROE % 8,4% -2,4% kokku*100%

Lõppenud majandusaastal valmisid kaubanduskeskused Jõhvis ja Tallinnas, taristuehitusprojektid nii Tartus, Haapsalus kui Harjumaal ning lõpetasime Tallinnas Kalamaja asumis oleva Küti-Kalaranna kortermajade piirkonnaarenduse. Lisaks valmisid kortermajad Tallinnas Haabersti linnaosas Päevalille tänaval ja Keilas Põhja tänaval. Alustasime korteriarendusega Tartus Annelinna linnaosas ja jätkasime Tallinnas Haabersti linnaosas Päevalille tänava järgmise kortermaja ehitamisega. Samuti alustasime ehitustegevustega Eesti Energia gruppi kuuluvatele ettevõtetele, Eesti kaitsejõudude kaitsevalmiduse tõstmiseks kasulike rajatiste ehitamisega, Narva linna läbiva transiittee rekonstrueerimisega ning mahult kõige suurem projekt on Saue valda, nn Gate Tallinn piirkonda rajatav lao- ja büroohoone.

YIT Eesti ja YIT kontsern peavad oluliseks loodussäästlikemate ehituslahenduste otsimist ja juurutamist ning tööohutuskvaliteedi tõstmist meie poolt juhitud ehitustegevustes ja -projektides. Tiheda ja avatud kommunikatsiooni ning eesmärgistatud meeskonnatöö tulemusena, saame ka turbulentsetel perioodidel tegutseda oma projektide parima võimaliku lõpptulemi ja kliendirahulolu tõstmise nimel. Ettevõtte esindajad on kaasatud kontserni poolt algatatud ja administreeritud nn ESG-tööprotsessidesse ja kõik osapooled tegutsevad jätkusuutlikumate tööprotsesside väljatöötamises ning loodussäästliku mõtteviisi rakendatakse ka hanketegevustesse, kuhu lisandub lisaks tavapärastele mõõdikutele ka rohelise jalajälje (madamala CO2 emissiooni) väärtusühik.

Aruande koostamise hetke parima teadmise kohaselt on kavas saada kõik eelmisel aastal alustatud projektid valmis käesoleva aasta jooksul.

Võttes arvesse oluliselt muutunud majanduskeskkonda ja kinnisvaraarendusprojektide tsüklilist käibe iseloomu ning tuginedes lõppenud majandusaastal asetleidnud arengutele, prognoosib ettevõtte juhtkond käesolevaks aastaks käibe ja kasumi langust osalt tulenevalt käimasolevate projektide mahtude vähenemisest ja kinnisvaraturul valitsevast madalseisust, osalt ka ettevõtte enda vähenenud valmidusest uute arendusprojektidega kiireks edasiminekuks. Samas jätkame ettevalmistuses olevate arendusprojektidega edasi tegelemist ja oleme vajaduse või võimaluse tekkimisel valmis kiireteks muutusteks sealhulgas uute investeeringute teostamiseks. Ettevõtte juhtkond on seisukohal,

YIT EESTI AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.