Rohkema info nägemiseks:

SANATOORIUM TERVIS AS

3
Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 4312; jälgijaid - 50. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta SANATOORIUM TERVIS AS kohta arvamuslugu!"

SANATOORIUM TERVIS AS hetkeolukord

Juba 4312 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 50 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,4 punktiga ja kommenteeritud 300 korda.

Tegevusaruanne 2022

AS Sanatoorium Tervis tegevusaladeks on sanatoorne taastus- ja kuurortravi, spaa-lõõgastuspakettide pakkumine, rehabilitatsiooniteenuse osutamine, külastajate majutamine, toitlustamine ning reisikorraldus, puhke- ja kultuuriteenused, jaekaubandus ning seminaride, konverentside korraldamine. 2022. a. töötas AS Sanatoorium Tervis kontsernina, ettevõte omab 100% tütarfirmana OÜ Tervise Paradiisi.

2022. aasta esimestel nädalatel võis loota, et kaks aastat Eesti ja maailmamajandust raputanud koroonaviiruse poolt põhjustatud ränkraske kriis võib kõnealusel aastal leevenema hakata ning (turismi)ettevõtjad, sh. AS Sanatoorium Tervis, vaatasid lähitulevikku lootusrikkalt. Kuid veebruarikuu 24. kuupäeval puhkes Eestist mitte väga kaugel sõda kui agressorist idanaaber Venemaa tungis kallale Ukraina riigile.

Just sõda, mille puhkemist väga vähesed ette kujutada oskasid, ja sellest sõjast tingitud erinevad mõjud on vaieldamatult kõige rohkem ettevõtet 2022. aasta jooksul ümbritsevat majanduskeskkonda kujundanud ja muutnud tegurid.

Esiteks valitses turismiturul esimeste sõjakuude jooksul äärmiselt ebaselge olukord, kus situatsioonist arusaamist, tunnetust ja tegutsemisjulgust otsisid nii ettevõtted kui ka kliendid. Oli selgelt tunda, et eriti mõjutas see turismiteenuste tarbimisotsuseid Soome lahe põhjakaldal. Just koroonaviiruse surutisest tärkama hakkav soov taas reisida põrus uuesti madalseisu.

Mõnede kuude järel esimesest šokist ülesaamise järel turismiteenuste tarbimine küll hakkas taas kasvama, kuid järgmise väga suure mõjuna jõudis kohale energiahindade kallinemise uus vaatus. Venemaa erinevad suhteliselt odavad energiakandjad, mida Euroopa riigid olid senini sügavamat analüüsi tegemata importinud ning milledel oli kergekäeliselt lubatud saavutada märgatav turuosa riikide energiaportfellis, said kiiremas või natuke aeglasemas rütmis Euroopa Liidu impordikeelud.

Suvekuudel võis tajuda lausa paanikat, kui vaadati eesolevat talve. Ei olnud selge, kas meie piirkonna majandustel õnnestub niivõrd kiiresti leida alternatiive Venemaa ära kukkunud energiakandjatele eelseisvaks külmaks perioodiks. Ülikiirusega hakkasid Euroopa riigid, sh. Eesti ehitama uusi energiainfrastruktuuri objekte uues olukorras energiavarustuse tagamiseks. Ühte kitsasse ajavahemikku pressitud uute energiakandjate tarnelepingute sõlmimine ajas teatud hetkedel hinnad seninägematutesse kõrgustesse. 2022. aasta augustis oli ajaperiood, kus elektrienergia mWh hind elektribörsil oli 4000 eurot.

AS Sanatoorium Tervis jaoks jõudis energiakriisi järgmine vaatus kätte juba märtsikuus, kui ettevõtte senine elektrienergia tarnija teatas senise fikseeritud hinna lepingu (mis oleks pidanud kehtima aasta lõpuni) ühepoolsest muutmisest. See ühepoolne lepingumuutus tähendas järgnevatel kalendrikuudel ettevõtte jaoks mitmekordset elektrienergia hinna tõusu.

Kuna tegu oli müüjapoolse ühepoolse lepingu muutmisega, milliseks tegevuseks AS Sanatoorium Tervis hinnangul ei ole lepingulist alust ega õigust, esitas ettevõtte oma huvide kaitseks hagiavalduse kohtusse. Esialgset kohtulahendit võib aga loota alles 2023. aasta jooksul.

Järgmine suur negatiivne energiamõju saabus novembris-detsembris kui Pärnu piirkonna soojusenergia tarnija kooskõlastas

Konkurentsiametiga uue piirhinna ning selle tulemusena tõusis soojusenergia hind klientide, sh. AS Sanatoorium Tervis, jaoks senisega võrreldes sisuliselt kahekordseks.

Sooja- ja elektrienergia hinnatõusu peamine mõju jõuab aga ettevõtte majandustulemustesse 2023. aastal.

Erinevate energiahindade mõju ei jõudnud ettevõtteni mitte ainult läbi otseste energiakandjate hinna tõusu. Kuna energiahind mõjutab kõiki majanduselus osalejaid, siis samamoodi kiires tempos hakkasid tõusma sisse ostetavate kaupade ja teenuste hinnad. Kõige suurem mõju oli sisse ostetavate toidukaupade hinna väga kiirel tõusul, kuid sisuliselt kallinesid ettevõtte jaoks kõik ostetavad teenused ja kaubad.

On keeruline ja raske sõnastada, kuid sõjal oli 2022. aastal AS Sanatoorium Tervis jaoks ka positiivne mõju. Nimelt osales ettevõte juba veebruari lõpupäevadel Sotsiaalkindlustusameti poolt väljakuulutatud (kiir)riigihankel Ukraina sõjapõgenike majutamiseks.

Sotsiaalkindlustusamet sõlmiski teiste hulgas lepingu ka aktsiaseltsiga Sanatoorium Tervis ja tegelikkuses kujunes välja nii, et ettevõtte oli aasta jooksul suurim sõjapõgenike majutaja Pärnumaal. Kokku peatus ettevõttes 1020 sõjapõgenikku 28 850 voodiööpäeva ning

Sotsiaalkindlustusametiga sõlmitud lepingu alusel teenitud käive oli 1 481 871 eurot.

Väga tähtis on siiski märkida, et koroonakriisi ajal tehtud erakorraline jõupingutus tegevuskulude vähendamiseks kandis jätkuvalt vilja ning madalam kulubaas on üks olulisematest faktoritest tänu millele õnnestus 2022. aasta majandustegevus lõpetada heade iseloomustavate arvnäitajatega.

2022. aastal teenis Sanatoorium Tervis kontsern äritulusid 13 019 776 eurot ning puhaskasumit 2 132 902 eurot. Kontserni keskmine töötajate arv oli 259 ning nende palgakulu koos sotsiaalmaksuga oli 4 752 888 eurot.

SANATOORIUM TERVIS AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.