Rohkema info nägemiseks:

EESTI ARHITEKTIDE LIIT MTÜ

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 887; jälgijaid - 8. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta EESTI ARHITEKTIDE LIIT kohta arvamuslugu!"

EESTI ARHITEKTIDE LIIT MTÜ hetkeolukord

Juba 887 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 8 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 5,0 punktiga ja kommenteeritud 1 kord.

Tegevusaruanne 2023

Eesti Arhitektide Liidu tegevuse kokkuvõte 2023. a

EAL loeb end asutatuks 8. oktoobril 1921 ning on seega Eesti Arhitektide Ühingu tegevuse ja traditsioonide jätkaja. Eesti Arhitektide Liit (EAL) taasasutati 27. juunil 1989. EALi eesmärk on edendada ja esindada arhitekti kutseala Eestis, osaleda arhitektuuri ja ehitusala korraldamises

Eestis ning väljendada ja kaitsta oma liikmete loomingulisi, kutseõiguslikke ja majandushuve.

31. detsembri 2023. aasta seisuga kuulus EALi 416 arhitekti + 4 auliiget ja 83 noortekogu liiget. 2023.a. astus EALi 7 uut liiget ja 15 uut noortekogu liiget. EAList lahkus igavikuteedele 4 liiget. Alates 2020. aasta juunist on EALi president Andro Mänd, kes valiti EAL üldkogu poolt tagasi ka 2022. aastal. EALi juhatusse kuuluvad al. maist 2022 lisaks A. Männile Aet Ader ja Markus Kaasik. Presidendi ja juhatuse volitused lõppevad 30.04.24. EAL valib endale uue presidendi ja eestseisuse 3.05.24. EALi eestseisus on 20-liikmeline, sellele lisanduvad sektsioonide esindajad. Eestseisuse liikmete tööd ei tasustata. Juhatuse liikmete töö on tasustatud.

Eestseisus koguneb traditsiooniliselt 2 korda kuus neljapäeviti, v.a suvekuudel. Juhatuse koosolekud on toimunud igal nädalal, v.a juulis ja augustis. Aktiivseim töögrupp on viimastel aastatel olnud seoses suure töömahuga võistluste töögrupp. Aktiivselt töötasid seadusloome töögrupp (juht J. Kuusemets), arhitekti töö hinnastamise töögrupp (juht M. Rass), arhitekti kutse arendamise töögrupp (juht L.-K. Stöör) ja ürituste töögrupp (juht S.-T. Tõnisson). Aukohtul oli lahendada üks juhtum. Seenioride sektsioon toimetas sektsiooni juhi Tiina Tallinna eestvedamisel – toimusid regulaarsed kohtumised TA raamatukogu kohvikus ja korraldati kaks õppereisi (üks Viljandisse ja Viljandi lähistele, teine Harjumaale).

EAL noortekogu jätkas aktiivsel lainel – EALi juhatuse algatusel toimus juunis koostöös noortega 2-päevane workshop Pärnus ja novembris käidi Kaunases BAUA üliõpilastööde auhindade võistlusel, kus esikoha saavutas Eesti tudeng Katariina Mustasaar.

Arhitektuurivõistlused. EALi eestseisus vaatas läbi ja tegeles 2023. aastal 33 võistluse tingimustega. Liidu lepingulisi võistluseid, mille korraldamisega oli liit seotud, oli nende seas 15. Arhitektuurivõistluste korraldamist rahastavad täies ulatuses tellijad, „Hea avaliku ruumi“ programmi toetas pooles ulatuses riik (rahandus- ja kultuuriministeeriumid), pool (preemiafondid) kandsid kohalikud omavalitsused ise.

Rahvusvahelises plaanis oli EALi tegevus 2023. a taas väga aktiivne. Virtuaalselt osaleti (A. Ader, A. Mänd) kevadisel Euroopa Nõukogu (ACE) üldkoosolekul, kuid sügisel käidi Brüsselis kohal. Siis toimusid ka ACE´i uue juhatuse valimised. 5.-6. mail osalesid noortekogu juht K.

Taaksalu ja juhatuse liikmed M. Kaasik ja A. Mänd Helsinkis SAFA arhitektuuripäevadel. 17.-21. mail osales juhatus terves koosseisus

Veneetsia biennaali Eesti ekspositsiooni avamisel Veneetsias. 21.-23. juunil osalesid kõik EALi juhatuse liikmed rahvusvahelisel linnade tuleviku teemalisel konverentsil Urban Future Saksamaal Stuttgardis. Juuli alguses osales liidu arhitektuurivõistluste töögrupi juht Pelle-Sten

Viiburg Põhjamaade arhitektuurivõistluste töögrupi kohtumisel Kopenhaagenis. Samal ajal toimus Kopenhaagenis UIA kongress, mille

Baltikumi ühisekspositsiooni võistluse oli võinud Eesti arhitekt Karl Pops ja leidis aset Baltikumi ühisboksi avamine. Samal ajal tegid Balti riigid ühiselt teatavaks oma UIA liikmesuse peatamise seoses Venemaa kuulumisega UIAsse ja ühtlasi meiega samasse regiooni. Seetõttu liidu juhatus Kopenhaagenis ei käinud. 8.-10. novembril toimus Kaunases Leedu eestvedamisel Baltikumi arhitektide liitude iga-aastane koostööprojekt BAUA Awards, milles osalesid liitude kaudu kõik Baltikumi arhitektuuriõpet pakkuvad ülikoolid oma parimate tudengitöödega.

16.-20. oktoobril osalesid Andro Mänd ja Ülo-Tarmo Stöör rahvusvahelisel puidukonverentsil WoodRise Prantsusmaal Bordeaux´s.

Rahvusvahelisel tasandil tehti koostööd ka projektide kaudu. Eesti Arhitektide Liit on üks partnereid Euroopa ja Ukraina arhitektide ühisprojektis

UREHERIT, mis aitab kaasa Ukraina kultuuripärandi säilitamisele ja taastamisele – selleks taotleti ühiselt toetust Creative Europe rahastusplatvormilt. 2024-25 korraldab EAL projekti abiga Ukrainas neli linnafoorumit. Kuna projekti rahastus on tegelikult ebapiisav, otsitakse võimalusi teha koostööd teiste projekti partneritega kulude jagamiseks. Liidupoolne projektijuht on Mae Köömnemägi.

Teise rahvusvahelise projekti tõi liidule kuni 2023.a aprillini liitude teadus- ja arendusnõunikuna töötanud Jüri Soolep, kelle eestvedamisel osaleb

EAL koos mitme Euroopa ülikooliga Erasmus+ projektis SuRF („Speculative Urban Futures“). Projekti abil plaanib Soolep pidada mikroloenguid, teha podcast’e ja korraldada kaks töötuba.

EALi juhatuse ja kontori igapäevatöö ülevaade on antud EALi uudiskirjas Teataja, mida 2023. aastal sai valmis üks number (sisu enamasti 2022.

a kohta). 2024. a alguses ilmus koondnumber 2023. a kohta (nr 2/23), mis on siinkohal lisatud aruandele. Vt Teatajaid siit - http://www.arhliit.ee/publikatsioonid/teataja/ 2023. aasta suuremahulisemad sündmused ja projektid Eestis (cid:127) 15.02 korraldas EAL ruumiloome teemalise debati Riigikokku kandideerivatele erakondadele ning seekord võeti fookusesse erakondade valimislubadused ruumiloome- ja elamupoliitika valdkonnas.

(cid:127) EALi üldkogu ja Noore Arhitekti Preemia väljaandmine 21. aprillil Tallinnas EKA suures auditooriumis.

(cid:127) 12. mail toimus Arhitektuurimuuseumis „Hea avaliku ruumi“ programmi võistluste parimate tööde näituse raames vestlusõhtu „Visiooniga väikelinnad“.

(cid:127) 14.-17. juunil korraldasid Eesti Arhitektide Liit, ettevõtte Clever Cities Group ja Pärnu Linnavalitsus Pärnu Keskraamatukogus noorte arhitektide töötoa „Sustainable City“, milles otsiti lennukaid ideid uuele linnaosale.

EESTI ARHITEKTIDE LIIT MTÜ kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.