Rohkema info nägemiseks:

TEADUSKESKUS AHHAA SA

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 3020; jälgijaid - 39. Arvustusi - 0; Artikleid 0 "Kirjuta TEADUSKESKUS AHHAA SA kohta arvamuslugu!"

TEADUSKESKUS AHHAA SA hetkeolukord

Juba 3020 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 39 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 300 korda.

Tegevusaruanne 2023

SA Teaduskeskus AHHAA (edaspidi: AHHAA) on Haridus- ja Teadusministeeriumi, Tartu linna ja

Tartu Ülikooli poolt 2004. aastal asutatud sihtasutus. AHHAA peamine eesmärk on interaktiivse, pidevalt tegutseva, teadust ja tehnoloogiat tutvustava õppe- ja huvikeskuse loomine, arendamine ning haldamine. AHHAA on Baltikumi suurim teaduskeskus. AHHAA missiooniks on teadmistepõhise mõtteviisi kujundamine pakkudes avastamisrõõmu. AHHAA neli põhiväärtust on: teadmistepõhisus, ägedus, sõbralikkus ja professionaalsus.

2023. aasta oli meie jaoks kõigi aegade kõige külastatum. Külastatavus ületas ka pandeemia eelseid aegu ja oli meie jaoks ääretult hea tulemus. Kokku külastas AHHAA maja ja selle näituseid 2023.

aastal 246 434 inimest. Koostöö jätkus Tartu linnaga aktiivõppe programmide pakkumisel Tartu koolidele. Koolid kasutasid seda võimalust palju. Meie õppeprogrammides (nii Tartu, kui muud piirkonnad) osales rekordiliselt palju õpilasi 6363 õpilast (aastatel 2018-2020 oli keskmine õppes osalejate arv 3800). Väliskülastajate osakaal oli 32%, mis on hea tulemus arvestades, et möödunud aastal avati Lätis uus teaduskeskus Tartu lähedal Cesises. Väljaspool maja osales AHHAA tegevustes erinevatel väljasõidu sündmustel ca 10 000 inimest.

2023. aasta alguses oli avatud Soome teaduskeskusest Heureka pärit rendinäitus „Ahhaa, aju!“.

Suvel eksponeerisime enda ehitatud näitust „Ahhaa, meeled!“ ning sügisel avasime Mehhikost pärit näituse „Ahhaa, dinosaurused!“. AHHAA fuajees oli aasta alguses fotonäitus AHHAA ajaloost, kevadest kuni suve lõpuni näitus „Innovatsioon!?“ ning sügisest detsembrini „Leiutaja lugu“.

Korraldasime aasta läbi ka mitmesuguseid sündmuseid. Suurematest võib välja tuua esmakordselt toimunud täiskasvanutele suunatud teadusõhtusöögi ning Teadlaste Öö tähistamise septembris.

Suursündmuseks oli kahtlemata ka üle mitme aasta taas Tartus Kammivabrikus korraldatud

AHHAA Robolahing novembris, kus osales 1500 külastajat ja 24 lahingurobotit. Esmakordselt õnnestus kõik piletid välja müüa eelmüügist. 2023. aastal jätkus õpilastele ja õpetajatele suunatud projekt Rakett69 õpihuvilaagrid. Korraldati 135 laagrit kokku 2450 õpilasele üle Eesti. Projekt on äärmiselt oluline ja suuremahuline meie jaoks ning on saanud väga positiivse tagasiside osalejatelt.

Jätkame nende tegevustega ka edaspidi. 2023. aastal uuendati kodulehte ning valmis „Minu Ahhaa elamus“ rakendus EAS-i toetusel, mis võeti külastajate poolt kiirelt omaks.

AHHAA eelarve oli planeeritud konservatiivsena, arvestasime väiksema külastajate arvuga kui reaalselt käis. Seega tuli sügisel võtta vastu lisaeelarve. 31.12.2023 seisuga oli AHHAA-s täistööajale taandatuna 53,75 töökohta, osa struktuurijärgseid ametikohti oli täitmata. Töötajatest enamuse moodustavad klienditeenindajad, kellest paljud on tööl osakoormusega. Lisaks töölepingulistele töötajatele rakendab AHHAA töökoormuse hooajalisusest lähtuvalt ka ajutist (võlaõigusseaduse alusel sõlmitavate lepingutega) tööjõudu, kelle töötasu kajastub üldistes tööjõukuludes. 2023. aastal lähevad siia alla ka kõik Rakett69 õpihuvilaagrite juhendajad, keda on oluliselt rohkem kui AHHAA põhipersonali ning kes olid tööl käsunduslepinguga. Kokku sõlmiti 369 võlaõiguslikku lepingut. AHHAA juhatus on kaheliikmeline, nõukogusse kuulub kuus asutajate poolt määratud liiget.

Investeeringud 2023. aastal olid peamised investeeringud seotud energiatõhususe ja hoonega. Aasta teises pooles algasid Haridus- ja Teadusministeeriumi toel hoone energiatõhusamaks muutmise ehitustööd.

Katusele rajati päikesepaneelide park, vahetati välja hoone automaatika ja valgustid. Projekti maht oli 787 838 eurot. Suuremaks investeeringuks oli ka planetaariumi täielik remont ja uue digiprojektsiooni ning tarkvara soetamine, maksumus kokku oli 295 000 eurot, mis kaeti AHHAA reservide arvelt. Oluliseks investeeringuks oli ka sõidukite välja vahetamine. Senised sõidukid vajasid palju remonti ja nende ülalpidamine ei olnud enam mõttekas. Vahepeal olid uutele sõidukitele tekkinud tarneraskused, mis tähendas, et vanu tuli eeldatust kauem ülal pidada. Kohviku köögitehnikat uuendasime samuti. Osaliselt oli tegu masinatega, mis olid majja paigaldatud avamise ajal ja täielikult amortiseerunud. Väiksematest töödest lisandusid uued parkimissüsteemid

TEADUSKESKUS AHHAA SA kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.