Rohkema info nägemiseks:

YIT EESTI AS

Ärimeedia ja uudisvoog
?
Ärimeedialehel külastusi - 17238; jälgijaid - 294. Arvustusi - 1; Artikleid 1+ "Kirjuta YIT EESTI AS kohta arvamuslugu!"

YIT EESTI AS hetkeolukord

Juba 17 238 inimeseni on jõudnud selle ettevõtte bränding ja tema tegevusi jälgib 294 Storybooki kasutajat. Keskmiselt on ettevõtet hinnatud 4,8 punktiga ja kommenteeritud 19 korda.

Tegevusaruanne 2023

AS YIT Eesti tegevusaladeks on kinnisvaraarendus ning hoonete ja rajatiste, sh tee-ehituslike taristuprojektide ehitustegevuse juhtimine.

AS YIT Eesti kuulub Soomes registreeritud ettevõttele YIT Housing Oy, mis omakorda kuulub gruppi YIT Oyj, mille aktsiad on noteeritud Helsingi väärtpaberibörsi põhinimekirjas. Kontsernis kehtestatud äristrateegiast tulenevalt on AS YIT Eesti põhiliseks tegevuspiirkonnaks Eesti Vabariik.

Ettevõtte peakontor asub Tallinnas, kuhu on tsentraliseeritud kogu administratiivjuhtimine ja tugiteenused.

2023. aasta vastas juhtkonna poolt prognoositud negatiivsele stsenaariumile – realiseerus märkimisväärne käibe langus. Hoolimata käibemahu vähenemisele õnnestus ettevõttesisese süsteemsema koostöö tulemusel jätkata projektide brutokasumimäära kasvatamist.

Majanduskeskkonnast ja lähituleviku prognoosidest lähtuvalt oli ettevõtte juhtkond sunnitud vähendama isikkoosseisu ja tsentraliseerima regionaalsed kontorid.

2023. aasta alguses oli ettevõtte vabade rahaliste vahendite maht (sh lühiajaline deposiit) peaaegu 50 miljonit eurot ning tänu kõrgetele intressimääradele teenis ettevõtte olulises mahus intressitulu. Ettevõtte suur rahaline tagavara pälvis ka kohalike riiklike instantside tähelepanu ning kuna ettevõttel ei tekkinud aasta kestel oodatud mahus majanduslikult kasulikke investeerimisvõimalusi, siis osutus ratsionaalsemaks lahenduseks vähendada ettevõtte omakapitali mahtu. 2023.aastal sügisel ostis ettevõte 33 257 870 euro eest tagasi 190 oma aktsiat nimiväärtusega 1 150,40 eurot aktsia kohta.

Ettevõtte juhtkonna hinnangul on ettevõte jätkuvalt väga hästi kapitaliseeritud – aastavahetusel oli vabade rahaliste vahendite maht ligi 10 miljonit eurot. Tugev kapitaliseeritus annab ettevõttele väga hea positsiooni uute investeerimisvõimaluste kiireks teostamiseks ning ettevõtte juhtkond on arvamusel, et lähima aasta jooksul tekib mitmeid häid investeerimise ja koostöö võimalusi.

SUHTARVUD Arvutusvalem 2023 2022

Müügitulu (tuh eurot) 29 075 85 349

Brutokasumi määr % brutokasum/müügitulu*100% 12,8% 12,0%

Puhaskasum/ (-) kahjum (tuh eurot) 187 5 409

Puhasrentaablus % puhaskasum/müügitulu*100% 0,6% 6,3%

ROA % puhaskasum/varad kokku*100% 0,4% 7,0% puhaskasum/omakapital

ROE % 0,6% 8,4% kokku*100%

Lõppenud majandusaastal müüsime viimased korterid Tallinnas Kalamaja asumis oleva Küti-Kalaranna kortermajade piirkonnaarenduses ja

Keilas Põhja tänaval. Jooksval majandusaastal valmisid kortermajad Tallinnas Haabersti linnaosas Päevalille tänaval ja Tartus Annelinna linnaosas Jaama tänaval. Lisaks alustasime uue A-energiaklassi kortermaja ehitusega Keilas Nurme tänaval. Aasta lõpuks jäi müümata valmiskorterite arv igati mõistliku - alla 100 ühiku piiri (97) ning käesoleval aastal ootame korteritehingute arvu kasvamist aasta teisel poolel, kuna aasta esimene pool on mõjutatud käibemaksumäära kasvust ning intressimäärade püsimisest kõrgtasemel. Ehitusjuhtimise valdkonnas on jätkuvalt väga konkurentsitihe turuolukord, mida mõjutab täiendavalt tee-ehitushangete märkimisväärne vähenemine, kuna riik on vähendanud vastava sektori rahastamist. 2023. majandusaastal lõpetati edukalt ettevõtte viimaste aastate ehitusmahult kõige suurem projekt – Saue valda,

Gate Tallinna äripiirkonda rajatud lao- ja büroohoone Makita. Lisaks lõpetati edukalt ka ligikaudu 5 kilomeetri pikkuse teelõigu projekteerimis- ja ehitustööd Narva linnas, mis kuulub rahvusvahelisse TEN-T transiitteede kategooriasse. Ettevõte andis oma panuse ka taastuvenergia küttelahenduste levikule Eestis, alustades hakkpuidu katlamajade projekteerimis- ja ehitustöödega Klooga, Orgita ja Märja asulates. Neist esimesed kaks hakkasid sooja tootma juba enne 2023. aasta jõule.

YIT Eesti ja YIT kontsern peavad oluliseks loodussäästlikemate ehituslahenduste otsimist ja juurutamist ning tööohutuskvaliteedi tõstmist meie poolt juhitud ehitustegevustes ja -projektides. Tiheda ja avatud kommunikatsiooni ning eesmärgistatud meeskonnatöö tulemusena, saame ka turbulentsetel perioodidel tegutseda oma projektide parima võimaliku lõpptulemi ja kliendirahulolu tõstmise nimel. Ettevõtte esindajad on kaasatud kontserni poolt algatatud ja administreeritud nn ESG-tööprotsessidesse. Kõik osapooled tegutsevad jätkusuutlikumate tööprotsesside väljatöötamises ja loodussäästliku mõtteviisi rakendatakse ka hanketegevustesse, kuhu lisandub lisaks tavapärastele mõõdikutele ka rohelise jalajälje (madamala CO2 emissiooni) väärtusühik.

Aruande koostamise hetke parima teadmise kohaselt on plaanis lõpetada kõik eelmisel aastal alustatud ehitus- ja arendusprojektid käesoleva aasta jooksul. Kinnisvaraturu elavnemisel oleme valmis alustama uute arendusprojektidega Tallinnas ja Keilas ning tegeleme pidevalt uute potentsiaalsete omaarendusprojektide otsimise ja analüüsiga. Üldehituse peatöövõtuteenuse pakkumine ületab jätkuvalt nõudlust, mistõttu on selles valdkonnas oodata turuosaliste riskivalmiduse kasvamist ja seeläbi suurenevat survet projektimarginaalidele, kuna ehitustegevuse sisendhindade tasemed on meie arvates langenud allapoole jätkusuutlikuse taset ehk ehitusmahtude väiksemagi stabiliseerumise korral on oodata sisendhindade hinnahüpet, mis võib põhjustada ehitaja(te) ja kliendi vaheliste vaiete arvu kasvu või suurendab ehitustööde katkestamise

YIT EESTI AS kontaktid

Dropdown

kõik artiklid

Kas oled kindel, et soovid artikli kustutada?

Loader

Loader

App Ad

Storybook Chrome laiendus

Storybooki laiendus ütleb Sulle, mis firma veebilehel Sa parajasti viibid ja kui usaldusväärne see firma täna on. laadi laiendus alla

Näed helistaja tausta! Storybooki Äpp toob Sinuni otsekontaktid 400 000 Eesti ettevõtte ja isikute kohta (juhid, ametnikud). Andmed on rikastatud maksevõime ja finantsinfoga.